Ludojady z Kumaonu

- Man-Eaters of Kumaon
- 2016-01-01
- 2000-01-01
- Roman Sikora
Wydanie II posiada nową redakcje tekstu
Siedmiu czworonożnych zabójców. Setki ofiar. Bezkresne przestrzenie podhimalajskich lasów. Dziesięć mrożących krew w żyłach opowieści o tropieniu, podchodzeniu i zabijaniu. A jednocześnie drobiazgowy opis egzotycznej fauny i flory oraz trudów życia indyjskich wieśniaków całkowicie podporządkowanych surowemu prawu dżungli. Jedyny w swoim rodzaju hołd złożony jednocześnie życiu, walce o nie i śmierci.
"To jak Corbett pisał o dzikich zwierzętach świadczy o ogromnym zrozumieniu i zażyłości. Książka Ludojady z Kumaonu stała się światowym bestsellerem przetłumaczonym na wiele języków, na jej podstawie nakręcono nawet film".
Ramachandra Guha "Lives in the Widerness"
Kup Ludojady z Kumaonu w ulubionej księgarni
Oceny książki Ludojady z Kumaonu
58 użytkowników ma tytuł Ludojady z Kumaonu na półkach głównych- Chcę przeczytać 37
- E-book 2
- Poszukuję (głównie e-book n/k) 1
- Leśnictwo i łowiectwo 1
- Polowania 1
- Biografia, autobiografia, pamiętnik 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ludojady z Kumaonu
Mega ciekawa. Niesamowity jest świat tych krwiożerczych tygrysów.
Mega ciekawa. Niesamowity jest świat tych krwiożerczych tygrysów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLC oznaczyło książkę jako powieść przygodową, podczas gdy jest to fragment wspomnień i opowiadań myśliwskich człowieka, który zawodowo zajmował się polowaniami na tygrysy ludojady w Indiach.
Szczegółowy, dosyć powolny opis kilku polowań, z lokalizacją mijanych roślin i obiektów w terenie prawie co do jarda, krok za krokiem, powoli, nasłuchiwanie głosów dżungli... To sprawia, że czytając ma się wrażenie, że uczestniczy się w podejściu do zwierza :)
Trochę staroświecki język. Pisane w latach 20-30 ubigłego wieku kiedy polowanie było normalną rzeczą, a czytelnicy byli chyba mniej strachliwi czy wrażliwi. Stąd pojawiają się opisy w stylu "palce dziewczyny, które tygrysica połknęła w całości, tahsildar później przysłał mi w spirytusie" albo " teraz musieliśmy znaleźć zwłoki mężczyzny, aby stwierdzić, czy zostało ich wystarczająco dużo na urządzenie przy nich zasadzki".
Przyjemna lektura z małym dreszczykiem, co kryje się za najbliższą skałą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczegółowy, dosyć powolny opis kilku polowań, z lokalizacją mijanych roślin i obiektów w terenie prawie co do jarda, krok za krokiem, powoli, nasłuchiwanie głosów dżungli... To...
Książkę czyta się jednym tchem. Kto nie czytał, a interesuje się przyrodą koniecznie musi sięgnąć po tą pozycje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor- znakomity myśliwy a jednocześnie znawca przyrody Indii opisuje łowy na tygrysy - ludojady, które zasmakowawszy w ludzkim mięsie, stały się prawdziwą zmorą małych, zagubionych wśród lasów indyjskich wiosek. Jest również rozdział o łowach na mahseery - wielkie indyjskie brzany.
Bardzo ciekawie, i z pasją napisana książka. Dodać należy, że autor stał się patronem jednego z parków narodowych w Indiach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawie, i z pasją napisana książka. Dodać należy, że autor stał się patronem...