Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Kółko hiszpańskiego

Okładka książki Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Kółko hiszpańskiego autora Agnieszka Mielech, 9788328006355
Okładka książki Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Kółko hiszpańskiego
Agnieszka Mielech Wydawnictwo: Wilga Cykl: Emi i Tajny Klub Superdziewczyn (tom 2) Seria: Emi i Tajny Klub Superdziewczyn literatura dziecięca
literatura dziecięca
Emi i Tajny Klub Superdziewczyn (tom 2)
Emi i Tajny Klub Superdziewczyn
2014-02-19
2014-02-19

Kup Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Kółko hiszpańskiego w ulubionej księgarnii

Oceny książki Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Kółko hiszpańskiego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Kółko hiszpańskiego

🦜Książka opowiada o dziewczynce imieniem Emi, która zaczyna swoją przygodę ze szkołą. Poznaje nowych kolegów i koleżanki, bierze udział w zajęciach dodatkowych i przeżywa wiele ciekawych sytuacji. Razem z przyjaciółkami zakłada Tajny Klub Superdziewczyn. Klub zajmuje się rozwiązywaniem zagadek i tajemnic, które pojawiają się na ich drodze. Najważniejszym wydarzeniem w książce jest zaginięcie papugi Gaduły ze szkolnego zwierzyńca. Dzieci podejrzewają, że sprawa może mieć związek z kółkiem hiszpańskiego oraz z tajemniczą nauczycielką – panią Flamenko. Bohaterowie prowadzą małe śledztwo, obserwują, zbierają wskazówki i starają się logicznie myśleć. Dzięki temu historia ma charakter detektywistyczny i trzyma czytelnika w napięciu.

🇪🇸Moim zdaniem jest to bardzo fajna i ciekawa książka, którą czyta się szybko i z przyjemnością. Podoba mi się to, że oprócz przygód i tajemnic ma ona także elementy edukacyjne. W książce pojawiają się informacje o papugach, a także wątek kółka hiszpańskiego, dzięki czemu można nauczyć się czegoś nowego i dowiedzieć się, że nauka języków obcych może być interesująca. Bardzo podobało mi się również to, że bohaterowie działają razem i pokazują, jak ważna jest przyjaźń, współpraca oraz wzajemna pomoc. Każda postać wnosi coś innego do grupy, a wspólne działania prowadzą do rozwiązania problemu. Momentami jest bardzo zabawna, a wszystkie sytuacje widzimy poprzez oczy dziecka.

💃🏻Polecam tę książkę dzieciom, które lubią tajemnice, przygody oraz historie ze szkolnego życia. Jest to dobra lektura dla młodszych czytelników, ponieważ bawi, uczy i pokazuje pozytywne wartości.

[Współpraca barterowa]

Seria o Emi to lekka, przyjemna lektura dla dzieci w wieku 6-12 lat. Ale może spodobać się nawet dzieciom młodszym. Dla dzieci, które już nauczyły się czytać będzie idealnym sposobem na ćwiczenie czytania i rozumienia tekstu. Główne bohaterki to spokojne zabawne i oddane sobie przyjaciółki, które pokażą dziecku, że zawsze warto sobie pomagać, wspierać się i nie dawać się nudzie!

Idealna książka na rozpoczęcie nowego roku szkolnego? Może „Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Kółko hiszpańskiego”? W tym tomie Emi rozpoczyna naukę w nowej szkole, idzie do pierwszej klasy. Już w pierwszych dniach dziewczyny zauważają, że pani Flamenko, nauczycielka hiszpańskiego, dziwnie się zachowuje. Do tego ze szkolnego zwierzyńca znika Gaduła, papuga i pupilka uczniów. To chyba sprawy do zbadania przez Tajny Klub Superdziewczyn.

Dużo dzieje się w życiu Emi. Nowa szkoła, nowe obowiązki. Dziewczynka łagodnie weszła w pierwszą klasę. Szybko wpadła w wir obowiązków i zaangażowała się w nową sprawę. Agnieszka Mielech pominęła wątek rówieśniczy. To znaczy nie opisuje, jak Emi integruje się z nową grupą. Ona prowadzi śledztwo wspólnie z rok starszą koleżanką, którą już wcześniej znała. Natomiast autorka sporo uwagi poświęca szkolnym aktywnościom. Projekty do wykonania w domu, szkolne przedstawiania, kółka zainteresowań – Emi to taka uczennica, która jest widoczna w życiu szkoły. Odniosłam wrażenie, że ta pierwsza klasa jest wyjątkowo intensywna, ale taka też jest bohaterka tego cyklu. Nie usiedzi w miejscu.

Jest też śledztwo, które prowadzą bohaterki. Śledztwo, które czasami angażuje dziewczyny na 100%, a czasami musi ustąpić innym obowiązkom. Życie ucznia. Śledztwo, które uczy wrażliwości wobec zwierząt. Jak już wspominałam jednym z jego elementów są poszukiwania zaginionej papugi. Czy Gaduła dobrze czuła się w szkole? Czy jest bezpieczna w miejscu, w którym obecnie przebywa? Czy wróci do stęsknionych za nią uczniów? Emi i Tajny Klub Superdziewczyn nie odpuszczą dopóki nie dowiedzą się, co stało się ze szkolną pupilką.

Cykl o Emi lubimy za energię, za zaangażowanie. Mamy tu bohaterki, które lubią dowiadywać się nowych rzeczy. One chętnie biorą udział w różnego rodzaju aktywnościach, a to procentuje i w doświadczeniu, i w wiedzy. One pokazują, że pójście do teatru czy sięgniecie po atlas ptaków też może być ekscytujące. Im chce się działać, a ja mam nadzieję, że zarażą tym czytelników.

205 użytkowników ma tytuł Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Kółko hiszpańskiego na półkach głównych
33 użytkowników ma tytuł Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Kółko hiszpańskiego na półkach dodatkowych

Agnieszka Mielech
Agnieszka Mielech
Agnieszka Mielech urodziła się w 1969 roku na Podlasiu. Już jako nastolatka interesowała się literaturą i pisała pierwsze opowiadania dla nastolatek. Kilka z nich z zostało opublikowanych w popularnych wówczas magazynach „Płomyk” i „Świat młodych”. Jest absolwentką polonistyki oraz podyplomowych studiów Literatura i książka dla dzieci i młodzieży wobec wyzwań nowoczesności w Instytucie Literatury Polskiej na Uniwersytecie Warszawskim, marketingu w Szkole Głównej Handlowej (studia podyplomowe) i posiada tytuł Executive MBA uzyskany na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego. Jej życie zawodowe związane jest z filmem – od lat zajmuje się dystrybucją filmową w Polsce. Współpraca z wydawnictwem Wilga (Grupa Wydawnicza Foksal) zapoczątkowana w roku 2016, kiedy opublikowano pierwszy tom serii, trwa do dziś. W latach kolejnych ukazywały się następne tomy. Cykl „Emi i Tajny Klub Superdziewczyn” liczy teraz ponad 40 pozycji – są to książki drukowane, audiobooki oraz ebooki. Seria ma też swoją linię ubrań i gadżetów. Od 2020 roku „Emi i Tajny Klub Superdziewczyn” ukazuje się na rynku ukraińskim (trzy pierwsze tomy serii opublikowano w roku 2020, w 2021 roku zostanie wydanych pięć kolejnych książek). Równolegle z serią dla młodszych dzieci autorka napisała i wydała cykl fantasy - „Jaga Czekolada i Baszta Tajemnic” oraz „Jaga Czekolada i Władcy Wiatru”, które znalazły uznanie wśród starszych czytelników. Odkąd została mamą, dzisiaj już 7-letniej Basi, w sposób naturalny powróciła do literatury dziecięcej. „Moje wzorce literackie to w ramach klasyki dla dzieci – Pippi i Muminki, a w literaturze najbardziej współczesnej także dynamiczna seria Hania Humorek autorstwa Megan McDonald czy mniej znana w Polsce twórczość amerykańskiej autorki Judy Blume. W Polsce jest wiele wspaniałych serii dla tej grupy wiekowej – wspaniale piszą dla dziewczynek Agnieszka Tyszka czy Marcin Wicha. Mam nadzieję, że i Emi znajdzie miejsce zarówno na rynku książki, jak i w sercach czytelniczek.” – mówi autorka i pomysłodawczyni serii Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. „Pomysł na cykl o Emi zrodził się podczas zabaw i godzin wspólnie spędzanych z córką. Basia (córka autorki) stworzyła szkic – portret głównej bohaterki – Emi. Seria miała prezentować sceny z życia współczesnych dzieciaków, być blisko nich – zarówno przez przywołanie współczesnych im realiów, tematów jak i język. Nie było tu zamysłu dydaktycznego – jako autor stoję z boku i opowiadam, a wszystko dookoła widzimy oczami dzieci. Dzieci mają tu swoją autonomie, traktowane są jak dorośli, chociaż widać wyraźnie pewien rytm życia, w którym chcę, aby się odnalazły. Postaci powstawały w wyniku naszych dyskusji a wiele przygód, które znalazły się w tomie pierwszym serii przeniosłam wprost z Basinego przedszkola. Na decyzję o zaangażowaniu się w stworzenie tej serii książek miało też wpływ pewne zdarzenie. Mowa o wycieczce do miejsca dla mnie specjalnego i magicznym … do Disneylandu! Obie z córką marzyłyśmy o tym wyjeździe. Dzisiaj trudno powiedzieć, która z nas bawiła się lepiej. Właśnie tam uświadomiłam sobie, jak bardzo kolorowy jest dziecięcy świat i warto go utrwalać na wszelkie znane sposoby. Uświadomiłam też sobie, że moją wielką pasją już w dzieciństwie było opowiadanie historii. Pewnego zimowego wieczoru nadałam bohaterce imię i tak powstała Emi a wraz z nią Tajny Klub Superdziewczyn. Córka była bardzo dumna z Emi. Dziś jest nastolatką i oczekuje na serię o życiu i problemach z zupełnie innej bajki. ”- dodaje autorka.

Okładka książki Bunia kontra fakir Anna Oparkowska, Agnieszka Stelmaszyk
Bunia kontra fakir Anna Oparkowska, Agnieszka Stelmaszyk
Okładka książki Asiunia Joanna Papuzińska, Maciej Szymanowicz
Asiunia Joanna Papuzińska, Maciej Szymanowicz
Okładka książki Banda Czarnej Frotté. Skarpetki powracają! Justyna Bednarek, Daniel de Latour
Banda Czarnej Frotté. Skarpetki powracają! Justyna Bednarek, Daniel de Latour

Cytaty z książki Emi i Tajny Klub Superdziewczyn. Kółko hiszpańskiego