Skrawek nieba

Okładka książki Skrawek nieba autorstwa Sherryl Woods
Okładka książki Skrawek nieba autorstwa Sherryl Woods
Sherryl Woods Wydawnictwo: Harlequin Cykl: Słodkie Magnolie (tom 2) Seria: New York Times Bestselling Authors: Romans literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Słodkie Magnolie (tom 2)
New York Times Bestselling Authors: Romans
Slice of Heaven
2013-07-05
2009-01-01
Anna Bieńkowska
Dana Sue i Ronnie byli parą od szkoły średniej, potem przez wiele lat uchodzili za wzorowe małżeństwo. Aż do zdrady Ronniego, której Dana Sue nie umie wybaczyć. Po rozwodzie skupia się na pracy i wychowaniu nastoletniej córki Annie. Szybko odnosi finansowy sukces, jej restauracja zyskuje sławę. Jednak kłopoty ze zbuntowaną córką zaczynają ją przerastać. Jest tak zdesperowana, że zapomina o dumie i prosi o pomoc byłego męża.

Kup Skrawek nieba w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Skrawek nieba

Oceny książki Skrawek nieba

OPINIE i DYSKUSJE o książce Skrawek nieba

Interesujący romans.

Interesujący romans.

Na półkach: , , , ,

"A Slice of Heaven" (albo jak głosi polski tytuł - "Skrawek nieba") to drugi tom "Słodkich Magnolii" - serii książek, która opowiada o losach trójki przyjaciółek i ich rodzin. Przyjaciółki wbrew temu co sugerowałaby nadana im ksywka, nie są to szczególnie miłe osoby.

Jak już wspominałam po lekturze "Stealing Home" - w świecie Serenity nikt jakoś szczególnie nie jest sympatyczny. Większość osób osądza innych dość bezlitośnie. Świat z perspektywy Townsendów był dość surowy, a mówiliśmy o Maddie - kobiecie, która powszechnie była uważana za anioła. Tu, w "A Slice of Heaven", otrzymujemy perspektywę Dany Sue, kobiety skłonnej do szybkich, często błędnych, za to krzywdzących osądów.

Dana Sue nie jest bohaterką szczególnie przeze mnie lubianą. Było tak już w serialu (głównie przez to, że jej problemy w stylu "jakie ciasto upiec dla Annie?" zawsze były trywialne w zestawieniu z rozpadającym się małżeństwem Maddie czy marzeniami o macierzyństwie Helen),tu w książkach to uczucie jedynie się pogłębiło.

Dana Sue jest bowiem postacią problematyczną. Nie jest szczególnie sympatyczna (choć, powtórzę, nikt w tym mieście nie jest zbytnio miły),zbyt łatwo daje się zaślepić emocjom i nie potrafi przyznać się do błędu. Do tego jest dość egoistyczna. Lubię skomplikowane postaci, lecz trudno bronić Dany Sue, gdy z uporem powtarza, że nie sądziła, że stan Annie jest poważny. Dla niepamiętających tomu pierwszego, przypominam, że jedynym wątkiem Dany Sue w "Stealing Home" było to, jak bardzo boi się, że Annie cierpi na anoreksję i jak uświadamia sobie powagę sytuacji. Tu wracamy do punktu wyjścia, zupełnie jakby nie próbowała w sekrecie monitorować, ile Annie je. Szczerze mówiąc, jej lekkomyślność i zapominalskość początkowo wprawiały mnie w konfuzję, bo byłam absolutnie przekonana, że pamiętała, co się wydarzyło jeszcze kilka miesięcy wcześniej.

Swoją drogą, mam wrażenie, że Sherryl Woods nie do końca wie, czym jest anoreksja i zaburzenia odżywiania (a po tym, co już zdążyłam przeczytać w tomie piątym, jestem niemal pewna, że research autorki zakończył się na sensacyjnych dokumentach pokazywanych w telewizji śniadaniowej). Nie przeszkadza jej to w uczynieniu tego jednym z głównych wątków w powieści. Zgrzytałabym zębami nieco mniej, gdyby był to poboczna historia. Zgrzytałabym jeszcze mniej, gdyby nie stawiała na sensacyjność i dramatyczność całej sytuacji, zamiast na choćby trochę zbliżoną rzeczywistość.

Na szczęście lub nieszczęście nie samymi wątkami żywnościowymi "A Slice of Heaven" stoi (choć jedzenie pełni tu niezwykle istotną funkcję). W "A Slice of Heaven" powracamy do wątku zdrad małżeńskich. Woods robi pewnego fikołka mentalnego, tym razem przekonując, że niewierność małżeńska nie jest niczym złym. Ponownie - samo pokazywanie tego samego motywu, ale z różnej perspektywy nie jest złe, nawet może wzbogacić książkę, ale dziwne jest, gdy nagle bohaterowie twierdzący jedno w jednej książce, zmieniają swoje podejście w drugiej (chodzi mi tu głównie o Maddie, która ma bardziej liberalne podejście do zdrady, gdy nie dotyczy to jej własnego małżeństwa). Jest to albo niekonsekwencja, albo kolejny dowód na to jakimi przedziwnymi bohaterkami są Słodkie Magnolie.

Co się w "A Slice of Heaven" udało i czemu czytam już kolejne tomy? Ponownie - tam, gdzie Sherryl Woods skupia się na problemach społecznych, na opisywaniu przemian i kryzysów małych miasteczek, tam czytelnik otrzymuje całkiem niezłą powieść. Szczerze mówiąc, mogłabym dostać całą powieść o tym jak Ronnie postanawia otworzyć własny sklep, mimo że zdrowy rozsądek nakazywałby natychmiastową ucieczkę z upadającego miasteczka. To w zestawieniu z ostracyzmem, jakiego doświadcza i refleksją na temat klasowości (przypominam, lekarz Bill nadal z sukcesem prowadzi własną klinikę, odrzucenie spotyka jedynie budowlańca Ronniego) tworzy całkiem udaną historię. Szkoda, że Woods do tego musiała dorzucić romans. Byłoby o wiele lepiej bez tego.

Arizona mi się dobrze czytało, i choć rozni się trosze od serialu który uwielbiam, zarówno książce jak i w adaptacji mam to samo wrażenie - nie znoszę Dany Sue. Ale mimo wszystko polecam :)

321 użytkowników ma tytuł Skrawek nieba na półkach głównych
29 użytkowników ma tytuł Skrawek nieba na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Skrawek nieba

Sherryl Woods
Sherryl Woods
Sherryl Woods wychowała się w Wirginii. Mieszkała w Ohio, na Florydzie i w Kalifornii. Pierwszą powieść opublikowała w 1982 roku pod pseudonimem Suzanne Sheriff, drugą pod pseudonimem Alexandra Kirk. Od 1986 roku zajmuje się wyłącznie pisaniem książek. Przedtem pracowała jako dziennikarka, głównie telewizyjna. Napisała ponad siedemdziesiąt pięć romansów i powieści obyczajowych, a także trzynaście książek z wątkiem kryminalnym. Sherryl, kiedy nie pisze ani nie czyta, z pasją uprawia ogród, choć kiepsko sobie radzi z kosiarką. Lubi grać w tenisa, chodzić do teatru, oglądać przedstawienia baletowe i mecze bejsbolowe – zwłaszcza po obejrzeniu filmu „Byki z Durham” z Kevinem Costnerem w roli głównej. Ma dom w Wirginii oraz na Florydzie. Najbardziej ceni sobie przyjaźń.

Pożegnanie z przeszłością Robyn Carr
Pożegnanie z przeszłością
Robyn Carr
Prawie 6 lat temu przeczytałam "Ulotne chwile szczęścia" Robyn Carr. Wtedy to było moje pierwsze spotkanie z twórczością tej amerykańskiej pisarki powieści obyczajowych i historycznych, które znalazły się na liście bestsellerów New York Times. Przyjemnie było znów znaleźć się w Virgin River i "spotkać" dawnych znajomych. Prawie rok po śmierci męża Bobby'ego 27-letnia Marcie postanawia odnaleźć jego przyjaciela Iana. Kilka lat temu Ian przeniósł poważnie rannego młodszego kolegę z pola walki w Iraku. Uraz mózgu spowodował całkowity paraliż u Bobby'ego, którym do końca opiekowali się najbliżsi. Marcie spotkała Iana tylko raz, gdy ten podczas urlopu odwiedził sparaliżowanego przyjaciela. Znała go wcześniej z listów męża. Z czasem sama zaczęła do niego pisać, ale nigdy nie otrzymała wiadomości zwrotnej. Fakt, że nigdy też jej list nie został zwrócony, spowodował, że kobieta zdecydowała się odnaleźć Iana, by dowiedzieć się, co się wydarzyło w Iraku, lepiej poznać mężczyznę i móc poukładać sobie na nowo życie. Wbrew zdaniu siostry i brata wyrusza w podróż... Historia jest dość przewidywalna, ale to nie ujmuje jej walorów. Ian jest przykładem człowieka, który za wszelką cenę stara się być inny od ojca - mruka, który niegdyś chwalił się synem służącym w marines, a obecnie niechcącym go znać. Nigdy nie okazał czułości żonie i synowi. Uznawał, że żona była od tego, by sprostać obowiązkom domowym. Syn w jego mniemaniu nie sprostał jego ambicjom, a wręcz przyniósł mu wstyd, więc nie chce go znać. Ian za wszelką cenę nie chce stać się do niego podobnym i wyjeżdża z rodzinnego Chico, by zaszyć się leśnej głuszy. Gdyby nie Marcie być może skończyłby właśnie jak ojciec. Pisarka podejmuje temat wytrwałości w osiąganiu celu, mimo że bliscy uważają, że nie ma to sensu. Mercie okazuje się silną kobietą nie tylko w czasie poszukiwań Iana, ale też w trakcie opieki nad Bobbym. Ma po swojej stronie rodzeństwo i rodzinę zmarłego męża. Łatwo nawiązuje kontakty i zaraża optymizmem. "Pożegnanie z przeszłością" to również książka o tym, że należy pielęgnować relacje i znajomości. Pisarka przypomina, że brak dbałości o bliższych i dalszych znajomych prowadzi do ich odsunięcia się. Natomiast utrzymywanie kontaktów, zatrzymanie się na chwilę rozmowy, czy udzielanie wzajemnej pomocy powoduje, że ludzie stają się sobie bliżsi, mogą na sobie polegać i wspierać się, gdy przychodzi na to czas. Polecam dla relaksu.
Badylarka - awatar Badylarka
oceniła na63 lata temu
Ich pięcioro Susan Wiggs
Ich pięcioro
Susan Wiggs
Sięgając po powieść "Ich pięcioro" spodziewałam się lekkiej i beztroskiej lektury na lato. Blurb również utwierdził mnie w tym przekonaniu, a okładka mówi sama za siebie. Jednak po pierwszych kilkudziesięciu stronach okazało się, że byłam w błędzie i zamiast zwykłego romansidła na jeden raz otrzymałam ciekawą i wzruszającą powieść obyczajową, która "chwyta za serce" i "ściska za gardło". Lily jest nauczycielką, singielką, która na skutek traumatycznych wydarzeń z przeszłości postanowiła spędzić swoje życie w taki właśnie sposób. Nie chce zakładać rodziny, wiązać się z kimś na stałe, a swoje uczucia macierzyńskie przelewa na uczniów. Jedną z jej podopiecznych jest ośmioletnia Charlene - córka jej najlepszej przyjaciółki z dzieciństwa. Dziewczynka ma problemy w szkole, które wymagają konsultacji z jej rodzicami - Crystal i Derekiem. Po jednym z takich spotkań dochodzi do tragicznych wydarzeń, które na zawsze odmieniają życie Charlene, jej szesnastoletniego brata Camerona i dwuletniej siostry Ashley. Co więcej... wspomniane zdarzenia odciskają swoje piętno także na życiu Lily, która z dnia na dzień musi zupełnie zmienić swoje dotychczasowe nastawienie i sposób patrzenia na świat. Częste spotkania z Seanem - bratem Dereka owocują poważnym związkiem, a opieka nad dziećmi dostarcza Lily ekscytujących przeżyć. Po lekturze powieści Susan Wiggs "Zanim nadejdzie ciemność" właściwie mogłam się spodziewać, że autorka i tym razem będzie chciała mnie zaskoczyć. Ale muszę przyznać, że zupełnie nie spodziewałam się takiego rozwoju wypadków. Zaintrygowana wydarzeniami odpłynęłam zupełnie w przedstawiony świat. Emocje, które towarzyszyły mi podczas lektury oscylowały od żalu, smutku, współczucia do czystej radości i szczęścia, bo jest to powieść o prawdziwej przyjaźni, rodzinnej tragedii i sile wybaczenia. Kulisy gry w golfa, którą pasjonują się bohaterowie zainteresowały mnie i muszę przyznać, że sporo dowiedziałam się na ten temat, ale także zmieniłam swoje nastawienie do tego sportu. Jedynie Sean - wujek rodzeństwa wydał mi się do tego stopnia idealny, że zatracił swój autentyzm. Powieść "Ich pięcioro" skłania do refleksji, jest wartościowa i intrygująca, ale o tym możecie przekonać się osobiście zasiadając do lektury. Od siebie dodam jeszcze tylko, że z prawdziwą przyjemnością sięgnę po kolejne powieści autorki, żeby przekonać się, czym jeszcze Pani Wiggs mnie zaskoczy. Polecam.
Mońcia_POCZYTAJKA - awatar Mońcia_POCZYTAJKA
oceniła na79 lat temu
Serce nie sługa Rachael Herron
Serce nie sługa
Rachael Herron
By osiągnąć spokój ludzie wiele lat porządkują, układają, zastanawiają się, podejmują przemyślane decyzje, a wystarczy moment, chwila i świat wywraca się do góry nogami. I tak właśnie się dzieje w przypadku Lucy i Owena. Oboje dorośli, z bagażem doświadczeń, żyjący w zgodzie z samym sobą spotykają się w dość osobliwych warunkach, by zburzyć panującą w ich życiu harmonię. Lucy- właścicielka księgarni odziedziczonej po ukochanej babci Ruby, miłośniczka robienia na drutach, spokojna, poukładana,oddana przyjaciółka, absolutnie nie lubiąca zmian i przede wszystkim od lat zakochana w miłości z liceum. Owen- były policjant ranny podczas akcji w której być może zabił swojego przyjaciela, pochądzący z patologicznej rodziny, lokalny łobuz, nieświadomie kochający skromną Lucy. Spotykają się po latach podczas ratowania życia ciężarnej przyjaciółki Lucy. Od tej chwili ich drogi nieustanie się krzyżują, uświadamiając łączące ich uczucie. Lucy odkrywa, że otaczająca rzeczywistość wygląda zgoła inaczej niz sobie to wyobrażała, pokonuje swoje największe lęki i w końcu ryzykuje a Owen... hmm, jak to facet w końcu oswaja się z myślą, że być szczęśliwym nie oznacza mieć nad wszystkim kontrolę. Lekka lekturka na słoneczne dni. Nastraja pozytywnie bo jeśli w końcu się coś udaje to warto jest wierzyć, że szczęście spotkać może każdego
Martensia - awatar Martensia
oceniła na69 lat temu
Czarny brylant Candace Camp
Czarny brylant
Candace Camp
Rafe McIntyre przyjeżdża na ślub Stephena z Olivią Moreland do Londynu.Na miejscu poznaje dość ekscentryczną rodzinę przyszłej małżonki przyjaciela,a w szczególności zafascynowany jest Kyrią,starszą siostrą Olivii.W towarzystwie kobieta nazywana jest Boginką,gdyż oprócz niezwykłej urody zaciekle broni się przed zamążpójściem i skutecznie odprawia kolejnych adoratorów.Podobnie zatwardziały kawaler,jakim jest Rafe nie myśli o ożenku,ale ma nadzieję na ognisty flirt z rudowłosą Kyrią.Podczas wesela dochodzi do nieprzyjemnego zajścia:Rafe pomaga napadniętemu i zranionemu śmiertelnie mężczyźnie,który usiłował porozmawiać z Kyrią i przekazać jej małe zawiniątko.Niestety mężczyzna umiera,a tajemniczym przedmiotem okazuje się być szkatułka z kości słoniowej z olbrzymim czarnym brylantem na wieczku.Kyria wraz z Rafe'em jadą do znajomego specjalisty,by poznać zawartość i historię szkatuły,a następnie udają się do Londynu.Niestety ktoś za wszelką cenę usiłuje zdobyć szkatułkę i odtąd Kyria jest w niebezpieczeństwie.Na domiar złego Kyrii i Rafe'owi towarzyszą w podróży jej młodsi bracia bliźniacy,z których jeden zostaje uprowadzony.W uwolnieniu chłopca pomaga najstarszy brat kobiety Reed,który właśnie powrócił z podróży po świecie.Gdy wszystko wydaje się być w porządku,tym razem zostaje uprowadzona Kyria,a krąg podejrzanych poszerza się.Rafe,który zakochał się w Kyrii,podchodzi do sprawy bardzo emocjonalnie i za wszelką cenę pragnie odzyskać i uwolnić ukochaną.Wkrótce wszystkie elementy układanki zaczynają wskakiwać na swoje miejsce,a Kyria trafia w końcu w ramiona ukochanego... Druga część serii o przygodach i perypetiach miłosnych rodziny Morelandów,której bohaterką jest teraz Kyria.Piekna,rudowłosa,wyniosła i odrzucająca wszystkich adoratorów kobieta trafia w końcu na swego wybranka,którym okazuje się być Rafe,Amerykanin,były wojownik o prawa niewolników,właściciel kopalni srebra i zatwardziały kawaler.Ich ogniste i sprzeczne charaktery ścierają się na każdym kroku,powodując niesamowite iskrzenie zarówno na poziomie emocjonalnym jak i cielesnym.Książka obfituje w masę przygód,okraszona jest dreszczykiem intrygi,tajemnicy i fanatycznego dążenia do spełnienia pradawnej ceremonii poświęconej bogini Inana.Unoszący się wokół całej historii duch tajemnicy,wątek morderstwa w tle oraz czające się pożądanie i wzajemna fascynacja głównych bohaterów zapewniają ciekawą lekturę przy filiżance pysznej kawy.Polecam gorąco!!!
Aleksandra Stuchlik - awatar Aleksandra Stuchlik

Cytaty z książki Skrawek nieba

Dodaj cytat z książki Skrawek nieba