Zaprzysiężeni. Wilcze morze

Okładka książki Zaprzysiężeni. Wilcze morze autorstwa Robert Low
Okładka książki Zaprzysiężeni. Wilcze morze autorstwa Robert Low
Robert Low Wydawnictwo: Książnica Cykl: Zaprzysiężeni (tom 2) powieść historyczna
powieść historyczna
Zaprzysiężeni (tom 2)
The Wolf Sea
2014-04-04
2014-04-04
Robert J. Szmidt
Dołącz do Zaprzysiężonych - walecznych i żądnych przygód wikingów, którzy przemierzają niebezpieczne morskie szlaki aż po kraj świata.

Drużyna wikingów przebyła morza i bezbrzeżne stepy w poszukiwaniu legendarnego skarbu władcy Hunów, Attyli. W walkach zginęło wielu członków załogi. Ci, którzy przetrwali morderczą wyprawę, wybierają na swego przywódcę najmłodszego z Zaprzysiężonych - Orma, zwanego Zabójcą Niedźwiedzia. Tylko on potrafi odczytać wyryte na runicznym mieczu wskazówki wiodące do największych bogactw świata. Zaprzysiężeni wyruszają w kolejną niebezpieczną podróż. Tym razem ich droga wiedzie przez Grecję aż do Jerozolimy. Od początku prześladuje ich jednak pech. Zanim dotrą do celu, będą musieli przemierzyć groźne wilcze morze, na które zapuszczają się tylko desperaci.

Kup Zaprzysiężeni. Wilcze morze w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Zaprzysiężeni. Wilcze morze

Oceny książki Zaprzysiężeni. Wilcze morze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaprzysiężeni. Wilcze morze

Drugi tom sagi tak jak przewidywałem okazał się trochę lepszy od prologu . Widać poprawę stylu u autora . Wilcze morze to kontynuacja przygód Zaprzysiężonych . Akcja rozgrywa się głównie na bliskim wschodzie i jak na sagę o Wikingach brak w niej praktycznie wątków morskich . Tematem przewodnim jest próbą odzyskania runicznego miecza utraconego przez głównego bohatera ( jednocześnie narratora ) .
Z czystym sumieniem sięgnę po kolejne tomy sagi .

Fascynująca saga książkowa o wikingach i ich przygodach. Kolejne powieści biorą nas w nowe tereny i pokazują kolejne misje, walki, przyjaźnie czy intrygi. Gorąco Polecam cała serię. Zapraszam też na swojego bloga https://okonapopkulture.blogspot.com/

Mam tu podobne odczucia jak przy pierwszym tomie. Książka monotonna i powtarzająca wiele schematów z książek podobnego gatunku.

296 użytkowników ma tytuł Zaprzysiężeni. Wilcze morze na półkach głównych
69 użytkowników ma tytuł Zaprzysiężeni. Wilcze morze na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zaprzysiężeni. Wilcze morze

Robert Low
Robert Low
I am the wrong side of older and I have been a journalist and writer since the age of 17. At 19, I went to Vietnam on spec to try and cover the war in the firm belief that I could not be any sort of writer until, as Hemingway put it, I had been as drunk as could be, suffered a broken heart and experienced war. Naturally at 19, I believed I had the first two under my belt and just needed the third. After 18 months of it, I swore I would never do anything as stupid ever again. Since then, I have earned a living as a writer safely in Scotland, with occasional lapses of judgement taking me to Sarajevo, Romania Albania and Kosovo, in a desperate attempt to salve my conscience and prove that I am, still, a real journalist and not a tabloid nithing. Happily, there I found enough wannabes with too much sense to risk themselves who'd hire me to do their job for them. Then, to satisfy a craving for action and couple it to an obsession with ancient warfare, I took up riding, taught myself horse archery and, latterly – having moved to an area rich in Viking tradition – took up re-enactment, joining The Vikings group. I still turn out with sword and shield, in a variety of guises from Norse trader to Pictish chieftain to wise and ancient Hospitaller.

Kowal słów. Tom 1 Łukasz Malinowski
Kowal słów. Tom 1
Łukasz Malinowski
Ciężko jednoznacznie ocenić mi drugi tom przygód Skalda. W pierwszym tomie (Karmiciel Kruków) mieliśmy do czynienia raczej z opowiadaniami z życia naszego bohatera, które zachowywały chronologię, lecz nie tworzyły idealnie jednej spójnej fabuły. Po pierwszej historii następowała druga, dziejąca się kilka lat później. Miały one związek między sobą, gdyż jedne wydarzenia wpływały na drugie, jednakże były one też niejako rozgraniczone. W przypadku "kowala słów" mamy do czynienia ze spójną fabułą. Historia nie jest tak rozstrzelana w czasie, jak było to w pierwszym tomie. Ciężko mi stwierdzić, który tom podobał mi się bardziej pod względem fabularnym. Na pewno plusem w kowalu słów są bohaterowie. Dzięki temu, że fabuła dotyczy jednej historii dziejącej się w stosunkowo krótki okresie czasu, możemy lepiej zapoznać się z każdym z bohaterów. Mimo, że nie jestem pewna czy pałam do nich sympatią, to na pewno zaciekawili mnie bardziej, niż miało to miejsce w poprzednim tomie. Jako, że jest to tom 2 część 1, nie mogę się doczekać poznania części drugiej tej historii, aby jeszcze lepiej poznać historię i osobowość każdego z bohaterów. Minusem dla mnie małym była brutalność i masakra prezentowana w tym tomie. Jako, że dość dawno czytałam Karmiciela Kruków, nie jestem pewna, czy w pierwszym tomie nie było tej rzezi odrobinę mniej. Oczywiście sceny walki są nieodłączne dla tej serii, prócz poezji tym właśnie zajmuje się nasz bohater. Lecz mam wrażenie, że momentów walk było więcej a i opisowość ich była nazwijmy to bogatsza. W pewnym momencie już mnie to niestety nudziło, bo za ile można czytać o latających flakach, gdzie chcę dowiedzieć się co będzie dalej, a utykam na tych opisach raz za razem. Polecam tę książkę fanom fantastyki, wikingów, lecz zaznaczam, że jest to pozycja od 16 lat. Są sceny przemocy, ale i erotyzmu, dlatego dla kogoś młodszego nie bardzo się nadaje.
Daria97 - awatar Daria97
Turniej cieni Elżbieta Cherezińska
Turniej cieni
Elżbieta Cherezińska
Powieść historyczna z lat 1831 – 1855. Rozgrywa się w Polsce (a raczej Królestwie Kongresowym, Ziemiach Zabranych, jak nazywano zagarnięte przez Moskali kresy wschodnie, w carstwie rosyjskim – w Azji Środkowej, Orenburgu, na Syberii, w Archangielsku i Petersburgu, na dzisiejszej Litwie i Łotwie a także w Niemczech, Anglii Francji i Turcji oraz – co najciekawsze – na terenie Afganistanu, Persji i Indii. Trzech głównych bohaterów to Rufin Piotrowski – powstaniec listopadowy, emisariusz Towarzystwa Demokratycznego Polskiego i uciekinier z Syberii, Jan Prosper Witkiewicz - konspirator ze Żmudzi, zesłany w sołdaty do Orenburga a następnie carski oficer wywiadu, którego los jest przedmiotem wielu hipotez i teorii oraz Adam Gurowski - arystokrata i w kolejnych okresach życia rewolucjonista, emigrant polityczny, carski agent i panslawista. I właśnie oparcie konstrukcji powieści na tych trzech postaciach jest jej najsilniejszą stroną. Kolejne to wplątanie do niej kolejnych istotnych osób, takich jak m.in. generałowie i oficerowie Powstania Listopadowego, Mickiewicz, Słowacki i Towiański, Kajsiewicz, Semenenko i inni Zmartwychwstańcy, Zan, Domeyko i inni zesłańcy, Dickens, lord Raglan ( jeszcze jako FitzRoy Somerset),markiz de Custine, Aleksander von Humboldt, Ludwik Napoleon Bonaparte (późniejszy Napoleon III) i wielu innych. Należy mieć nadzieję, że czytelnicy pogłębili swoją wiedzę szukając odpowiednich materiałów o tych osobach. Dobrze, że autorka postarała się w wiarygodny sposób połączyć losy swoich bohaterów ze wskazanym potężnym gronem postaci historycznych. Niestety, powieść posiada też wiele oczywistych wad. Pierwsza z nich dotyczy dotyczy języka. Prosty, współczesny, gazetowy, upstrzony kolokwializmami z XXI, góra XX -wieku ("ja pierdzielę", "rżnąć", "posuwać"). I chyba autorka Pana Tadeusza nie czytała, skoro pewnemu słowu użytemu przez poetę dla opisu pasa słuckiego nadaje w latach 30-tych XIX wieku współczesne, wulgarne znaczenie. To samo dotyczy słowa pie*****ć”, którego ówczesne znaczenie też było inne, niż dziś. Pojawia się tez niestety dzisiejsze „ulubione słowo Polaków” na literę K. Druga, jeszcze większa wada, to świadome zakłamywanie historii w duchu „pokrzepienia serc”. Bitwa pod Grochowem jest przedstawiona tak, że wygląda na triumf Polaków nad Moskalami, podczas gdy była ona przegraną i jako pierwsi ustąpiliśmy pola (w książce przedstawiono to odwrotnie). A to, że nie było klęski i uratowano większość wojska, to jeszcze nie zwycięstwo. Inaczej tez odparto rosyjskich kirasjerów. Jagiellonom ani ich następcom nie udało się opanować Rewla (dziś Tallin) a stosunek lenny Republiki Nowogrodzkiej był krótki i incydentalny. Kolejna wielka wada, to typowy dla pewnych środowisk przechył w wierze w omnipotencję "tajnych służb" i doszukiwanie się wszędzie zakulisowych inspiracji i szpiegów (choćby w wybuchu Powstania Listopadowego). Np. określenie "agent wpływu" funkcjonuje u nas od około dwudziestu paru lat. A tam posługują się nim carscy dygnitarze jako czymś powszechnym i normalnym ("podstawowa strategia"). Poza tym III Oddział Carskiej Kancelarii Osobistej, czyli wywiad nie miał technicznych możliwości przedsięwzięcia pewnych działań, jakie mu przypisała Cherezińska. W tamtym czasie "tajne służby nie dysponowały ani takimi siatkami, ani możliwościami technicznymi i organizacyjnymi jak opisane w powieści. Sam proces przemieszczania się był zbyt długi, by pewne sceny mogły mieć miejsce. Autorka zrobiła dużą kwerendę, ale niestety nie przeczytała świetnej książki Mikołaj I i jego czasy (1825-1855). Tam znalazłaby właściwą terminologię i sposób myślenia ówczesnych elit.  Poza tym za dużo publicystyki, sztuczne dialogi streszczają wydarzenia historyczne, zaś niektóre (tak jak i postacie, w tym fikcyjne – np. młodziutki Sherlock Holmes) dodano zbyt nachalnie i niepotrzebnie. Autorka nie ustrzegła się prezentyzmu. Jej bohaterowie myślą i mówią jak XXI-wieczni Polacy, a nie postacie o wiedzy i świadomości ludzi XIX wieku. No i na koniec kompletnie infantylne i kiczowate zakończenie wątku jednego z bohaterów (jak w bajce dla dzieci). Widać, że autorka lepiej się czuje w publicystyce historycznej, niż w uzupełnianiu autentycznych wydarzeń wątkami fabularnymi. Dobrze, że powieść powstała, szkoda, że nie doczekała się dobrej redakcji i konsultacji zarówno historycznej, jak i literackiej. Mogłaby stać się znakomitą powieścią historyczną, a tak pozostanie solidną popkulturową książką historyczno-przygodową. Znacznie lepszy jest „Wallenrod” Andrzeja Brauna, koncentrujący się na Witkiewiczu.
Aguirre - awatar Aguirre

Cytaty z książki Zaprzysiężeni. Wilcze morze