ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać35
ArtykułyDlaczego poziom czytelnictwa w Polsce nie rośnie? Raport Biblioteki Narodowej
Iza Sadowska170
Ruin

- Zatraceni (tom 1)
- 2013-08-12
- 2013-08-12
- angielski
I'm not your typical girl. I've been running away from the memories that haunt me for so long that depression has become my only comfort. I was content in the darkness...until Wes Michals offered to be my light.
I didn't know that time wasn't my ally -- that every second that ticked past was one step closer to the end of something that was beginning to mean the end of myself. He tried to warn me. He promised me all he was able to offer--each moment as it came--but it would never be enough.
Sometimes when you think it's the end, it's only the beginning. Wes thought he could save me, but in giving me everything, he ruined me. Because after one kiss, one touch, I couldn't--I wouldn't ever be the same.
And from that moment on, his heartbeat became my own.
Kup Ruin w ulubionej księgarnii
Oceny książki Ruin
7195 użytkowników ma tytuł Ruin na półkach głównych- Przeczytane 4 512
- Chcę przeczytać 2 626
- New Adult 50
- E-book 50
- 2015 48
- 2015 48
Tagi i tematy do książki Ruin

Cytaty z książki Ruin
Czasami musisz przejść przez piekło, aby znaleźć swoje niebo.
Czasami musisz przejść przez piekło, aby znaleźć swoje niebo.
Nie poddawaj się. Czasami myślimy, że Bóg napisał koniec, a tak naprawdę to dopiero początek.
Żegnaj - ktokolwiek wymyślił to słowo, powinien smażyć się w piekle.
Żegnaj - ktokolwiek wymyślił to słowo, powinien smażyć się w piekle.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ruin
Sam temat jest bardzo poważny, ale potraktowany w sposób błahy i powierzchowny. W ogóle taka straszna płycizna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo topo 10 latach od przeczytania postanowiłam ocenić, bo nadal ciepło ją wspominam <3
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRereading po latach.
Zapomniałam w ogóle, że tak szybko sie czyta ta serię. Ledwo zaczęłam a tu juz koniec!
Rereading po latach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDalej fajne ale jednak teraz ocena spadla o jedno oczko. Po latach stałam sie chyba bardziej wymagająca 😉
Czytając aż czułam w powietrzu zapach gimnazjum. Nie wiem o co nam (nastolatkom) wtedy chodziło, że zaczytywałyśmy się w książkach z motywem śmiertelnej choroby. Może z sentymentu, ale bardzo podobała mi się ta książka. Relacja Kiersten i Wesa eskalowała w zawrotnym tempie, co mnie trochę irytowało, chociaż rozumiem ten zamysł autorki na zbudowanie wielkiej miłości od pierwszego wejrzenia. Coś co złapało mnie za serce to dojrzałość głównego bohatera. Ogólnie niezła książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko mi cokolwiek powiedzieć o tej pozycji. Pierwsze co nasuwa mi się na myśli to rozczarowanie. Książka miała potencjał i gdyby była inaczej poprowadzona narracja pewnie byłaby to całkiem dobrą pozycją. Niestety pośpiech i brak rozbudowania fabuły był największym mankamentem, który wręcz irytował... Utwór choć ma swoje momenty, pozostawia sporo do życzenia.
Fabuła opiera się na typowych dla gatunku schematach – młoda dziewczyna z tragiczną przeszłością, tajemniczy chłopak z problemami i miłość, która wszystko zmienia – co sprawia, że historia staje się przewidywalna. Bohaterowie wydają się mało wiarygodni, a ich emocje momentami są przesadzone lub wręcz infantylne.
Styl autorki jest lekki, ale miejscami brakuje głębi, przez co niektóre sceny wydają się płytkie lub wymuszone. Choć książka porusza ważne tematy to niestety ich sposób przedstawienia wydaje się powierzchowny i pozbawiony autentycznego dramatyzmu. Ogólnie książka raczej może spodobać się młodszym czytelnikom poszukującym prostego utworu z nutą romansu, bez większej głębi ale dla osób oczekujących czegoś więcej będzie raczej rozczarowaniem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła...
Wspaniała książka! Nie jest to najlepsza książka z serii zatraceni ale jest naprawdę warta przeczytania. Książka jest romansem, jednocześnie z przekazem. Miłość między bohaterami była wręcz namacalne, idealne rozpoczęcie całej serii, zdecydowanie zachęca do sięgnięcia po kolejne tomy. Styl pisania autorki jest cudowny, napewno sięgnę po jej inne powieści!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobardzo szybko sie czyta i szybko wciaga. momentami dosyc trudna. przyjemna do czytania ale nie 'ulubiona'
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to jednocześnie cudowna jak i jedna z najokropniejszych książek jakie czytałam. Cudowna między innymi dlatego, że jest napisana w fajny sposób, pokazuje piękną historię miłości i przyjaźni dwojga młodych ludzi, których los nie oszczędzał. Przeczytałam ją w zaledwie kilka godzin, co jest dowodem na to, że ciężko jest się od niej oderwać. Więc dlaczego najokropniejsza? Dlatego, że chyba nie było ani jednego rozdziału, przy którego czytaniu nie uroniłam chociażby jednej łzy. Historia bohaterów wzbudza tyle emocji, uczuć oraz wzruszeń, że czyta się ją z zapartym tchem. Każdą chwilę przeżywałam razem z Kiersten i Westonem. Bogu dzięki, że istnieją szczęśliwe zakończenia.
Polecam przeczytać.
Jest to jednocześnie cudowna jak i jedna z najokropniejszych książek jakie czytałam. Cudowna między innymi dlatego, że jest napisana w fajny sposób, pokazuje piękną historię miłości i przyjaźni dwojga młodych ludzi, których los nie oszczędzał. Przeczytałam ją w zaledwie kilka godzin, co jest dowodem na to, że ciężko jest się od niej oderwać. Więc dlaczego najokropniejsza?...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo ciężkiego tematu była bajkowa, ale potrzebujemy takich książek, że czasem się udaje.The best była Owieczka i Wilk :-D , dużo się naśmiałam i popłakałam.
Na początku trochę przeszkadzało mi ,że on tak szybko szedł do przodu, ale to właśnie jest przesłanie książki, że jeżeli jesteśmy pewni , idź do przodu, bo to może być twój ostatni dzień. Wes w jednym był cwanym idiotą, najpierw ją rozkochuje w sobie a potem mówi ,że ma się umówić z kimś na randkę no cóż faceci.... nic więcej nie muszę pisać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku trochę przeszkadzało mi ,że on tak szybko szedł do przodu, ale to właśnie jest przesłanie książki, że jeżeli jesteśmy pewni , idź do przodu, bo to może być twój ostatni dzień. Wes w jednym był cwanym...
Bardzo ciężko mi ocenić tą książkę, nie jest ani dobra ani zła. Wybrałam ją ze względu na to, że nie dawno straciłam bliską mi osobą i chciałam zobaczyć jak taka lektura na mnie wpłynie i tutaj muszę dać plusa. Momentami miałam wrażenie, że autorka idealnie mnie rozumie, główna bohaterka ma podobne myśli do mnie.
Niestety jednak oprócz tego nie byłam zachwycona samą fabułą, tempo w jakim rozwija się relacja, no i zakończenie..... to jest duży minus.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety jednak oprócz tego nie byłam zachwycona samą...