Maciek w powstaniu

54 str. 54 min.
2005-01-01
2005-01-01
54 min.

Kup Maciek w powstaniu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Maciek w powstaniu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Maciek w powstaniu

Okładka książki Ach, ci artyści! Tadeusz Boy-Żeleński, Ignacy Maciejowski, Kornel Makuszyński, Władysław Orkan, Włodzimierz Perzyński, Henryk Sienkiewicz, Jerzy Szaniawski
Ignacy Maciejowski
Ignacy Maciejowski
Polski powieściopisarz i nowelista, dramaturg i krytyk literacki okresu przejściowego między pozytywizmem a Młodą Polską. Przedstawiciel realizmu krytycznego w prozie modernistycznej. Syn Franciszka, profesora prawa w warszawskiej Szkole Głównej. Studiował w Instytucie Agronomicznym w Marymoncie pod Warszawą. Uczestniczył w powstaniu styczniowym, będąc związany z Ludwikiem Mierosławskim (m.in. pełnił funkcję komisarza województwa sandomierskiego). Po powstaniu więziony przez władze austriackie, następnie do 1868 przebywał na emigracji; wkrótce w obawie przed ponownym uwięzieniem wyjechał na 10 lat do Londynu. Po powrocie w 1878 początkowo zajmował się (bez większego powodzenia) pracą gospodarską. Od 1894 mieszkał w Krakowie, gdzie jego dom był ośrodkiem życia kulturalnego. W 1898 był redaktorem „Życia”, które w następnych latach odstąpił Stanisławowi Przybyszewskiemu. W 1902 własne teksty poświecili mu wdzięczni: M. Zdziechowski, M. Siedlecki, W. Reymont, T. Miciński, W. Tetmajer, K. Tetmajer, A. Lange, K.M. Górski, L. Rydel, W. Perzyński, S. Żeromski, J. Żuławski, S. Wyspiański, W. Feldman, A. Szymański i z portretem J. Malczewskiego, w szacie edytorskiej S. Wyspiańskiego wydali jako Epitaphium Ignacego Maciejowskiego Sewera. Pisał powieści z kluczem, m.in. Bajecznie kolorową (1898),opowiadającą o małżeństwie Włodzimierza Tetmajera, czy Matkę (1898),historię rodziny znanego pisarza i poety Władysława Orkana. W krąg swoich zainteresowań Maciejowski włączał również realia współczesnej mu wsi, krakowskie środowisko artystyczne czy życie pionierów przemysłu w Galicji. Powieści te, mimo wysokiego poziomu artystycznego, nie zapisały się trwale w historii literatury polskiej. Z całego dorobku Sewera do klasyki weszła jedynie wielokrotnie wznawiana powieść Matka. Zmarł w Krakowie, pochowany w Zaborowie (parafia Dołęga).

Okładka książki Nie mówię już szeptem Żaneta Brudzińska, Klaudia Chrapko, Ewelina Glinka, Czuły Krąg Pisarski, Joanna Krzemińska, Karolina Majewska-Sarna, Paulina Merz, Joanna Moczulska, Ola Mucha, Dominika Nowakowska, Aga Pankau, Angelika Skrzypa, Agnieszka Sobczak, Patrycja Wójtowicz

Cytaty z książki Maciek w powstaniu

Dodaj cytat z książki Maciek w powstaniu