Numer Szósty

Okładka książki Numer Szósty autora Edgar Wallace, 9788363424275
Okładka książki Numer Szósty
Edgar Wallace Wydawnictwo: Wydawnictwo CM Seria: Klasyka Angielskiego Kryminału kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Klasyka Angielskiego Kryminału
The Number Six
2014-02-01
2014-02-01

Kup Numer Szósty w ulubionej księgarnii

Oceny książki Numer Szósty

OPINIE i DYSKUSJE o książce Numer Szósty

Edgar Wallace w Numerze Szóstym przedstawia opowieść o tajemnicach, szpiegostwie i niebezpiecznej grze, w której granica między prawem a zbrodnią zaciera się w cieniu intrygi.

Główną postacią jest Caesar Valentine, bogaty i przystojny człowiek, którego reputacja owiana jest mgłą niedopowiedzeń. Choć nie można mu niczego oficjalnie zarzucić, ludzie, którzy mieli z nim do czynienia, często kończą tragicznie. Jego nazwisko pojawia się w dyskusjach największych międzynarodowych agencji śledczych, lecz nikt nie jest w stanie przedstawić dowodów obciążających go w jakiejkolwiek sprawie.

Aby go rozpracować, Scotland Yard wysyła na tajną misję Numer Szósty – tajemniczego agenta, którego tożsamość pozostaje ściśle strzeżonym sekretem. Jego zadaniem jest przeniknięcie do kręgu Valentine’a i zdobycie dowodów na jego przestępczą działalność. W tym celu agent musi wkroczyć w świat oszustw, zbrodni i międzynarodowych spisków, nie zdradzając swojej prawdziwej misji.

Sprawa nabiera rumieńców, gdy na drodze Numeru Szóstego pojawia się Stephanie, piękna kobieta, która skrywa własne tajemnice i może być kluczem do zrozumienia prawdziwych zamiarów Valentine’a. Każdy ruch bohaterów jest śledzony, a niebezpieczeństwo czai się na każdym kroku.

Dobry Wallace, ale dość krótki. Typowa dla tego autora akcja z zagadką typu "kto jest kim".

39 użytkowników ma tytuł Numer Szósty na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Numer Szósty na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Numer Szósty

Edgar Wallace
Edgar Wallace
Pisarz angielski, autor tomu poezji („Songs”, 1895) i licznych, bardzo poczytnych (tłumaczonych na polski) powieści awanturniczo-kryminalnych, np. „The Square Emerald” (1926),„The Terror” (1927),„The Flying Squad” (1928). Jako nieślubne dziecko aktorki wychowywał się przygarnięty przez rodzinę tragarza. Naukę zakończył w szkole podstawowej. Pracował od 12. roku życia, a w wieku 18 lat zaciągnął się do Royal West Kent Regiment i służył przez 6 lat w Południowej Afryce. Przez krótki czas był korespondentem Daily Mail, ale został zwolniony pod zarzutem zniesławienia. Całe życie pochłonięty był tym, żeby uciec od smutnych przeżyć dzieciństwa i młodości. Marzył o zrobieniu majątku i wejściu do "wielkiego świata". Wszystko to nie zapowiadało jego późniejszej popularności jako pisarza i tego, że pozostawi po sobie blisko 170 powieści, 17 sztuk teatralnych i wiele scenariuszy filmowych napisanych w ciągu dwudziestu ośmiu lat. Jego wielkim sukcesem była już pierwsza powieść Zemsta Sprawiedliwych (The Four Just Men, 1905). To on był autorem scenariusza do filmu King-Kong (1932). Przed wojną wydano w Polsce 65 jego powieści, po wojnie tylko kilka. Był bardzo pracowitym i wydajnym pisarzem - używał wyłącznie dyktafonu, a teksty przepisywała maszynistka. Zdobył ogromną popularność, ale sukcesu finansowego nie odniósł - pozostawił swoim spadkobiercom blisko 150 tysięcy funtów szterlingów długów.

Cytaty z książki Numer Szósty

Dodaj cytat z książki Numer Szósty