Psychodrama. O tym, jak grać główną rolę w swoim życiu

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Psykodrama – Om å spille hovedrollen i sitt eget liv
- 1994-01-01
- 1994-01-01
- Stanisław Łęcki
„Prawda istnieje dla jednostki wtedy, gdy gdy ona Sama ją realizuje w Działaniu”
Søren Kierkegaard w „Begrebet Angst", 1844
Eva Røine po ukończeniu szkoły teatralnej w Londynie (The Weber Douglas School of Dramatic Arts) rozpoczęła swoją karierę jako aktorka. Później pracowała jako dziennikarka w gazecie codziennej "Dagbladet" w Oslo, specjalizując się w tematyce związanej z teatrem współczesnym w Norwegii. Pobyt w Stanach Zjednoczonych i kontakt z twórcą psychodramy J. L. Moreno zainspirował Ją do zajęcia się tą metodą. Studiowała teatrologię, kryminologię i psychologię na uniwersytecie w Oslo. „Psychodrama”, tłumaczona aktualnie na język angielski, jest głównym podręcznikiem dla studentów psychodramy w Skandynawii.
Obecnie Eva Røine prowadzi Norweski Instytut Psychodramy (od 1986 r.). Jest członkiem The Nordic Board of Examiners i vice-prezydentem Europejskiego Instytutu Psychodramy w Monachium.
Eva Røine jast psychologiem klinicznym.
Od 1993 r. szkoli psychodramatystów w Polsce.
Przedmowa do wydania polskiego:
Z dużą przyjemnością piszę tę przedmowę do polskiego wydania mojej książki „Psychodrama". Współpracuję z Polakami od momentu, kiedy Europejski Instytut Psychodramy w Monachium zaprosił mnie do podzielenia się doświadczeniami w zakresie psychodramy, w związku ze wzrastającym zainteresowaniem tą tematyką w krajach Europy Środkowej i Wschodniej.
Zdecydowałam się na wyjazd do Polski. Kraj ten interesował mnie, gdyż już jako młoda dziewczyna miałam kontakty z polskimi przyjaciółmi. Również mój pierwszy nauczyciel muzyki był Polakiem. W lutym 1993 r. rozpoczęłam systematyczne szkolenie szesnastu psychologów i psychiatrów z całej Polski w Wojewódzkim Ośrodku Leczenia Nerwic w Krakowie. Było to możliwe dzięki dużej życzliwości i otwartości na tę formę terapii prof. Jerzego Aleksandrowicza.
Wcześniej począwszy od 1986 r. systematyczne szkolenie w psychodramie kilkunastu polskich psychoterapeutów prowadziła Sonia Beloch z Niemiec. Również obecnie prowadzi ona równoległą grupę szkoleniową psychodramy w Polsce.
Spotkanie z moimi polskimi kolegami było interesujące i inspirujące. Zetknęłam się tutaj z doświadczonymi terapeutami którzy mieli odwagę przejść głęboki proces psychodramatycznej pracy nad samym sobą. Tak, jak dla psychoanalityka konieczne jest przejście własnej analizy, tak dla psychodramatysty nauczenie się psychodramy jest możliwe tylko poprzez własne doświadczenie, niejako „od środka”. Psychodrama wymaga spontaniczności i kreatywności. Tymi też cechami wykazali się uczestnicy szkolenia.
Latem 1994 r. jedno ze spotkań odbyło się w Oddziale Leczenia Nerwic w Dąbrówce, w warunkach bliskiego kontaktu z przyrodą. Inicjatorem polskiego wydania mojej książki jest kierownik tego Oddziału Jarosław Gliszczyński. W Dąbrówce oferuje się Pacjentom psychoterapię zawierającą istotne elementy psychodramy.
Przeprowadzenie szkolenia w języku nieznanym dla jego uczestników wiąże się z dużymi trudnościami. Dzięki Elżbiecie Schjetne (z domu Bocheńskiej),związanej z Norweskim Instytutem Psychodramy, nie stanowiło to żadnego problemu. Elżbieta Schjetne jest polskiego pochodzenia, zna doskonale zarówno język polski, jak i norweski. Nasza zażyła znajomość oraz jej znajomość metody umożliwiły tłumaczenie symultaniczne. Dzięki temu miałam takie uczucie, jak gdybym szkoliła po polsku.
Dotarcie do polskiego czytelnika umożliwił mi przekład dokonany przez dra Stanisława Łęckiego.
Chciałabym, by książka ta trafiła do wszystkich interesujących się psychodramą jako metodą leczenia i rozwoju swej osobowości.
* * *
W oparciu o tradycje starożytnego teatru greckiego rozumiemy, że wspólnota (grupa) kieruje się odwiecznymi prawami. Prawa te są nadal aktualne.
Bohater i bohaterka w swoim własnym dramacie i walce zmagają się z siłami wewnątrz siebie oraz siłami zewnętrznymi. Podobnie jak my wszyscy dążą do odegrania głównej roli w dramacie własnego życia.
Eva Røine Październik 1994 r.
SPIS TREŚCI:
Przedmowa do wydania polskiego / Przedmowa ordynatora Finna Magnussena / Przedmowa autora
Część 1 — Teoria
Jacob Levy Moreno / Scena — przestrzeń magiczna / Psychodrama — prastary proces grupowy / Struktura i układ dynamiczny / Systemy roli i funkcje roli / Stadia rozwoju i poziomy przeżyć / Stany ego i techniki gry / Cztery uniwersalne wymiary u Moreno / Przeniesienie, empatia i tele / Scena — konkretne miejsce fizyczne
Część 2 — Techniki
Improwizacja / Trening roli / Zamiana ról / Trening spontaniczności
Część 3 — Elementy Cząstkowe
Konieczność rozgrzania grupy / Wypowiedź pojedyncza / Terapeutyczna wypowiedź pojedyncza / Zniekształcone odbicie lustrzane / Metoda samopotwierdzenia / Magiczny sklep / Samorealizacja / Spojrzenie wstecz i podjęcie decyzji / Niepopełnione samobójstwo / Realizacja marzeń sennych / Elementy cząstkowe pozawerbalne / Podróż fantastyczna / Puste krzesło / Ostatnie puste krzesło
Część 4 — Psychodrama w praktyce
Przeżycia protagonisty / Przeżycia ego pomocniczego / Przeżycia dublera / Przeżycia lidera / Psychodrama zbiorowa / Monodram / Psychodrama z zastępczym protagonistą / Psychodrama skoncentrowana na jednym temacie / Psychodrama na temat morderstwa / Sterowana psychodrama z pacjentką, która chciała popełnić samobójstwo / Wnioski / Skamieniałe potrzeby
Część 5 — Rzut oka wstecz na doświadczenia norweskie
Dwadzieścia lat w Norwegii / Agresja w kryzysie / Żałoba / Pierwszy dramat kazirodztwa / Jeszcze o kazirodztwie / Zamieszanie psychotyczne / Świat porwany na strzępy i ptasie gniazdo / Ofiara nazizmu / Czerwone światło dla gwałtów na niepełnoletnich / Technika lustra lub „technika okna" / Technika dublowania / Szok psychodramatyczny / Model matka/ojciec / Kartografia psychiczna / Atom społeczny i scena wewnętrzna / Poduszka z kanapy jako nienawiść do matki / W pogoni za przyczyną / Psychodramy transpersonalne / Konflikt małżeński z alergią / Lojalność dziecka i praca naprawcza / Od psychoanalizy do psychodramy / System chakra jako metajęzyk / Epilog
Aneks 1
Psychologiczne aspekty teatru absurdu / Wykład próbny przy obronie pracy magisterskiej z psychologii na Uniwersytecie w Oslo
Aneks 2
Przypisy / Terminologia Moreno / Bibliografia
Kup Psychodrama. O tym, jak grać główną rolę w swoim życiu w ulubionej księgarni
Oceny książki Psychodrama. O tym, jak grać główną rolę w swoim życiu
9 użytkowników ma tytuł Psychodrama. O tym, jak grać główną rolę w swoim życiu na półkach głównych- Chcę przeczytać 7
- Posiadam2 1
- Psychologia 1
- PięknoPsychologii 1
- Psychoterapia 1
- Psychologia 1
- Grupy 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Psychodrama. O tym, jak grać główną rolę w swoim życiu
Nieudolnie przetłumaczona (może również nie najlepiej napisana?),mnóstwo błędów interpunkcyjnych, a nawet ortograficznych. A szkoda, bo tematyka bardzo interesująca. Niewiele jest książek po polsku o psychodramie, a to ciekawa forma terapii.