Podziemni

Jerzy Witt

Kup Podziemni w ulubionej księgarnii

Oceny książki Podziemni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Podziemni

Też kiedyś się naćpię i napiszę książkę.

Nie polecam na pierwszą lekturę bitnikowską - odsyłam do "W drodze".

Też kiedyś się naćpię i napiszę książkę.

Nie polecam na pierwszą lekturę bitnikowską - odsyłam do "W drodze".

Z bólem serca: strasznie sie zanudziłam

Z bólem serca: strasznie sie zanudziłam

Na półkach: , , , ,

Ukończeni ponoć w trzy dni „Podziemni” to lektura wymagająca, bo napisana w stylu strumienia świadomości. Powieść wrzuca czytelnika od razu na głęboką wodę i zmusza do szybkiego przyswojenia czasu i miejsca akcji (San Francisco wczesnych lat 50-tych) oraz wszelakich protagonistów (artystyczna bohema miasta z rodzącą się w tym czasie pierwszą amerykańską kontrkulturą, czyli bitnikami).

Trochę to u mnie trwało, zanim wczułem się na tyle dobrze w narrację, aby móc docenić tę książkę. To jednak nie „W drodze”. Ale opłacało się, bo Kerouac po mistrzowsku i bardzo spontanicznie operuje piórem. Jego egzystencjalizm nakazuje mu tylko jeden kierunek narracji – pokazać cały ten bezsens podążania za „american dream” przy równoczesnym bezkompromisowym obnażaniu duchowej pustki, jaka była jedyną życiową alternatywą dla wszystkich tych ćpunów, szwędaczy i wykolejeńców.

A żeby było śmieszniej, to opisane autobiograficzne wydarzenia miały w rzeczywistości miejsce w Greenwich Village w Nowym Jorku. Jednak przeniesienie miejsca akcji do słonecznej Kalifornii w pewien sposób podkreśla duszną atmosferę powieści. Duszną od alkoholowych oparów, dymu maryśki i nieszczęśliwej miłości.

360 użytkowników ma tytuł Podziemni na półkach głównych
36 użytkowników ma tytuł Podziemni na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Podziemni

Jack Kerouac
Jack Kerouac
Amerykański powieściopisarz, poeta i artysta, jeden z najwybitniejszych członków Beat Generation. Tematyka jego książek, w dużej liczbie autobiograficznych, obracała się wokół jego własnych podróży po świecie i przygód z nimi związanych, a także wokół własnych przemyśleń i refleksji dotyczących życia. Jean-Louis Lebris de Kerouac, urodzony w Lowell, Massachusetts, we francusko-amerykańskiej rodzinie. Jego rodzice, Leo-Alcide de Kerouac i Gabrielle-Ange Lévesque mieszkali w Prowincji Quebec w Kanadzie. Jak wielu innych mieszkańców tego regionu, rodziny Lévesque i Kerouac wyemigrowały do Nowej Anglii w poszukiwaniu pracy. Jack nie mówił po angielsku aż do szóstego roku życia, w domu posługiwano się językiem francuskim. Jego starszy brat, Gérard, zmarł, kiedy Jack był bardzo mały – pod wpływem tego wydarzenia napisze później książkę Wizje Gerarda. Jego wybitne uzdolnienia sportowe sprawiły, że stał się gwiazdą lokalnego klubu piłkarskiego, co pomogło mu zdobyć stypendium Columbia University w Nowym Jorku. To właśnie tam Kerouac poznał ludzi, z którymi miał później podróżować dookoła świata: byli to członkowie tzw. Beat Generation, Allen Ginsberg, Neal Cassady i William S. Burroughs. Kiedy Kerouac złamał nogę i pokłócił się z trenerem, jego stypendium zostało cofnięte. W roku 1943 wstąpił zatem do marynarki wojennej, ale wkrótce został zwolniony z powodów psychiatrycznych. Kerouac pisał przez cały czas, pomimo niewydania żadnej powieści aż do roku 1957, kiedy wydawnictwo Viking Press wydało jego najsłynniejszą książkę, W drodze. Ta najbardziej autobiograficzna książka opowiada o podróży po Stanach Zjednoczonych i Meksyku wraz z Nealem Cassadym (w książce jako Dean Moriarty). Powieść ta jest często określana jako sztandarowe dzieło powojennej, jazzowo-poetycznej, narkotycznej epoki Beat Generation. Kerouac napisał ją podczas sesji "spontanicznej prozy" (strumień świadomości),co pozwoliło mu stworzyć swój własny i niepowtarzalny styl. W pewnych kręgach był czczony jako główny i kultowy już pisarz Ameryki, a z całą pewnością uważano go za rzecznika Beat Generation. Jego przyjaźń z Allenem Ginsbergiem, Williamem Burroughsem i George'em Whitmanem definiowała pokolenie.

Cytaty z książki Podziemni

Jack Kerouac Podziemni Zobacz więcej