Polski folklor żywy

albumy
2004-01-01
2004-01-01
8374190132

Kup Polski folklor żywy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Polski folklor żywy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Polski folklor żywy

Na półkach: , , , ,

Album w twardej oprawie, lecz mały w formacie. Za to zdecydowanie plus. Co do treści: za pomocą zdjęć, obrazów, wytworów sztuki ludowej dodając trochę tekstu dla wprowadzenia w temat autorka przedstawia elementy folkloru w Polsce. O niektórych rzeczach wiedziałam z zajęć na uczelni, o kolejne poszerzyłam wiedzę. Żałuję, że jeszcze trochę niedoczytane i nie obejrzane do końca, ale cóż. Trzeba było oddać do biblioteki. Taką książkę to bezapelacyjnie, z przyjemnością wypożyczę i obejrzę jeszcze raz. Pomyśleć, że do tej pory nie przepadałam za albumami. Dla pooglądania, a kiedyś może odwiedzenia, choć części miejsc, o których jest wspomniane. Warto było być zachęconym do takiej przygody z folklorem. Kiedyś jak już wspomniałam, chcę móc kolejny raz pożyczyć taką książkę. Nadal prawdziwe jest twierdzenie: "Cudze chwalicie, swego nie znacie". Będąc na zajęciach o kulturze, a potem w ramach uzupełnienia/przypomnienia, a także dla poszerzenia wiedzy cieszę się, że jednak mogłam mieć do czynienia z tą książką. Album, którego treść jest godna zobaczenia, choć niektóre elementy folkloru zadziwiają, inne trochę szokują, ale to też część kultury. Mogę się z czymś nie zgadzać, ale ciekawie zrobić sobie porównanie-na miarę swoich możliwości-jak to jest w regionie, z którego pochodzę. Znalazłam impuls, aby kiedyś chcieć bardziej poznać najbliższą okolicę oraz Polskę-bogactwo tego kawałka rzeczywistości. Nie chcę częściej wyjeżdżać za granicę, ale jeśli będę mogła to w polskie miejsca na mapie.

9 użytkowników ma tytuł Polski folklor żywy na półkach głównych
5 użytkowników ma tytuł Polski folklor żywy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Polski folklor żywy

Okładka książki Tkanina – cenne dziedzictwo, przedmiot współczesnych badań Ewa Andrzejewska, Agnieszka Bender, Beata Biedrońska-Słotowa, Izabella Dybała, Monika Janisz, Katarzyna Lech, Katarzyna Moskal, Ewa Orlińska-Mianowska, Magdalena Ozga, Anna Sieradzka, Karolina Stanilewicz, Agnieszka Wos-Jucker, Małgorzata Wróblewska-Markiewicz
Okładka książki Stalowa Wola. Europejskie miasto modernistyczne Anna Frąckiewicz, Aneta Garanty, Elżbieta Przesmycka, Anna Sieradzka, Marek Stańkowski
Okładka książki Miłość po japońsku: monografia naukowa Małgorzata Dudek, Wiktoria Krupska, Anna Sieradzka

Cytaty z książki Polski folklor żywy

Dodaj cytat z książki Polski folklor żywy