Dochodząc do TAK. Negocjowanie bez poddawania się

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Getting to YES. Negotiating Agreement Without Giving In
- 1994-01-01
- 1994-01-01
- 832080955X
- Robert A. Rządca
"Oto książka wyjątkowa, którą przeczytać, przemyśleć i zastosować może i powinien każdy z nas, bo każdy z nas musi dawać sobie radę w negocjacjach. Jej autorzy są doskonale znani w USA, a Roger Fisher uważany jest za jednego z kilku najwybitniejszych na świecie autorytetów w sferze negocjacji. 'Dochodząc do TAK' szybko stało się bestsellerem. Każdy, kto zajmuje się negocjacjami - jako praktyk, student czy badacz - traktuje je jako lekturę obowiązkową".
(fragment książki, s.7)
Kup Dochodząc do TAK. Negocjowanie bez poddawania się w ulubionej księgarni
Oceny książki Dochodząc do TAK. Negocjowanie bez poddawania się
962 użytkowników ma tytuł Dochodząc do TAK. Negocjowanie bez poddawania się na półkach głównych- Chcę przeczytać 640
- Biznes 8
- 2014 5
- Rozwój 5
- 2018 4
- Papier 4
- Rozwój osobisty 4
Tagi i tematy do książki Dochodząc do TAK. Negocjowanie bez poddawania się
Cytaty z książki Dochodząc do TAK. Negocjowanie bez poddawania się
Zrozumienie nie oznacza akceptacji. Można jednocześnie bardzo dobrze rozumieć i zupełnie nie zgadzać się z tym co mówi druga strona.
Konflikt tkwi nie w obiektywnej rzeczywistości, lecz w umysłach ludzi.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dochodząc do TAK. Negocjowanie bez poddawania się
Ciekawa książka, wprowadzająca do możliwości i technik negocjacji. Autor skupia się na dochodzeniu do wspólnego rozwiązania negocjacji z drugą stroną, zwracając uwagę na skupieniu się na problemie, skupiając się na nim, a nie na swojej pozycji w prowadzonych rozmowach. Przedstawione techniki negocjacyjne są oparte o przykłady i są łatwe w zrozumieniu. Dowiedziałem się z książki że znalezienie swojej BATNA przed podjętymi negocjacjami, zmienia styl ich prowadzenia, ponieważ mamy inną alternatywę. Super książka, wydana wiele lat temu, ale myślę ze nadal jest aktualna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko się czyta ale z perspektywy handlowca godna polecenia.
Ciężko się czyta ale z perspektywy handlowca godna polecenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mam wielu doświadczeń w negocjacjach, więc może dlatego moja ocena jest powyżej średniej ocen. Na własnej skórze odczułem konsekwencje stosowania miękkiej negocjacji na twardą. A z ostatnich moich twardych negocjacji nie byłem zadowolony. Ta książka pokazała mi, że istnieje inna droga.
+ Ciekawy system prowadzenia negocjacji, coś jakby zmodyfikowanie starych metod na rzecz techniki z zastosowaniem sztuki dyplomacji.
- Jestem dopiero po przeczytaniu książki. Zdobyta wiedza zamierzam przetestować. Stąd też minus, bo wydaje mi się, że informacje mogłyby być lepiej usystematyzowane ułatwiając stosowanie metody w praktyce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to+ Ciekawy system prowadzenia negocjacji, coś jakby zmodyfikowanie starych metod na...
Książka nie jest rewelacyjna, raczej przeciętna.
Teoretycznie zawiera metodę negocjacji z oddzieleniem problemu od ludzi. Faktycznie podane przykłady nijak mają się do realiów niebiznesowych.
Jest kilka metod rozwiązania konkretnego problemu, ale trzeba się przebić przez mało zrozumiały język.
Książka nie jest rewelacyjna, raczej przeciętna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGeneralnie bardziej się sprawdzi w przypadku osób, które doświadczenie negocjacyjne już posiadają z warsztatów, szkoleń, czy publikacji.
Jest kilka metod rozwiązania konkretnego...
Bardzo ciekawe ujęcie tematu. Duża ilość wiedzy. Szybko się czyta.
Bardzo ciekawe ujęcie tematu. Duża ilość wiedzy. Szybko się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaskoczyła mnie treść, gdyż czytając ten poradnik odczytywałam też informacje i rady jak się komunikować z drugim człowiekiem w relacjach, które nas łączą. Cały poradnik jest napisany w przystępny sposób i przykłady do danego omawianego zagadnienia są zobrazowane trafnymi przykładami.
Poradnik pokazuje nam jak widzimy i jak powinniśmy patrzeć na problem, jak rozpoznać i poskromić swoje emocje, jak się komunikować. Oprócz negocjacji twardych i miękkich pokazuje nam trzeci sposób negocjacji - a mianowicie negocjacje oparte na zasadach (lub inaczej negocjacje wokół meritum).
Książka o negocjacjach ale również o rozwoju osobistym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoradnik pokazuje nam jak widzimy i jak powinniśmy patrzeć na problem, jak rozpoznać i...
Bardzo przystępnie omówiona idea, w której wynik negocjacji powinien być zawsze korzystny dla obu stron.
Utwór czyta się lekko i przyjemnie, warto przynajmniej raz przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo prawda idee przedstawione w książce, nie są innowacyjne, lecz są bardzo dobrym uporządkowaniem doświadczeń i sytuacji z życia.
Utwór czyta się lekko i przyjemnie, warto przynajmniej raz przeczytać.
Może nie jest to najlepsza książka o negocjacjach, ale na pewno jest bardzo przystępna. W dosyć prosty i momentami łopatologiczny sposób opisuje harvardzki styl negocjowania czegokolwiek. Przyda się nam więc to podczas urlopu, w pracy, a nawet i w trakcie kłótni małżeńskich. Momentami wydaje się naiwna i nieprzystająca do codzienności, jednak opisuje pewne mechanizmy z zaskakującą trafnością. W końcu negocjujemy od małego, więc tak czy siak coś na ten temat wiemy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWartościowe informacje można by spisać na 1/10 objętości tej książki. Poza tym każdy człowiek z otwrtym umysłem stosuje dużą część z tych "sposobów" intuicyjnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRaczej spory zawód, aczkowliek może miałem zbyt duże oczekiwania i lyczyłem na poznanie nieistniejących(?),niemal magicznych trików.
pierwsza połowa nie zrobiła na mnie wrażenia, jednak cieszę się że udało mi się przeczytać całość. Warto było.