Slumdog. Milioner z ulicy

Łukasz Praski

Kup Slumdog. Milioner z ulicy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Slumdog. Milioner z ulicy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Slumdog. Milioner z ulicy

Książka pokazująca udział chłopaka ze slumsów w teleturnieju "Milionerzy". Na plus pokazanie, że w tym teleturnieju można wygrać, znać odpowiedzi na pytania niekoniecznie dzięki wiedzy encyklopedycznej, skończeniu studiów a po prostu własnych przeżyć. Trzeba się jednak przygotować, że opowieści o tym, skąd zawodnik dowiedział się odpowiedzi mogą być trudne - o biedzie, przestępstwach i trudnym codziennym życiu w biedniejszej części społeczeństwa.

Bardzo przygnębiająca i smutna. Opisuje ją Vikas Swarup który pochodzi z Indii. Opowieść jest jak dla mnie brutalna nie ma nic wspólnego z filmem. Poznajemy losy Rama i jego zmagania w Milionerach. Byłam w szoku czytając niektóre rozdziały. Odradzam czytanie strata czasu i męczenia. Ja męczyłam ją tydzień i szybko się zapomina o tej książce. Słabe 4/10.

Obawiałem się tej książki, ale też byłem pełen nadziei, bo pamiętam film, który był bardzo dobry. Niepotrzebnie. Książka jest fantastyczna - napisana świetnym językiem, trzymająca w niezwykłym napięciu i niszcząca głowę. Nawet oglądając wcześniej film, człowiek czyta z wypiekami na twarzy.

2325 użytkowników ma tytuł Slumdog. Milioner z ulicy na półkach głównych
496 użytkowników ma tytuł Slumdog. Milioner z ulicy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Slumdog. Milioner z ulicy

Vikas Swarup
Vikas Swarup
Vikas Swarup (विकास स्वरूप) - indyjski pisarz i dyplomata. Absolwent 3 wydziałów na Allahabad University (historia, filozofia, psychologia). Pracował w indyjskich placówkach dyplomatycznych w Turcji, USA, Etiopii, Wielkiej Brytanii i RPA. Jego książka "Q & A" posłużyła za scenariusz do nakręcenia obsypanego Oscarami filmu "Slumdog. Milioner z ulicy". Publikacje: "Q & A" (nowela, 2005, polskie wydanie: "Slumdog. Milioner z ulicy", Prószyński i S-ka, 2009),"Six Suspects" (nowela, 2008, polskie wydanie: "Sześcioro podejrzanych", Prószyński Media, 2009),"The Children’s Hours: Stories of Childhood" (praca zbiorowa, opowiadanie pt. "A Great Event"). Żona: Aparna, 2 synów: Aditya i Varun

Cytaty z książki Slumdog. Milioner z ulicy

Vikas Swarup Slumdog. Milioner z ulicy Zobacz więcej