ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać186
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Królowa Południa

- 2009-01-01
- 2009-01-01
Opowieść o życiu i czynach Teresy Mendozy, Meksykanki z Culiacan w stanie Sinaloa, która za sprawą woli przeżycia, talentu do liczenia i kilku lektur zmienia się ze zwykłej dziewczyny przemytnika w Królową Południa, największego organizatora transportu narkotyków na Morzu śródziemnym. Jednak normy świata mężczyzn, w którym się znalazła, nie dają jej specjalnych szans...
Kup Królowa Południa w ulubionej księgarnii
Królowa Południa
Lubię książki o kobietach "zbuntowanych", odważnych, takich trochę Femme Fatale. Nie wiem dlaczego, ale liczyłam na ucztę dla zmysłów, na coś w stylu "Szelmostw niegrzecznej dziewczynki". Obie książki faktycznie klimat mają podobny, każda pięknie serwuje nam co w duszy gra, jedna Niegrzecznej Dziewczynce, druga Królowej Południa. Niestety historię życia tej drugiej, w książce, przytłaczają: dużo za duża ilość dat, faktów, nazwisk, opisów akcji i w sumie nie wiem czego. Strona po stronie skutecznie, całość zamienia się dosłownie w nudy, a charakterną bohaterkę odsuwa na bardzo dalszy plan. Szkoda, ja kartkowałam.
Oceny książki Królowa Południa
2130 użytkowników ma tytuł Królowa Południa na półkach głównych- Przeczytane 1 283
- 2014 8
- Literatura piękna 7
- Literatura hiszpańska 6
- E-book 6

Inne materiały dotyczące książki Królowa Południa

#czytamwdomu – książki poleca Justyna Kopińska
Cytaty z książki Królowa Południa
Książki są bramą, przez którą wychodzisz na ulicę, mówiła Patricia. Dzięki nim uczysz się, mądrzejesz, podróżujesz, marzysz, wyobrażasz sobie, przeżywasz losy innych, swoje życie mnożysz razy tysiąc. Ciekawe, czy ktoś da ci więcej za tak niewiele. Pomagają też odpędzić różne złe rzeczy - samotność, upiory i tym podobne gówna. Czasem się zastanawiam, jak możecie znieść to wszystko wy, które nie czytacie.
Rozwiń ZwińJeśli potrafisz czytać z pokorą, cierpliwością i chęcią uczenia się, nigdy się nie zawiedziesz. Nawet to czego się nie rozumie, utkwi ci w jakimś zakamarku głowy i czeka, żeby kiedyś w przyszłości nabrać sensu i zmienić się w rzeczy piękne i pożyteczne.
Jeśli potrafisz czytać z pokorą, cierpliwością i chęcią uczenia się, nigdy się nie zawiedziesz. Nawet to czego się nie rozumie, utkwi ci w j...
Rozwiń Zwiń(...) z pogardy bierze się arogancja, która prowadzi do błędów. Nadmierna pewność siebie zabija równie skutecznie jak kule.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Królowa Południa
Przyjemnie się czytało.
Przyjemnie się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo cenię hiszpańską twórczość. od jakiegoś czasu sięgam i po klasyki i po współczesnych pisarzy, by lepiej poznać tamtejsza kulturę, obyczaje i język. Tę książkę polecam. Hiszpańskie tak!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPewnie błąd popełniłam oglądając najpierw serial , książka chyba mało ma z nim wspólnego...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę się ponudziłam czytając opisy przemytu w Hiszpanii i życia miłosnego bohaterki ,nie leciałam w to dalej ,szkoda mi było czasu
🦂 Królowa czy iluzja? 🦂
✍️ Doceniam pisarską robotę – narracja Reverte'a jest wciągająca, rytmiczna, zmysłowa. Ale jednocześnie coś mi zgrzyta. Bo choć bohaterka ucieka, walczy, cierpi i rośnie, to jednak w tle wciąż pobrzmiewa pewien romantyzm przestępczego świata – przemytników, zabójców, handlarzy i ich "kodeksu". A ten kodeks… to raczej śliska moralność, w której kobieta staje się królową tylko dzięki umiejętności przetrwania wśród drapieżników.
💀 Nie da się ukryć, że ta książka potrafi wniknąć pod skórę jak tatuaż. I może właśnie w tym tkwi jej siła – ale i pewne zagrożenie. Bo łatwo się złapać na tym, że „rozumiemy” ten świat. Że staje się niemal atrakcyjny, bo ubrany w dobrą fabułę, muzykę Tigres del Norte i odrobinę melancholii. A przecież to nadal rzeczywistość, w której trup ściele się gęsto, a narkotykowe imperium nie pachnie tequilą, tylko śmiercią.
⚖️ Podsumowując ⚖️
Warto przeczytać – choćby po to, by wyrobić sobie własne zdanie. Ale też warto uważać, żeby nie pomylić opowieści o przetrwaniu z opowieścią o bohaterstwie. Bo romantyzm przestępstwa, nawet w literackim stylu, to nadal romantyzm czegoś, co jest ciemną stroną rzeczywistości.
🦂 Królowa czy iluzja? 🦂
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📖 Książka dobra, może nawet bardzo dobra – ale nie do końca w moim guście. Dla mnie: 6/10 – i to raczej przez literackie szkiełko, niż przez temat i formę.
Książka generalnie opowiada o ciekawej historii, ale to tłumaczenie jest dziwne, a może po prostu narracja tego autora. Za mało dialogów, za dużo strony biernej. Przeczytałem, ale nie porwała mnie Królowa Południa. Zastanawiam się nad serialem. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłabo. Połowa tej książki to wzniosłe dialogi wewnętrzne głównej bohaterki, a druga to dokładne opisy nielegalnych operacji przerzutu narkotyków, nudne jak flaki z olejem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo sięgnięcia po książkę skłoniło mnie obejrzenie dwóch seriali na Netflixie o Teresie Mendozie zwanej Królową Południa, która jest postacią fikcyjną, ale jej losy oparto o życiorys autentycznej postaci jaką jest meksykańska baronowa narkotykowa - Sandra Avila Betran - pseudonim "La Reina del Pacifico". Niestety, serialowe fabuły w niewielkim stopniu pokrywają się z wersją literacką. Scenarzystów poniosła fantazja i "poszli po bandzie" prezentując swoje własne wizję życiorysu tej nietuzinkowej kobiety, przez co książka w porównaniu do serialowych perypetii w odczuciu niektórych osób wypada blado.
Teresa Mendoza pochodziła z dzielnicy Chapultepec w Culiacan, w stanie Sinaloa w Meksyku. Czyli z dokładnie z tego samego miejsca, co słynny baron narkotykowy Joaquin Guzman zwany El Chapo. Była dziewczyną Raimunda Davila Parry, o pseudonimie Blondyn Davila, pracujący jako pilot, opłacany przez kartel z Juarez, przewożącym kokainę i marihuanę do USA. Początkowo jego szefem był Epifanio Vardas - Handlarz narkotyków i polityk, który prowadził interesy jawne i niejawne pod przykrywką firmy farmaceutycznej. Odsprzedał firmę lotniczą Batmanowi Guemesowi, który automatycznie został nowym szefem Blondyna. A ponieważ kręcił interesy za plecami szefa, zamordowano go, a zgodnie z kodeksem postępowania w kartelu, gdy zabija się zdrajcę, to przy okazji również wszystkich jego bliskich, więc wyrok wydano również na jego dziewczynę Teresę, która musiała uciec z Meksyku do Hiszpanii i ciągle oglądać się za siebie.
W Hiszpanii Teresa wiąże się z Galisyjczykiem - Santiago Fisterrą, przemytnikiem, przewożącym drogą morską haszysz i tytoń. Teresa często mu towarzyszyła podczas tych niebezpiecznych eskapad. Podczas jednej z nich, mieli wypadek, podczas którego Santiago zginął, a ona trafiła do więzienia, w którym poznała Pati O"Farrell - pseudonim Porucznik O'Farrell. Nawiązuje się między nimi przyjaźń, a Pati pochodząca z bogatej i wpływowej rodziny, uczy Teresę dobrych manier, odpowiedniego wysławiania się i zachowania, oraz zaraża ją miłością do książek, a pasja ta będzie Teresie towarzyszyć już do końca życia. Przy okazji przytoczę piękny cytat o roli książek w życiu człowieka: "Książki są bramą, przez którą wychodzisz na ulicę. Dzięki nim uczysz się, mądrzejesz, podróżujesz, marzysz, wyobrażasz sobie , przeżywasz losy innych, swoje życie mnożysz razy tysiąc. Pomagają też odpędzić złe rzeczy - samotność, upiory i tym podobne gówna".
Po wyjściu z więzienia, Pati spotyka się z Teresą i mówi jej o pewnym skarbie, ukrytym w grocie gdzieś na morzu. Z tym "skarbem" udają się do rosyjskiego, niezwykle niebezpiecznego handlarza narkotyków - Olega Jasilkowa. Ledwo uchodzą z życiem, ale od tego momentu "kariera" Teresy w transporcie narkotyków nabiera tempa i kobieta pnie się w hierarchii narkotykowej coraz wyżej, aż dociera na sam szczyt. Warto odnotować jeszcze jedną, istotną w jej życiu osobę, a chodzi o Pote Galveza. Był o rewolwerowcem Guemesa, ale po pewnym wydarzeniu sytuacja zmieniła się o 180 stopni i zaczął pracować dla Teresy jako ochroniarz, stając się jednym z najbardziej oddanych i lojalnych pracowników, jej prawą ręką i chyba śmiało można powiedzieć, że również jej przyjacielem.
Być może trochę tu naspojlerowałam, ale biorąc pod uwagę fakt, że w telewizji dostępne są seriale nakręcone na podstawie tej książki, to mam nadzieję, że zostanie mi to wybaczone. Autor w niezwykle wyważony sposób opisuje losy Teresy i nie epatuje scenami przemocy, a mimo wszystko czytelnik odczuwa strach, napięcie, nerwy i stres. Świetnie nakreślone sylwetki bohaterów, a szczególnie samej Teresy oraz sposób w jaki ewaluowała przez te wszystkie lata, od ubogiej, skromnej dziewczyny do baronowej narkotyków, której sława sięgnęła daleko poza jej kraj. Jak również stopniowy, ale spektakularny upadek Pati też robi wrażenie i "rusza" czytelnika, gdyż ta dziewczyna wzbudza sympatię. W niebanalny sposób nakreślone relacje międzyludzkie, pewne reguły panujące w biznesie narkotykowym opisane w sposób ciekawy, intrygujący. Sama akcja może nie pędzi tutaj aż tak jak w serialach, ale jest to wszystko podane ze smakiem i dużą klasą. Końcówka szalenie emocjonująca. I smutna... Kawał bardzo dobrej literatury.
Do sięgnięcia po książkę skłoniło mnie obejrzenie dwóch seriali na Netflixie o Teresie Mendozie zwanej Królową Południa, która jest postacią fikcyjną, ale jej losy oparto o życiorys autentycznej postaci jaką jest meksykańska baronowa narkotykowa - Sandra Avila Betran - pseudonim "La Reina del Pacifico". Niestety, serialowe fabuły w niewielkim stopniu pokrywają się z wersją...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMasakra, masakra, masakra. Jeśli ktoś oglądał serial to niech tego gniota nie czyta. O Teresie nie dowie się nic ale za to o jej pierwszym i drugim facecie, o silnikach do łodzi, w co się ubierała, jak jej woda włosy zmoczyła, o drogach przemytu, o zbieraniu materiału przez autora, o planowaniu jednego przemytu na kilku kartkach itd. Przenudne opisy nie wiadomo czego na kilkanaście kartek. Jestem zła, wściekła, że pod takim tytułem kryje się tak słaba i nudna opowieść. Chciałam poznać Teresę, niestety.
Masakra, masakra, masakra. Jeśli ktoś oglądał serial to niech tego gniota nie czyta. O Teresie nie dowie się nic ale za to o jej pierwszym i drugim facecie, o silnikach do łodzi, w co się ubierała, jak jej woda włosy zmoczyła, o drogach przemytu, o zbieraniu materiału przez autora, o planowaniu jednego przemytu na kilku kartkach itd. Przenudne opisy nie wiadomo czego na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajpierw obejrzałam serial a potem przeczytałam książkę, to był błąd… nie mniej jednak książkowa Teresa wciągnęła mnie w swój świat tak samo jak ta z małego ekranu…
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny raz zwróciłam się w stronę łacinojęzycznej literatury. Nie mogłam się wciągnąć na początku. Historia przemytniczki narkotyków nie bardzo mnie zainteresowała. W książce dokładnie opisany jest świat karteli narkotykowych, to jak działają i jakimi prawami się rządzą i to już było ciekawe. Z drugiej strony przeczytałam historię silnej kobiety, która dzięki swojej inteligencji i kobiecemu zmysłowi posłała wiele grup przemytniczych na bezrobocie, obejmując monopol na Morzu Śródziemnym jako Królowa Południa. POLECAM
Kolejny raz zwróciłam się w stronę łacinojęzycznej literatury. Nie mogłam się wciągnąć na początku. Historia przemytniczki narkotyków nie bardzo mnie zainteresowała. W książce dokładnie opisany jest świat karteli narkotykowych, to jak działają i jakimi prawami się rządzą i to już było ciekawe. Z drugiej strony przeczytałam historię silnej kobiety, która dzięki swojej...