Tylne światła

Okładka książki Tylne światła autora Petr Halmay, 9788374530453
Okładka książki Tylne światła
Petr Halmay Wydawnictwo: słowo/obraz terytoria Seria: Europejski Poeta Wolności poezja
poezja
Europejski Poeta Wolności
Koncová světla
2011-01-01
2011-01-01
Dorota Dobrew

Kup Tylne światła w ulubionej księgarnii

Oceny książki Tylne światła

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tylne światła

Widząc węgierskie nazwisko sądziłem przez chwilę, że to Słowak, tam to częste zjawisko. Jednak nie, tytuł jest niewątpliwie czeski, język oryginalnych wierszy też, a a tor z Pragi. W ostatnim wierszu ujawnia pochodzenie nazwiska.
Dawno nie czytałem tak lirycznej liryki, Dawno nie miałem do czynienia z taką subtelnością, z tak delikatnymi muśnięciami piórem jak u Halmaya. To wiersze, które wciąż i wciąż każą myśleć o haiku i o dalekowschodnich grafikach, o oddawaniu stanu ducha poety za pomocą obrazów zewnętrznych - przyrody, krajobrazu, pogody. Te wiersze to melodie wygrywane na fujarce, wydzwaniane do ucha malusieńkimi dzwoneczkami. To wiersze do przeżywania, tylko, bo zdaje się, że twarda analiza mogłaby je zgnieść. Stłamsić. Vide wiersz tytułowy.
Albo to:
"Światło powoli opada na ulicę
lekkie jak ludzki głos..."

Jakże dobrze czyta się te wiersze! Ich lekturę można porównać do przeglądania ulubionego albumu ze zdjęciami. Za każdym zatrzymanym kadrem kryje się historia, jakiś uchwycony intymny moment, który zostaje ocalony poprzez zapisanie go.

16 użytkowników ma tytuł Tylne światła na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Tylne światła na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tylne światła

Okładka książki Maść przeciw poezji. Przekłady z poezji czeskiej Michal Ajvaz, Ivan Blatný, Egon Bondy, Jakub Deml, Jiřina Hauková, Vladimír Holan, Miroslav Holub, Josef Kainar, Jiří Kolář, Ludvík Kundera, Petr Mikeš, Jaroslav Seifert, Jan Skácel, Jáchym Topol, Jaroslav Vrchlický, Oldřich Wenzl, Ivan Wernisch

Cytaty z książki Tylne światła

Petr Halmay Tylne światła Zobacz więcej