ArtykułyCzytamy w weekend. 17 kwietnia 2026
LubimyCzytać313
Artykuły"Malarz" Piotra Chomczyńskiego - mamy dla Was 30 egzemplarzy książki
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać12
Emily wraca do domu

- literatura obyczajowa, romans
- New York Times Bestselling Authors: Powieść obyczajowa
- Sand Castle Bay
- 2013-05-21
- 2013-05-21
Kup Emily wraca do domu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Emily wraca do domu
"Unikanie ryzyka może być wygodne, lecz czy na tym polega prawdziwe życie?". Bywają takie dni, gdy nie mamy ochoty na wyczerpującą prozę, która będzie skłaniała nas do szerokich przemyśleń egzystencjalnych, wyzwalając przyspieszoną pracę umysłu. Na takie właśnie dni, mam dla Was lekturę – lekką i niezobowiązującą, taką po której z pewnością uśmiech zagości na waszej twarzy. Czasami potrzebujemy takich powieści, po prostu. Sherryl Woods to była dziennikarka telewizyjna, która swoją pierwszą powieść wydała w 1982 r., pod pseudonimem Suzanne Sheriff. Kolejną, również pod innym pseudonimem - Alexandra Kirk. Od 1986 r. zawodowo zajmuje się pisaniem książek. Jej dorobek literacki to ponad siedemdziesiąt romansów i powieści obyczajowych, jak również trzynaście książek z wątkiem kryminalnym. Autorka obecnie mieszka w Ohio, na Florydzie i w Kalifornii. Ceni sobie przyjaźń. "Emily wraca do domu" to pierwszy tom serii pt. "Ocean Breeze" ukazujący losy trzech sióstr Emily Castle dziesięć lat temu wyjechała z rodzinnego miasteczka Sand Castle Bay, stawiając na karierę i tym samym porzucając miłość swojego życia – Boona Dorsetta. W tym czasie, mężczyzna ożenił się i po kilku latach stracił żonę – pozostał mu jedynie ośmioletni syn. Emily po dekadzie przyjeżdża wraz ze swoimi dwiema siostrami w rodzinne strony, by pomóc ukochanej babci posprzątać zniszczenia w jej restauracji, jakich dokonał huragan. Spotkanie dawnej pary, po takim długim czasie, wywołuje niespodziewane iskry uczuć, które wydawały się już dawno wygasłe. Książka Sherryl Woods jest świetnym umilaczem czasu. Książką, która idealnie nadaje się na słoneczny dzień na leżaku, czy na plaży. Fabuła, jaką wykreowała autorka skupia się w głównej mierze na miłości - uczuciu dwojga głównych bohaterów. Uczuciu, dość skomplikowanym, którego naznaczył upływający czas i nieprzemyślane decyzje. Główną płaszczyzną, jakiej dotyka pisarka to wypracowanie między kochającymi się ludźmi sztuki kompromisu. Jak widać na przykładzie Emily i Boona, nie jest to prosta sprawa i bardzo trudno jest negocjować swoje warunki w przypadku, gdy każda strona chce postawić wyłącznie na swoim. Sherryl Woods również dość umiejętnie skłania czytelnika do chwilowej zadumy nad priorytetami, jakie obieramy w naszym życiu. Czy kariera może zastąpić nam spełnienie w rodzinie? Czy trzeba ze wszystkiego zrezygnować, by móc realizować swoje pasje? Takie właśnie refleksje nachodziły mnie podczas tej lektury i przyznam, że nie znalazłam na nie uniwersalnej odpowiedzi. Każdy sam musi stworzyć sobie własną definicję szczęścia, do jakiego pragnie dążyć. Historia uczucia dwójki głównych bohaterów jest dość banalna i każdy z nas od początku będzie wiedział, że szczęśliwe zakończenie jest im oczywiście pisane. Nie umniejsza to jednak w żadnym stopniu umiejętności bazowania autorki na uczuciach czytelnika, powodując przemożną chęć zerknięcia na kolejną stronę powieści, celem dowiedzenia jak potoczą się ich losy. O ile Emily i Boone nie wyróżniają się niczym niezwykłym w gronie wielu, podobnych sobie bohaterów powieści obyczajowych, o tyle babcia Emily, czyli Cora Jane już od pierwszych stron wzbudziła moją niekłamaną sympatię. Babcia z werwą, swatająca swoje wnuczki, lubiąca małe intrygi – to postać z nietuzinkowym charakterem, której z pewnością nie zapomnę. Do lektury książki niewątpliwie zachęca okładka, z pięknym zamkiem z piasku w otoczeniu żywych, słonecznych barw. Klimatyczna, podobnie jak klimatyczne jest miasteczko w jakim toczy się akcja powieści. Nie ukrywam, że podczas lektury wzbudziła się we mnie przemożna chęć przeniesienia się do tej właśnie szerokości geograficznej. Plaża, ocean i swojska restauracja przy brzegu oceanu – czegóż więcej chcieć. Język, jakim posługuje się Sherryl Woods jest prosty i jednocześnie operujący dużą ilością dialogów. Jednym słowem dopasowany do tego gatunku – lekkiej, powieści obyczajowej. "Emily wraca do domu" to powieść z dość przewidywalną fabułą, która zmierza ku szczęśliwemu zakończeniu. Z pewnością książka ta nie należy do ambitnej literatury, jednak swoją rolę zapewnienia kilkugodzinnej rozrywki – spełnia. Dzieło Sherryl Woods przeczytałam w kilka godzin. Jeśli więc potrzebujecie chwilowej odskoczni od czytanej codziennie prozy, zachęcam. http://www.subiektywnieoksiazkach.pl
Oceny książki Emily wraca do domu
150 użytkowników ma tytuł Emily wraca do domu na półkach głównych- Przeczytane 91
- Obyczajowe 3
- Książki lekkie i przyjemne 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Emily wraca do domu
Interesujący romans.
Interesujący romans.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże być, czasem przynudza ale można po nią sięgnąć jak akurat nie ma co się czytać:) mi ją pożyczyła kolezanka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa obyczajówka. Szybko się czyta. Bohaterowie sympatyczni, czytelnik im kibicuje. Miło spędziłam czas.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMęczyłam tą książkę i męczyłam.. Dziwię się sobie, że dobrnęłam do końca. Chyba chciałam dać jej szansę i się przekonać, że może się mylę i nie jest to gniot.. Niestety nie myliłam się. Emily faktycznie przez całą książkę wraca do domu - raz jest w rodzinnym domu, z facetem którego kiedyś zostawiła, by potem pojechać na drugi koniec kraju do pracy, potem wrócić, potem pojechać, potem wrócić i tak w koło Macieja. Przeplatane, miałam wrażenie, cały czas niemal identycznymi dialogami, i koncentrujące się na jednym problemie - jak być z facetem, którego się kocha jednocześnie nie rezygnując z pracy. Oj rany, nie polecam. Jest tyle lepszych książek..
Męczyłam tą książkę i męczyłam.. Dziwię się sobie, że dobrnęłam do końca. Chyba chciałam dać jej szansę i się przekonać, że może się mylę i nie jest to gniot.. Niestety nie myliłam się. Emily faktycznie przez całą książkę wraca do domu - raz jest w rodzinnym domu, z facetem którego kiedyś zostawiła, by potem pojechać na drugi koniec kraju do pracy, potem wrócić, potem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka Sherryl Woods „Emily wraca do domu” zupełnie nie pokryła się z moimi oczekiwaniami i wyobrażeniami. Patrząc na książkę z tak piękną okładką z piaskowym zamkiem i widokiem na ocean, chciałam ją zabrać na wczasy nad morzem, by na plażowym leżaku ją przeczytać i wczuć się w klimat książki. Myślałam „wakacyjna książka na leniwe dni”. Dobrze, że przeczytałam ją szybciej a na wymarzone wakacje przygotowałam inną pozycję.
Nie było sielskiego miasteczka, sennej atmosfery ani wakacyjnej laby, tylko gonitwa z czasem. Czytając historię Emily i Boone’a, którzy tak pędzili za karierą zawodową i pracą, zamiast odpocząć i zrelaksować się, zwyczajnie sama się zmęczyłam.
Przeszkadzały mi również sformułowania typu „najpierw musimy rozwiązać problemy”, „dać szansę naszemu związkowi”, „musimy znaleźć kompromis”. Według mnie nadały powieści nutę sztuczności, bo jeśli ludzie naprawdę chcą być razem, nie muszą na siłę walczyć o związek i każdą przeszkodę nadmiernie roztrząsać, tym samym podkreślając, że niewiadomo co z tego wyjdzie. To ukrywanie się również wydało mi się lekkim absurdem.
Ale oczywiście nie oznacza to, że książka tak bardzo mi się nie podobała.
Oprócz wątku romansowego, który niewątpliwie jest na pierwszym miejscu, bardzo lubię książki, w których rodzeństwo, tu siostry, spotykają się po latach na rodzinnym gruncie i próbują odbudować bliższe relacje pod czujnym okiem swojej babci. Szkoda, że nie wyjaśniły się dalsze losy Gabrielli i Samanthy. Jeśli pojawiłyby się kolejne części z tymi bohaterkami w roli głównej, niewątpliwie je przeczytam. Mam pewne podejrzenia odnośni sióstr i jestem ciekawa czy w kolejnych częściach stworzyłyby związku z tymi facetami, których obstawiłam.
Rewelacyjną postacią była również Cora Jane, babcia-swatka i intrygantka, która w wyważony sposób wtrąca się w życie swoich wnuczek, by te znalazły miłość w życiu.
Choć książka nie należy do moich ulubionych, przeczytałam dość szybko i nawet przyjemnie spędziłam czas, pomimo tych minusów.
Książka Sherryl Woods „Emily wraca do domu” zupełnie nie pokryła się z moimi oczekiwaniami i wyobrażeniami. Patrząc na książkę z tak piękną okładką z piaskowym zamkiem i widokiem na ocean, chciałam ją zabrać na wczasy nad morzem, by na plażowym leżaku ją przeczytać i wczuć się w klimat książki. Myślałam „wakacyjna książka na leniwe dni”. Dobrze, że przeczytałam ją szybciej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to książka, która może czymś zaskoczyć. Czyta się ją lekko i przyjemnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo przeczytania tej książki zachęcił mnie opis w jakiejś gazecie. Książki jednak nie mogłam dostać w bibliotece, więc przeczytałam ją w pdfie. Zachwytu nie było, nie porwała mnie jakoś specjalnie, ale ogólny pomysł na historię jest na plus.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z tych ciepłych, łatwych i przyjemnych. Proza typowa dla Sherryl Woods, więc jak ktoś już miał styczność z tą autorką, to wie czego się spodziewać. Jeśli natomiast ktoś nie miał, a ma ochotę na obyczajowy romans, to zachęcam do przeczytania.
Tak naprawdę "Emily wraca do domu" jest częścią pierwszą trylogii Ocean Breeze, ale w Polsce chyba nie są jeszcze dostępne następne tytułu. Ja po przeczytaniu części pierwszej sięgnęłam po oryginał w języku angielskim. Również miły i przyjemny.
Jeśli macie ochotę na odskocznię od ambitniejszych lektur, lub jesteście zmęczeni codziennością i przy gorącej herbacie, pod kocem na kanapie, chcecie odpocząć i zrelaksować się, to zdecydowanie polecam lekturę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak naprawdę "Emily wraca do domu" jest częścią pierwszą trylogii Ocean Breeze, ale w Polsce chyba nie są jeszcze dostępne...
lekka, fajna, trochę przewidywalna...
lekka, fajna, trochę przewidywalna...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toczasami trochę przynudzona byłam
czasami trochę przynudzona byłam