Tylne światła

- Koncová světla
- 2011-01-01
- 2011-01-01
- Dorota Dobrew
Wiersze z tomu Tylne światła, choć wynikają z doświadczenia wspólnego dla całej generacji, która w dorosłość wchodziła w czasach upadku reżimu, mają charakter bardzo osobisty. Świat poetycki Halmaya jest koncentratem obrazów i skojarzeń rozsianych w czasie i przestrzeni, zamkniętych w formie wyzbytej wszelkiego sentymentalizmu czy lirycznego ornamentu. Oszczędny, hermetyczny język jest narzucany przez wyrazistość obrazu, który stanowi epicentrum każdego wiersza. Stąd rozchodzą się kręgi skojarzeń prowadzących do autentycznego poetyckiego przeżycia i refleksji odsłaniającej głębszy sens, skryty pod fizyczną fasadą rzeczywistości. Obraz unieruchomiony w kręgu ciszy i światła staje się cząstką rzeczywistości uratowaną ze świata zdominowanego przez ruch, hałas i mrok – azylem obserwatora, który w teatrze życia wybiera nie scenę, lecz kulisy.
Kup Tylne światła w ulubionej księgarni
Oceny książki Tylne światła
- Poezja 1
- 2024 1
- Literatura czeska 1
- Połezja & pokrewne rzeczy 1
Tagi i tematy do książki Tylne światła
Cytaty z książki Tylne światła
to była tylko chwila.
mignięcie nas dwojga w czasie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tylne światła
Widząc węgierskie nazwisko sądziłem przez chwilę, że to Słowak, tam to częste zjawisko. Jednak nie, tytuł jest niewątpliwie czeski, język oryginalnych wierszy też, a a tor z Pragi. W ostatnim wierszu ujawnia pochodzenie nazwiska.
Dawno nie czytałem tak lirycznej liryki, Dawno nie miałem do czynienia z taką subtelnością, z tak delikatnymi muśnięciami piórem jak u Halmaya. To wiersze, które wciąż i wciąż każą myśleć o haiku i o dalekowschodnich grafikach, o oddawaniu stanu ducha poety za pomocą obrazów zewnętrznych - przyrody, krajobrazu, pogody. Te wiersze to melodie wygrywane na fujarce, wydzwaniane do ucha malusieńkimi dzwoneczkami. To wiersze do przeżywania, tylko, bo zdaje się, że twarda analiza mogłaby je zgnieść. Stłamsić. Vide wiersz tytułowy.
Albo to:
"Światło powoli opada na ulicę
lekkie jak ludzki głos..."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDawno nie czytałem tak lirycznej liryki, Dawno nie miałem do czynienia z taką subtelnością, z tak delikatnymi muśnięciami piórem jak u Halmaya. To...
Jakże dobrze czyta się te wiersze! Ich lekturę można porównać do przeglądania ulubionego albumu ze zdjęciami. Za każdym zatrzymanym kadrem kryje się historia, jakiś uchwycony intymny moment, który zostaje ocalony poprzez zapisanie go.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttp://dajprzeczytac.blogspot.com/2014/12/tylne-swiata-petr-halmay.html
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tociepły, późny sierpień. dużo słońca. słomkowy kapelusz i okulary przeciwsłoneczne. owoce na drzewach, krzakach. kompot do obiadu, drewniany stół w ogrodzie. siedzenie na trawie, nad rzeką, w cieniu drzew. małe miasteczko, spokój, powolność.