Trzy odbicia w lustrze

Okładka książki Trzy odbicia w lustrze autorstwa Zbigniew Zborowski
Okładka książki Trzy odbicia w lustrze autorstwa Zbigniew Zborowski
Zbigniew Zborowski Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Trzy odbicia w lustrze (tom 1) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Trzy odbicia w lustrze (tom 1)
2014-10-27
2014-10-27
Latem 1939 roku Zosia marzyła o lepszym życiu. O tym, by się na dobre wyrwać z biedy warszawskiego Powiśla, zdobyć wykształcenie i spokojną przyszłość. Prawie się jej udało. Prawie. Ostatecznie jednak wszystko poszło nie tak. I to nie tylko za sprawą wojny, która zastała ją w majątku ziemskim na Wołyniu, do którego wkrótce wtargnęli Sowieci. Przede wszystkim podjęła jedną złą decyzję, która zaważyła na całym jej życiu. Może to skutek klątwy rzuconej na nią jeszcze przed wojną? Zosia przeciwstawia się złu, uzbrojona jedynie w miłość. Do swojej córki, do wypróbowanych przyjaciół i... do tajemniczego mężczyzny o oczach anioła, którego wojna zamieniła w demonicznego mściciela. Czy to wystarczy, by wygrać i rozwiązać zagadkę przeznaczenia? A jeśli tak, to czy można cofnąć fatum? I jaka jest tego cena?

Z tymi pytaniami, w ogniu płonącej Warszawy, w uścisku powojennego terroru, w cieniu rodzinnych tragedii, w gorączce uczuć i labiryntach raczkującego kapitalizmu, zmierzyć się będzie musiała nie tylko Zosia, ale także jej córka, a potem wnuczka. Znalezienie właściwej odpowiedzi zajmie im siedemdziesiąt pięć lat.

Kup Trzy odbicia w lustrze w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Trzy odbicia w lustrze

Oceny książki Trzy odbicia w lustrze

Opinie i dyskusje o książce Trzy odbicia w lustrze

To poruszająca saga w sumie o 3 pokoleniach kobiet, w trzech epokach. Poznajemy losy Zosi od 1939 roku, później jej córki Wandy, a wreszcie wnuczki Anny.
Sekrety, tajemnice, walka z własnymi demonami, ludzkie wybory, a to wszystko wplecione w prawdziwe wydarzenia historyczne.
Pierwsza część była zdecydowanie lepsza, tak samo czasy z przeszłości bardziej mnie pochłonęły, niż te współczesne.
Losy bohaterów były strasznie pogmatwane, te przeskoki czasowe robiły mętlik w głowie, ale czytało się fajnie.

Piękna książka osadzona w realiach przedwojennych, wojennych i powojennych aż do czasów komunistycznych. Zosia była zwykłą dziewczyną, miała marzenia jak każda inna ale ciąża z paniczem to zmieniła. A jeszcze bardziej wojna. Zosia z Wandzią szuka swojego miejsca na ziemi odnajdując je we Wrocławiu. Wanda dorasta i już nie potrafi porozumieć się z matką. Na wskroś przesiąkła komunizmem. Dokonuje zemsty na matce donosząc na nią. Niestety, ponosi za to konsekwecje.

Na półkach: , , , ,

Fajny temat, dobrze napisana książka Zbigniewa Zborowskiego zaskoczyła mnie. Spodziewałam się mniej niż dostałam i tak właśnie lubię. Ta gdzie konflikty na drodze matka-córka tam nie będzie dobrze a tutaj jest tragicznie ale sami poczytajcie
#WyzwaneLC2025

#WyzwaneLC2025

1332 użytkowników ma tytuł Trzy odbicia w lustrze na półkach głównych
139 użytkowników ma tytuł Trzy odbicia w lustrze na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Trzy odbicia w lustrze

Zbigniew Zborowski
Zbigniew Zborowski
Dziennikarz i pisarz. Zanim zaczął realizować swoje marzenia o pisaniu, wiódł dość awanturnicze życie. Pracował jako robotnik leśny w Bieszczadach, przemierzył z plecakiem Indie, Nepal i Pakistan, był wolontariuszem w Meksyku. W roli dziennikarza zadebiutował w 1991 roku, jako reporter poruszał trudne tematy, pisał między innymi o mafii. W 2013 roku została opublikowana jego pierwsza książka z pogranicza powieści sensacyjnej i kryminału pod tytułem Nowy drapieżnik. Ponadto jest autorem książek: „Trzy odbicia w lustrze”, „Pąki lodowych róż”, „Skaza, Kręgi” oraz „Głos przeszłości”.

Czytelnicy Trzy odbicia w lustrze przeczytali również

Złoty sen Grażyna Jeromin-Gałuszka
Złoty sen
Grażyna Jeromin-Gałuszka
Willa, której właścicielką jest ekscentryczna Lili, była kiedyś popularnym pensjonatem wśród kuracjuszy. Józefa, pomoc domowa też miała co robić. Teraz w każdym z pokoi słychać tylko głuchą ciszę. Wszystko ulega zmianie w chwili gdy do drzwi willi zapukała Ada, która po kilku latach wróciła do miejsca, gdzie razem z mamą spędzała każde wakacje. Ponoć ma kochającego męża, wiedzie szczęśliwe życie, więc skąd ten nagły przyjazd? Nikt nie zna odpowiedzi na to pytanie. Dziewczyna w trakcie swojego pobytu dostrzega, że madame w dalszym ciągu nie odzywa się do Arlety, Józefa nadal używa w kuchni tylko soli i pieprzu, a Kalina nie została wielką gwiazdą. Jej wakacyjna przyjaciółka miała ku temu predyspozycje, ale złe decyzje doprowadziły ją do życiowego upadku. Dziewczyna potrzebowała natychmiastowej pomocy. Lili, Ada, Kalina i Józefa - cztery fantastyczne kobiety, które zostały zdane na siebie. W pewnym momencie dochodzą do wniosku, że życie jednak nie jest takie złe. Jaką rolę w tym wszystkim odegrał Wiktor, który wrócił po piętnastoletniej emigracji do kraju? Przeczytałam do końca książkę, ale niestety nie podbiła mojego czytelniczego serca. Pomysł na fabułę autorka miała bardzo dobry, ale wykonanie trochę nie wyszło. W moim odczuciu wkradł się w nią zbyt duży chaos. Winna temu jest dość liczna grupa bohaterów, którzy byli wprowadzani bez jakichkolwiek informacji o danej postaci. Skutkowało to tym, że nie wiedziałam kto jest kim. Dopiero z czasem pojawiało się więcej charakterystyki, a lektura była bardziej płynna. Jednak ja wolę, gdy od razu wiem o kim czytam. Chwilami odczuwałam dość duże znużenie. Tak naprawdę w tej historii nic się nie dzieje, co by mnie jakoś zaciekawiło. Akcja toczy się w ślimaczym tempie, brak chociażby jednego ciekawego obrotu wydarzeń. Przygnębiający i dołujący nastrój, jaki panuje w powieści jeszcze bardziej mnie zniechęcał. Chyba najciekawszą postacią w całej tej historii była Klarysa, na temat której było tak mało. Wszyscy uważali ją za wariatkę. Nikt nie brał pod uwagę, że coś takiego miało miejsce naprawdę. Do momentu gdy poznaje Wiktora. Mężczyzna nawiązał ze staruszką bardzo dobry kontakt i świetnie się ze sobą dogadywali. Ten wątek spodobał mi się najbardziej i żałuję, że nie został szerzej przedstawiony. Nie wiem jak to wyglądało w przypadku innych czytelników, ale ja szybko spostrzegłam się dlaczego Ada tak nagle pojawiła się w wilii. Co ją do tego skłoniło. Przewidywalność w książce to nic dobrego i niestety psuje całą przyjemność z poznawania jej treści. Klimatyczna szata graficzna, ciekawy zarys fabuły to troszkę za mało, żeby dana powieść mnie urzekła. Dla mnie najważniejsze jest wnętrze, a w przypadku "Złotego snu" było nijakie, mdłe i bez charakteru. Zabrakło mi tutaj takiej małej iskry, dzięki której coś jednak zacznie się dziać.
Polka_z_ksiazka - awatar Polka_z_ksiazka
oceniła na61 rok temu
Siedem szmacianych dat Ewa Cielesz
Siedem szmacianych dat
Ewa Cielesz
Zdecydowanie rzadko zdarza się, by powieść wciągała już od pierwszych stron. Tak było w przypadku pierwszej części „Córka cieni. Siedem szmacianych dat.” Ewy Cielesz. To, co autorka przedstawia w swojej książce, trudno w pełni opisać — a jeszcze trudniej zrozumieć bez własnego zanurzenia się w tej historii. Podczas lektury miałam wrażenie, podobnie jak postać Adama, że nie tylko obserwuję bohaterów, ale wręcz im towarzyszę. Byłam obok nich — przeżywałam ich radości, ale też odczuwałam narastający lęk i niepewność o jutro. Nie sposób było oderwać się od tej opowieści. Myśli nieustannie wracały do bohaterów, a kolejne strony pochłaniały same — dokładnie tak, jak doświadczał tego Adam. Historia obejmuje losy Magdaleny i Piotra na przestrzeni lat 1936–1946 — czasu naznaczonego dramatycznymi wydarzeniami historycznymi. Tło wojenne i powojenne nie jest jedynie dodatkiem, lecz integralną częścią fabuły, która znacząco pogłębia jej wymowę i autentyczność. Styl literacki autorki jest dojrzały, spójny i pełen emocji. To powieść, która nie tylko opowiada historię, ale zmusza do refleksji — nad losem człowieka, nad siłą przetrwania i nad tym, jak cienka granica dzieli nadzieję od rozpaczy. To książka, którą po prostu trzeba przeczytać, by choć spróbować zrozumieć, z czym mierzyli się ludzie w czasie wojny i tuż po jej zakończeniu.
Judyta Kowal - awatar Judyta Kowal
ocenił na1015 dni temu

Cytaty z książki Trzy odbicia w lustrze

Szczęście jest wtedy, gdy lubisz swoje odbicie w lustrze. A rano cieszysz się, że zaczyna się kolejny dzień.

Zbigniew Zborowski Trzy odbicia w lustrze Zobacz więcej

Nie wierz w czary. Świat jest prosto zbudowany. Na górze Niebo, pod stopami Piekło. I tylko czasem z Nieba spadnie na Ziemię kilka okruszków albo z piekielnej otchłani powieje smrodem i sypnie parę iskier. Lepiej już wierzyć w siebie.

Rozwiń
Zbigniew Zborowski Trzy odbicia w lustrze Zobacz więcej

...w życiu nic nie jest przesądzone, a pech nigdy nie trwa wiecznie. (...) Nic, literalnie nic, nie jest zapisane w gwiazdach. W jednej chwili możesz od wszystkich zbierać kopy w tyłek, a w drugiej być królową balu.

Rozwiń