Wojna polsko-austriacka 1809 r.

- historia
- 1999-01-01
- 1999-01-01
Po „Wojnie polsko-rosyjskiej 1830-1831” Wacława Tokarza i „Wojnie polsko-rosyjskiej 1792 r”. Adama Wolańskiego, przychodzi trzecia praca, Bronisława Pawłowskiego, „Wojna polsko-austriacka 1809 r.”. Stoczył ją świeżo powstały zalążek naszego państwa noszący nazwę Księstwo Warszawskie i wraz z nim odrodzone, tym razem na terenie naszego kraju, Wojsko Polskie.
W 1806-1807 r. weszło wraz z Francuzami do walki przeciwko dwóm zaborcom, Rosji i Prusom. Teraz, w 1809 r., stanęło do walki przeciwko trzeciemu zaborcy, Austrii, który poprzez łatwe, jak mu się zdawało, przejście przez niemal ogołocone z wojska Księstwo, chciał podać rękę Prusom, by zachęcić je do wznowienia wspólnej walki przeciwko cesarskiej Francji. W 1809 r. Wojsko Polskie wsparte przez społeczeństwo, w tym zwłaszcza zaboru austriackiego, pobiło przeciwnika. Pozwoliło to Księstwu z państewka stać się już znaczącym państwem, o którym coraz otwarciej mówiono -Polska. Jej zwieńczeniem dla opinii publicznej był uroczysty powrót Wojska Polskiego do Warszawy.
Kup Wojna polsko-austriacka 1809 r. w ulubionej księgarni
Oceny książki Wojna polsko-austriacka 1809 r.
8 użytkowników ma tytuł Wojna polsko-austriacka 1809 r. na półkach głównych- Chcę przeczytać 6
- POPULARNO-NAUKOWE 1
- Napoleon 1
- PRIORYTET 1
- NZDR 1
- VOLUMEN 1
- Austria 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojna polsko-austriacka 1809 r.
90-letni, niedościgły wzór jak należy pisać prace historyczne. Opracowana nadzwyczaj szczegółowo, z wykorzystaniem materiału do którego dziś już dostępu żaden historyk często nie ma, bardzo obiektywna, jest podstawową publikacją do dziejów wojny polsko-austriackiej z 1809 r. Najlepszą recenzję pracy dano we wstępie, przywołując tuzy polskiej historiografii wojskowej.
Do wad wydanego reprintu z 1999 r. należy brak jakichkolwiek map, niezbędnych przy tego typu opracowaniach (może w oryginale też ich nie załączono, ale brak jakichkolwiek wzmianek o tym),oraz opuszczenia w stosunku do tekstu pierwotnego (przykładowo na stronie 112 brak wzmiankowanej, w tekście, tablicy).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo wad...