Slumdog. Milioner z ulicy

- 2006-01-01
- 2006-01-01
- 9788324151905
- Łukasz Praski
Międzynarodowy bestseller przetłumaczony na 35 języków.
Sprzedany na świecie w ponad 1 000 000 egzemplarzy.
Zekranizowany jako film nagrodzony ośmioma Oscarami.
„Zostałem aresztowany. Za to, że wygrałem miliard rupii”. Tak zaczyna swą opowieść osiemnastoletni chłopak ze slumsów.
Ram odpowiedział na dwanaście pytań w teleturnieju. Teraz torturowany ma przyznać, że oszukiwał…
„Nie oszukiwałem. Nie odgadywałem odpowiedzi. Ja je znałem. Nie chodziłem do szkoły, nie czytałem książek. Miałem szczęście. Bo czy to nie szczęście, że zadali mi takie pytania, na jakie znałem odpowiedzi?”
I tak Ram opowiada dwanaście epizodów ze swojego życia, które mu dały odpowiedzi na pytania. To historie niebezpieczne, pasjonujące, wzruszające, przepełnione wszystkimi kolorami, zapachami i smakami Indii. Jak w kalejdoskopie zdarzenia pędzą przez zmieniające się współczesne krajobrazy: od Delhi, przez Bollywood, po Tadż Mahal. Układają się w opowieść o walce o szczęście. Szczęście, które – jak mówi Ram – jest w nas.
Kup Slumdog. Milioner z ulicy w ulubionej księgarni
Oceny książki Slumdog. Milioner z ulicy
2325 użytkowników ma tytuł Slumdog. Milioner z ulicy na półkach głównych- Przeczytane 1 465
- Indie 18
- Zekranizowane 12
- 2013 11
- 2014 11
- 2011 10

OPINIE i DYSKUSJE o książce Slumdog. Milioner z ulicy
Książka pokazująca udział chłopaka ze slumsów w teleturnieju "Milionerzy". Na plus pokazanie, że w tym teleturnieju można wygrać, znać odpowiedzi na pytania niekoniecznie dzięki wiedzy encyklopedycznej, skończeniu studiów a po prostu własnych przeżyć. Trzeba się jednak przygotować, że opowieści o tym, skąd zawodnik dowiedział się odpowiedzi mogą być trudne - o biedzie, przestępstwach i trudnym codziennym życiu w biedniejszej części społeczeństwa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przygnębiająca i smutna. Opisuje ją Vikas Swarup który pochodzi z Indii. Opowieść jest jak dla mnie brutalna nie ma nic wspólnego z filmem. Poznajemy losy Rama i jego zmagania w Milionerach. Byłam w szoku czytając niektóre rozdziały. Odradzam czytanie strata czasu i męczenia. Ja męczyłam ją tydzień i szybko się zapomina o tej książce. Słabe 4/10.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObawiałem się tej książki, ale też byłem pełen nadziei, bo pamiętam film, który był bardzo dobry. Niepotrzebnie. Książka jest fantastyczna - napisana świetnym językiem, trzymająca w niezwykłym napięciu i niszcząca głowę. Nawet oglądając wcześniej film, człowiek czyta z wypiekami na twarzy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabrałem się za nią z polecenia bo nie jest to mój klimat, do połowy strasznie mnie nudziła później było coraz lepiej😁 atutem Indyjskie klimaty. Mamy motyw nierówności społecznej, biedy, ubostwa, wojny. Oraz co najwazniejszejsze tytułowy teleturniej o miliard. Może kiedyś skusze się i obejrzę ekranizację.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czyta się bardzo dobrze. Jest w niej wiele ciekawych motywów skłaniających do refleksji, zakończenie zaskakujące a choć trochę naiwne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tomega polecam
dobra fabuła i styl pisania
jedna z najlepszych książek w moim życiu
i jeszcze to zakończenie
polecam bo warto
mega polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo todobra fabuła i styl pisania
jedna z najlepszych książek w moim życiu
i jeszcze to zakończenie
polecam bo warto
Niesamowita książka. Czyta się ją bardzo przyjemnie. Autor zabiera nas w barwny świat Indii, gdzie bogactwo miesza się ze skrajnym ubóstwem. Główny bohater w niezwykły sposób wygrywa miliard rupii w teleturnieju, przez co jest podejrzany o oszustwo. Z każdą odpowiedzią na pytania wiąże się ciekawa opowieść bohatera. Książka warta przeczytania, końcówka jest naprawdę zaskakująca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNarracja prowadzona w ciekawy sposób – poznajemy całe życie bohatera, jednak nie chronologicznie. Są momenty, które dłużą się w nieskończoność, jak np. opowieść weterana, ale sama książka pochłania, można z niej dowiedzieć się wielu ciekawostek, przyjemna w obiorze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie książka lepsza od filmu! Fabuła ciekawa i wciągająca. To zaskakujące, że chłopak ze slumsów mógł wygrać milion złotych, jednak moim zdaniem żadne pieniądze nie wynagrodzą mu tego, co wydarzyło się w jego życiu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam jeszcze przed adaptacją na film. Uważam, że książka była lepsza, trochę inaczej skonstruowana była fabuła - do każdego pytania była była opowieść z historii życia głównego bohatera. Super historia, bardzo wciągająca