Zaginiony obraz. W poszukiwaniu arcydzieła Caravaggia

Okładka książki Zaginiony obraz. W poszukiwaniu arcydzieła Caravaggia autora Jonathan Harr, 9788373846203
Okładka książki Zaginiony obraz. W poszukiwaniu arcydzieła Caravaggia
Jonathan Harr Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie powieść historyczna
powieść historyczna
The Lost Paintin. The Quest for a Caravaggio Masterpiece
2007-01-01
2007-01-01
Barbara Kocowska

Kup Zaginiony obraz. W poszukiwaniu arcydzieła Caravaggia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zaginiony obraz. W poszukiwaniu arcydzieła Caravaggia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaginiony obraz. W poszukiwaniu arcydzieła Caravaggia

Złapałam tą książkę w bibliotece zaraz po zerknięciu na opis, bo fabularyzowane dzieje sztuki po prostu uwielbiam. No i nigdy się jeszcze tak nie rozczarowałam - nie dobrnęłam nawet do połowy. Styl autora jest jakąś hybrydą opisu biograficzno-historycznego z narracją fabularną, ale to połączenie wypada po prostu źle. Narracja jest prowadzona bardzo topornie, w ogóle nie wciąga czytelnika i nie wiadomo właściwie do czego prowadzi. "Laura pomyślała, że zadzwoni do kolegi. Kolega powiedział, że dołączy do niej w archiwum. Pracowali dwie godziny i wrócili do domu. Laura była rozczarowana, bo nic nie znaleźli". I tak w koło Macieju. No nie, po prostu nie.

"Zaginiony obraz. W poszukiwaniu arcydzieła Caravaggia" Jonathana Harra to książka z pogranicza literatury faktu i powieści sensacyjnej. Autor bardzo szczegółowo opisuje poszukiwania śladów istnienia obrazu Caravaggia prowadzone przez studentkę historii sztuki, Francescę Cappelletti, najpierw w archiwum rzymskiej rodziny Doria Pamphili, potem wśród dokumentów podupadłego rodu Mattei, do których dostępu strzeże nieco zbzikowana markiza w podeszłym wieku. W końcu młoda badaczka trafia aż do Edynburga, gdzie trop niestety się urywa.

W drugiej części książki mamy możliwość śledzić poczynania konserwatorów dzieł sztuki i ich starania, by udowodnić autentyczność odnalezionego obrazu.

We współczesny nurt wydarzeń autor wplata informacje o bujnym życiu Caravaggia i jego twórczości.

Z wielkim zainteresowaniem śledziłam poszukiwania obrazu opisane przez Jonathana Harra żywym językiem, dzięki któremu nawet żmudne poszukiwania w zakurzonych archiwach zyskały wymiar pracy detektywistycznej w stylu Sherlocka Holmesa.

Książkę Jonathana Harra z pewnością mogą przeczytać osoby zainteresowane historią sztuki. Znajdą w niej wiele ciekawych szczegółów z pracy historyków i konserwatorów sztuki, a także interesujące spostrzeżenia dotyczące barwnego środowiska badaczy sztuki.

kupiłam książkę na wyprzedaży tylko dlatego, że na okładce było nazwisko Caravaggio.
nie zawiodłam się. czytając ją podróżowałam śladami obrazu.
zakwalifikowałabym ją do gatunki "thriller" i "dramat".

nie zawiodłam się. czytając ją podróżowałam śladami obrazu.
zakwalifikowałabym ją do gatunki "thriller" i "dramat".

77 użytkowników ma tytuł Zaginiony obraz. W poszukiwaniu arcydzieła Caravaggia na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Zaginiony obraz. W poszukiwaniu arcydzieła Caravaggia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zaginiony obraz. W poszukiwaniu arcydzieła Caravaggia

Tajemnica Vivaldiego Mendoza Pedro
Tajemnica Vivaldiego
Mendoza Pedro
Przyznam, że wyciągając tę książkę z bibliotecznej półki, spodziewałam się czegoś innego. Okazało się jednak, że "Tajemnica Vivaldiego" to książka zbliżona w swojej konwencji do słynnego "Kodu Leonarda da Vinci" Dana Browna. Mamy tajemnicze bractwo, ostatnią partyturę Vivaldiego, pisaną w ukryciu, bo po jej rozszyfrowaniu miała nam się ukazać tajemnica skrywana przez lata, a którą lepiej nie rozpowszechniać, no i jest też zakochana w sobie para, która tego dokonała. Myślałam, że po przeczytaniu tej książki poznam bliżej samego Vivaldiego i jego twórczość, a znaleźć tu możemy niewiele informacji o tym słynnym kompozytorze, którego wszyscy pewnie kojarzą z "Czterech pór roku". Brakowało mi tu też końcowego sprostowania, co jest prawdą, a co wymysłem autora, by poszerzając wiedzę skupić się na faktach, a nie dementowaniu fikcji literackiej. Notatki: -Wenecja, miejsce akcji książki -Ospedale della Pietà, miejsce, w którym pracował Vivaldi -Santa Maria della Pietà, kościół, który został zbudowany w latach 1745-1760 w sąsiedztwie miejsca wcześniejszego kościoła oraz w sąsiedztwie sierocińca i szpitala Ospedale della Pietà. -Bazylika Santi Giovanni e Paolo w Wenecji, w której częściowo rozgrywa się akcja książki -Poliptyk św. Wincenta Ferreriusza znajdujący się w Bazylice Santi Giovanni e Paolo, o którym też była mowa w książce -autoportret Giovanniego Bellini, autora powyższego poliptyku -wyjaśnienie pojęcia muzycznego 'trytonu', czyli kwinta zmniejszona lub kwinta zwiększona, które powodują dysonans, dlatego też były zakazane przez kościół i uważane za muzykę szatana
biblioteczka_justyny - awatar biblioteczka_justyny
Pułapka Dantego Arnaud Delalande
Pułapka Dantego
Arnaud Delalande
Powieść historyczna to jest to, co lubię najbardziej. Nieważne, jaki to będzie okres (chociaż najbardziej zawsze będzie mi odpowiadać średniowiecze),nieważne, jaki kraj (tutaj jestem nawet jeszcze bardziej tolerancyjna),ważne, żeby się coś działo, więc już w ogóle dobrze, jeśli będzie to jakiś trzymający w napięciu kryminał. I taka właśnie książka trafiła do mnie ostatnimi czasy. "Pułapka Dantego" to powieść francuskiego pisarza, której akcja dzieje się w Wenecji osiemnastego wieku. A skoro jest to kryminał (jak kto woli, może być thriller) historyczny, musi być zbrodnia. I zbrodnia jest, wręcz makabryczna. W teatrze, niedługo po zakończeniu sztuki, zostaje znaleziony jeden z aktorów: przybity do krzyża, z mnóstwem gwoździ w czaszce i wyrytą na klatce piersiowej... inskrypcją. Słowa są znajome, jednak nie wiadomo, w którym tak naprawdę kościele biją dzwony. Do znalezienia mordercy zostaje wyciągnięty z więzienia Pietro Viravolta, niegdyś szpieg, rozpustnik i awanturnik. W dalszym ciągu jest jednak nie tylko mistrzem szpady, ale i doskonale potrafi łączyć ze sobą na pozór nie związane ze sobą fakty- w zamian za wolność dostaje więc zlecenie znalezienia mordercy. Łatwe to jednak nie jest, bo z czasem giną najważniejsze osoby, które mogłyby coś wiedzieć na temat zamordowanego aktora, morderca dopada kolejne ofiary. Wkrótce Viravolta odkrywa, że morderstwa dokonywane są według określonego schematu wprost z "Boskiej Komedii" Dantego. W Wenecji krąży również niezidentyfikowany osobnik, którego zwą Il Diavolo lub Chimerą, który prawdopodobnie jest za wszystko odpowiedzialny, niełatwo go jednak złapać. Ma ogrom pomocników i cel - zamordować najważniejszą osobę w Wenecji, dożę. Pietro musi się więc spieszyć, aby uniknąć kolejnych ofiar i nie dopuścić do zabicia doży. Powieść zaczyna się dość spokojnie, jednak szybko wciągnie nas w swój świat i przeniesie do osiemnastego wieku, nie tylko za sprawą tajemnic i morderstw, ale również klimatu Wenecji tamtego okresu, pełnej walk politycznych, tajemniczości i niepewnej przyszłości. Cała akcja zaczyna jednak mocno przyspieszać w chwili, gdy w teatrze zostaje odnalezione zmasakrowane ciało, a Pietro Viravolta wychodzi na wolność i dostaje zadanie - znaleźć mordercę. I w zasadzie akcja już potem rzadko kiedy zwalnia do tej z początku. Dzieje się w tej książce dużo, są chwile, że nie można się od niej wręcz oderwać i w zasadzie nie wiadomo kiedy, a zauważamy, że już jesteśmy przy końcu. I takie książki naprawdę lubię. Nie tylko dlatego, że jest w niej odrobina historii, ale również dlatego, że trzyma w napięciu i nie pozwala się zatrzymać choć na chwilę. "Boską Komedię" Dantego czytałam kiedyś, niestety dawno temu i niezbyt wnikliwie - była to bowiem lektura w liceum, do której zresztą nauczyciel przywiązywał niewiele uwagi. Szkoda, bo gdybym znała ją lepiej, albo przeczytała przed tą książką, "Pułapka Dantego" pewnie byłaby jeszcze ciekawsza. Szczególnie opisy Piekła i jego kolejnych kręgów. Co ciekawsze, powieść Delalandego zbudowana jest podobnie (kręgi zamiast rozdziałów). Bohaterowie natomiast są jedną z rzeczy, które nadają specyficzny klimat tej powieści, tajemniczy, prawie że mistyczny, niepowtarzalny. A Pietro jest jedną z tych postaci, która choć na początku wydaje się być negatywna, z biegiem czasu staje się postacią pozytywną, szybko można go polubić i nie będzie się mieć z tym najmniejszego problemu. Książkę tego autora polecam więc jak najbardziej osobom, które takie klimaty lubią, tak jak ja. Zresztą chyba nikt nie powinien się na niej zawieść, chociaż pewnie jednej osobie spodoba się bardziej, innej mniej. Na mnie jednak zrobiła wrażenie i na pewno wyróżniła się spośród innych książek tego gatunku. [http://mojeczytadla.blogspot.com/2014/05/puapka-dantego.html]
Małgorzata - awatar Małgorzata
oceniła na811 lat temu
Cień Poego Matthew Pearl
Cień Poego
Matthew Pearl
ZAGADKA ROZWIĄZANA Bardzo chciałam się ustosunkować do książki, której ocena raczej zniechęca niż zachęca do przeczytania jej, a która jak się okazało jest świetna, wybitna itd. Jednak długo się nie mogłam zebrać by napisać swoje przemyślenia, dziś jest ten dzień. Patrząc po opiniach można zobaczyć, że powstały dwie grupy oceniających: pierwsza - książka słaba nudna i nie da się jej przeczytać, druga- książka wspaniała. Książkę przeczytałam po tym jak otrzymałam ją w prezencie.( wcześniej o niej i jej autorze nie słyszałam a to wielka szkoda) ze słowami „potrafisz coś przeczytać bez patrzenia na opinie innych” Tak osoba kupując a dopiero po zakupie zobaczyła słabą notę. Moim skromnym zdaniem niezadowolenie wielu jest spowodowane tym, że spodziewali się czegoś innego. Przecież na okładce jest napisane, że to thriller. Wydaje m się ( choć nie wiem czy kiedyś czytałam prawdziwy thriller) że to książka w której ciągle się coś dzieje, nie ma czasu na chwilę przerwy i towarzyszą nam duże emocje, strach… Tu tak nie jest choć nie można powiedzieć że nic się nie dzieje. Czytam sobie spokojnie i nagle bum! Niespodziewana akcja. Bohater w niebezpieczeństwie ( tylko tyle żeby nie spolerować). Jest to książka ambitna co widać m.in. po słownictwie ( kilku słów nie znałam a za resztę dziękowałam w myślach polonistce że kazała nam je wkuć) np. periodyk, panegiryk, fiakier, konsjerż, protagonista itd. Choć z drugiej strony nie ma ich aż tak dużo – można zrozumieć powieść bez ich znajomości. Jest to pozytywna strona-z książka nas czegoś uczy. Oprócz samej powieści mamy tu również :od autora, podziękowania, rozmowę z autorem, pytania i tematy do dyskusji, głębszą analizę okoliczności śmierci Poego i… sekretny rozdział! Dożo dodatków. Tylko proszę się nie przejmować, że więcej ich nich powieści- kończy się ona bowiem dopiero ( albo już!) na 461 stronie. Mnie ta książka zachwyciła i zamierzam przeczytać wszystkie książki tego autora. Jeśli pewien czytelnik/ czytelniczka ma racje to teraz będzie już tylko lepiej ( no jak skora ta książka jest doskonała hm…) bo to jest podobno najgorsza książka tego autora. Tak czy inaczej prosto z serduszka polecam tę wyjątkową książkę… niektórym, choć nie! wszystkim! Tylko proszę czytajcie z odpowiednim nastawieniem- nie na jakiś thriller cały pełen akcji Dziękuję wszystkim ( o ile tacy będą) którzy dotarli do końca a jeszcze bardziej tym którzy sięgną teraz po tę powieść. Trzymam kciuki za to by wam się spodobała tak jak mi. PS Nie wiem czy potrafię przeczytać książkę bez patrzenia na ocenę bo tak czy inaczej ją widzę gdy daję książkę na półkę teraz czytam, jednak nie zawsze czytam opisy z okładki bo są albo mylące albo za dużo spolerują.
Sage - awatar Sage

Cytaty z książki Zaginiony obraz. W poszukiwaniu arcydzieła Caravaggia

Jonathan Harr Zaginiony obraz. W poszukiwaniu arcydzieła Caravaggia Zobacz więcej