Rdza

2009-02-27
Violetta Dobosz

Kup Rdza w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rdza

Czyta się świetnie. Ale gdybym miał określić powieść jednym słowem to byłoby to: przygnębiająca.

Philipp Meyer jeszcze nas nie raz zaskoczy! Rdza, pierwsza rzecz, nie jest aż tak genialna jak Syn, ale i tak: świetny rytm, świetnie oddana atmosfera podupadłego amerykańskiego miasta bez przyszłości, dobrze zarysowane konflikty no i postaci: nie kryształowe, ale im kibicujesz i podążasz za nimi przeskakując strony
Jedna z tych (rzadkich) książek, w których chcesz się dowiedzieć, jak to się skończy - bezcenne!

Jedna z tych (rzadkich) książek, w których chcesz się...

Czy wszystkie nieszczęścia świata można tłumaczyć biedą i brakiem perspektyw rozwoju w okolicy? Jakoś mało to do mnie przemówiło.

283 użytkowników ma tytuł Rdza na półkach głównych
35 użytkowników ma tytuł Rdza na półkach dodatkowych

Okładka książki New Stories from the South: The Years Best, 2007 Allan Gurganus, Edward P. Jones, Philipp Meyer, Zz Packer
Philipp Meyer
Philipp Meyer
Phillip Meyer to amerykański pisarz, autor powieści ,,Rust'' i ,,The Son'', a także opowiadań opublikowanych w ,,McSweeney’s Quarterly'', ,,The Iowa Review'' i ,,Esquire UK''. Dorostał w robotniczej dzielnicy Baltimore. Meyer uczęszczał do szkół publicznych. Pracował jako mechanik rowerowy a czasami jako wolontariusz w Centrum Shock Trauma Baltimore. W wieku dwudziestu lat, zaczął brać lekcje na różnych uczelniach w Baltimore i postanowił zostać pisarzem. Zdecydował się opuścić rodzinne miasto, a w wieku dwudziestu dwóch lat, został przyjęty do Cornell University. Studia ukończył z dyplomem w języka angielskiego z górą długów, dlatego też skierował się do Wall Street, aby spłacić swoje kredyty studenckie. Po latach pracy w szwajcarskim banku inwestycyjnym UBS, spłacił większość swoich pożyczek studenckich i postanowił realizować swoje marzenia o zostaniu pisarzem. Kiedy jego oszczędności się skurczyły, podjął pracę jako technik ratownictwa medycznego i pracownik budowlany. Przygotowywał się do drugiej kariery jako sanitariusz, kiedy został przyjęty do programu w Centrum MSZ Michener dla pisarzy w Austin, w Teksasie. (c) Opis autorski: Suechan

Cytaty z książki Rdza

Dodaj cytat z książki Rdza