Na Hester Street topnieje śnieg

Okładka książki Na Hester Street topnieje śnieg autora Daisy Waugh, 9788378397892
Okładka książki Na Hester Street topnieje śnieg
Paulina Błaszczykiewicz

Kup Na Hester Street topnieje śnieg w ulubionej księgarnii

Oceny książki Na Hester Street topnieje śnieg

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na Hester Street topnieje śnieg

Czytałam z dużą przyjemnością, choć to powieść nierówna. Bardzo dobry początek intrygi i rozwinięcie akcji, z ciekawą, dwutorowo prowadzoną opowieścią i zakończenie, które przynosi lekki zawód i niedosyt.
Hollywood tuż przed wielkim kryzysem. Szybko rosnące kariery i fortuny, z ich blichtrem przysłaniającym pustkę i samotność. Max i Eleanor Beecham, to para, która lata największej świetności ma za sobą. Reżyserowane przez niego filmy niespodziewanie okazują się klapą, a jej gra aktorska pozostawia wiele do życzenia. Tracą intratne kontrakty, ich małżeństwo przeżywa kryzys, a przede wszystkim ciąży im skrywana przez lata tajemnica. Jakim kosztem zyskali sławę i co pozostawili za sobą? Wygląda na to, że przeszłośc nie da im o sobie zapomnieć i wystawi ich na próbę. A może okaże się szansą.
Dobra lektura, pomimo drobnych niedoskonałości.

Dwutorowa powieść o sławnej i bogatej parze, której małżeństwo zmierza ku końcowi, ale świat Hollywood widzi w ich imprezie pewną tradycję. Drugi wątek to tragiczny pożar w fabryce, po którym nie zostało już nic, co mogłoby spłonąć. Gdy był koniec wszystkiego. Też książka opowiada o ciągłej nadziei, nieustannym poszukiwaniu córki.
Dobra powieść, szczególnie przez ukazanie zdarzeń z przeszłości.
OCENA 4+/6

Dobra powieść, szczególnie przez ukazanie...

Przeciętna książka z genialnym zakończeniem!
Aż do końca myślałam, że jest to 3 gwiazdkowa książka. Pełno w niej było niepotrzebnych scen i dialogów. Rozstrzał miedzy zachowaniem postaci na przestrzeni tego samego rozdziału był bardzo duży. Zakończenie zmieniło wszystko.

SPOILER:

Kiedy w ostatnim zdaniu autorka podała kolor oczu "Ishy" zrozumiałam, dlaczego autorka wybrała Hollywood - fabrykę złudzeń i marzeń - na tło dla tej historii. Z pewnością Eleanor i Max, kiedy zobaczyli oczy dziewczyny zorientowali się, tak samo jak ja, że to nie jest ich córka, a kuzynka. Poddali się jednak złudzeniu, nie chcieli przyznać przed sobą, że Isha nie żyje. Przyjęli to, co zostało im dane. Postanowili żyć dalej w iluzji.

Podczas czytania najbardziej mierzwiło mnie zachowanie Eleanor i Maxa. Byli sławni, bogaci, a zrobili tak niewiele, żeby odnaleźć swoją córkę. Całą książkę miałam w sobie ten żal do nich. Po przeczytaniu książki myślę, że nie inwestowali w poszukiwania, bo wiedzieli, że ich dziecko nie przeżyło. Nie chcieli mieć na to dowodu, woleli łudzić się, że jest tam gdzieś w świecie.

Przeciętna książka z genialnym zakończeniem!

SPOILER:

223 użytkowników ma tytuł Na Hester Street topnieje śnieg na półkach głównych
37 użytkowników ma tytuł Na Hester Street topnieje śnieg na półkach dodatkowych

Serena Ron Rash
Serena
Ron Rash
To historia wyśmienita, ale wcale nie piękna. Wyśmienita, bo prawdziwa. Prawdziwa, bo ukazuje wszystko to, do czego zdolny jest człowiek, który stawia siebie ponad innych. Prawdziwa, bo nie upiększa, ani nie zafałszowuje, a jednocześnie mieni się różnymi odcieniami. Zdecydowanie nie jest to historia przedstawiona w czerni i bieli. Osadzona w surowej scenerii gór Karoliny Północnej historia wielkich ambicji i takich samych namiętności. Ta opowieść wciąga, budzi emocje, nie pozostawia obojętnym. Tytułowa Serena to postać, która nie powodowała we mnie żadnych ciepłych uczuć. Mimo złożoności jej charakteru, mimo tragedii które ją spotkały, trudno było mi wzbudzić w sobie współczucie do niej. Jej bezwzględność, jej autorytarna postawa, sprawiły, że czułam do niej jedynie niechęć. Pomimo tego, że wiedziałam dlaczego się taka stała, nie znajdowałam usprawiedliwienia dla jej postawy. Nawet jej mąż, George Pemberton, przejawiał w moim odczuciu więcej ludzkich zachowań. Jednak jego największą słabością okazała się właśnie Serena, co doprowadziło do wielu tragedii. Dla mnie ta historia, to przede wszystkim doskonałe studium degradacji jednostki, pod wpływem władzy jaką posiada nad innymi. Serena przekracza kolejne granice, bez najmniejszych refleksji, jest w stanie zrobić wszystko, w imię najwyższego według siebie celu - stworzenia potężnego imperium drzewnego. Doskonale stworzone postaci, autentyzm w ich zachowaniach, surowość i twardość poszczególnych charakterów oraz skondensowanie ich po mistrzowsku w przeróżnych odcieniach. Twardość przepleciona nieoczekiwaną miękkością, wrażliwość ukryta za pozorną obojętnością, dobro - surowe niczym otaczające ludzi góry, zło - nagłe i bezwzględne, jak dzika przyroda. Filmowa okładka może sugerować pewnego rodzaju romantyzm w tej opowieści. Nic bardziej mylnego. Całość jest surowa, do bólu prawdziwa i jest to ogromna siła tej historii. Polecam.
Kasiag - awatar Kasiag
Piękny dzień Elin Hilderbrand
Piękny dzień
Elin Hilderbrand
SAKRAMENTALNE "TAK" Moja przygoda z książkami Elin Hilderbrand - królowej wakacyjnych powieści rozpoczęła się od książki "Piasek w butach" i w ciągu kilku lat przeczytałam już niemal wszystkie książki tej poczytnej amerykańskiej autorki dostępne na naszym rynku wydawniczym. W końcu przyszedł czas na "Piękny dzień", opowieść, która jak wszystkie poprzednie przenosi nas na urokliwą wyspę Nantucket oddaloną o niespełna 50 km. od Cape Code w stanie Massachusetts. Muszę powiedzieć, że każda wizyta w tym wyjątkowym miejscu sprawia, że wracam tam z jeszcze większą przyjemnością. Tym razem wraz z bohaterami bierzemy udział w pewnym szczególnym wydarzeniu. Wyjątkowy czterodniowy weekend na wyspie Nantucket ma przygotować Jennę Carmichael i Stewarta do złożenia przysięgi małżeńskiej. Zjeżdżają się zaproszeni goście - rodzina i znajomi. Wszystko musi być przygotowane perfekcyjnie, za co odpowiedzialna jest druhna honorowa - starsza siostra panny młodej Margot. Bohaterki mają do dyspozycji notatnik swojej zmarłej na nowotwór matki - Beth Carmichael, która szczegółowo zaplanowała i opisała każdy aspekt przygotowań do tej pięknej i wyjątkowej uroczystości. Z tych bardzo osobistych zapisków bije nieskończona miłość i chęć pomocy nawet zza grobu. I tak od czwartku z każdą chwilą przygotowania nabierają coraz większego tempa. Margot stara się sumiennie i z należytą starannością wykonać powierzone jej przez matkę zadanie. Wszystko musi być dopięte na przysłowiowy ostatni guzik. Jednak wraz z przybyciem kolejnych gości pojawiają się pewne zawirowania, sytuacje zaskakują, powstają nieporozumienia i wychodzą na jaw sekrety, co w konsekwencji doprowadzić może do odwołania uroczystości... Pomysł na tę książkę autorka zaczerpnęła z rodzinnych opowieści, dlatego historia jest bardzo osobista i opisana została z najdrobniejszymi szczegółami. Przygotowania do ślubu ze strony na stronę nabierają coraz większego tempa, co sprawia, że wzrasta dynamika akcji. Pojawia się mnóstwo postaci, które wprowadzają niestety sporo chaosu. Szczerze mówiąc trudno było mi się odnaleźć w tym gąszczu charakterów i sytuacji. Ciekawym zabiegiem jest wprowadzenie notatek zmarłej matki w postaci wytycznych, które przez cały czas przewijają się w treści. To one stanowią główną oś tej opowieści, co moim zdaniem jest na swój sposób zdumiewające. Osobiście nie wyobrażam sobie, aby ktoś, także najbliższa osoba, tak bardzo wyręczała mnie w organizacji mojej uroczystości ślubnej, nawet gdyby było to podyktowane troską i miłością. Wolałabym też, aby sugestie Beth Carmichael wplecione zostały w treść, chociażby w przemyślenia bohaterek, a nie były przekazywane poprzez wiernie przytaczane fragmenty wpisów. Myślę, że wówczas wypadłoby to dużo ciekawiej. Autorka podejmuje temat szeroko pojętej miłości i różnych jej aspektów, zaufania, zdrady, niewyjaśnionych zatargów i rodzinnych sekretów. Tęsknota, wybaczenie i cała gama emocji towarzyszą bohaterom, którzy pragną spędzić na Nantucket ten wyjątkowy, piękny dzień. Ciekawe opisy wyspy i jej typowo wakacyjny klimat jak zawsze bardzo mi się podobały, ale jednak czegoś w tej powieści zabrakło. Przede wszystkim jest przegadana i taka trochę bez ładu, bez wyrazu. Nie potrafiłam się przekonać do żadnej postaci, wszyscy bohaterowie byli mi kompletnie obojętni, co wydawało się dość niezwykłe i nietypowe. A jedyną bohaterką, która naprawdę mnie zainteresowała była... wyspa Nantucket. Przykro mi to pisać, ale "Piękny dzień" to w moim odczuciu najsłabsza powieść Elin Hilderbrand, jaką miałam przyjemność przeczytać. Pomysł na fabułę ciekawy, miejsce akcji jak zawsze urokliwe, ale wykonanie zawiodło. Nudziłam się przy lekturze, przekaz emocji szwankował i dosłownie nie mogłam się doczekać końca. Cieszę się, że poznałam już inne historie Elin Hilderbrand i mogę założyć, że był to tylko taki mały wypadek przy pracy.
Mońcia_POCZYTAJKA - awatar Mońcia_POCZYTAJKA
oceniła na62 lata temu