Janosik, tom IV-VI

- komiksy
- Janosik (tom 4-6)
- 2002-01-01
- 2002-01-01
"Janosik" uważany jest przez wielu za jeden z najbardziej artystycznych komiksów. Rzut oka na jego plansze pozwala się w tym utwierdzić - narysowany z plastyczną werwą, ekspresyjny tak w rysunku, jak i kadrowaniu. Opowieść oparta na góralskiej legendzie o Janosiku, który "zabierał bogatym i oddawał biednym" powinna przypaść do gustu nie tylko starszym miłośnikom komiksu, bowiem jest ciekawie skrojoną historią, którą czyta się bardzo dobrze...
Zawartość tomu stanowią następujące zeszyty: "Pobór", "Porwanie" oraz "Pobili się dwaj górale".
Profesorowi Skarżyńskiemu udało się, jako jednemu z pierwszych polskich autorów komiksów, stworzyć komiks komercyjny w treści, ale niezwykle dojrzały artystycznie w formie"
Magazyn komiksowy AQQ
Klasyka polskiego komiksu. Jeden (z nielicznych niestety) leków na kompleksy prowincjonalizmu powszechne wśród krajowych twórców i fanów tej sztuki.
Adam Rusek "Magazyn Komiksowy KKK"
Dzięki talentom rysownika i scenarzysty "Janosik" wybija się również wśród współczesnych albumów i stanowi niewątpliwie jedną z najciekawszych prób pogodzenia sztuki niskiej i wysokiej w polskim komiksie"
Serwis komiksowy Nowa Gildia
- Komiksy polskie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Janosik, tom IV-VI
Rewelacja!
Rewelacja!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to drugi album zbiorczego wydania serii o Janosiku. W albumie są zawarte 3 zeszyty oryginalnego wydania: "Pobór", "Porwanie" i "Pobili się dwaj górale". W historiach tych przedstawiono głównie walkę w obronie biednych i starcia z murgrabią, w tym też wątek ratowania Marcysi. Ostatnim epizodem w całej serii jest ukazanie końca przygód Janosika i jego historii. Komiks pod względem artystycznym na dość wysokim poziomie, aczkolwiek rysunek dość specyficzny i nie każdemu może przypaść do gustu. Wydaje mi się, że pozycja koniecznie warta poznania, gdyż jest to dobry kawałek historii polskiego komiksu.
Jest to drugi album zbiorczego wydania serii o Janosiku. W albumie są zawarte 3 zeszyty oryginalnego wydania: "Pobór", "Porwanie" i "Pobili się dwaj górale". W historiach tych przedstawiono głównie walkę w obronie biednych i starcia z murgrabią, w tym też wątek ratowania Marcysi. Ostatnim epizodem w całej serii jest ukazanie końca przygód Janosika i jego historii. Komiks...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam tylko tom 5, bo nie mam dostępu do żadnego więcej.
Marcysia zostaje porwana na zamek w celu zawarcia przymusowego ślubu. Na prośbę jej matki zbójnicy idą jej na ratunek.
Opisane sytuacje są koloryzowane, np. to, że czterech zbójników wygrywa walkę z cała armią zamkową.
Mimo wszystko jest to fajna opowieść do poczytania w deszczowe wieczory.
Przeczytałam tylko tom 5, bo nie mam dostępu do żadnego więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę tę łatwo i szybko się czyta. Opowiada historię, którą prawdopodobnie każdy dobrze zna. Jest to opis jednego z odcinków serialu "Janosik".
Opisane sytuacje są koloryzowane, np. to, że...