Ferenc Puskás. Legenda futbolu

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2013-07-01
- 2013-07-01
Prezentując piłkarską biografie Ferenca Puskása, chciałem przybliżyć dokonania tego wybitnego sportowca i przebieg jego kariery, na który wpływ wywarły wydarzenia 1956 r. na Węgrzech. Puskás, określany mianem „geniusza futbolu”, uosabiał wielkość Węgier i ogromne dokonania węgierskiego futbolu i sportu. Jego pozostanie w 1956 r. na Zachodzie było decyzją, która w światowej prasie nie została pominięta milczeniem. Natomiast na Węgrzech był wówczas obiektem niewybrednych ataków w pełni dyspozycyjnych dziennikarzy. Mimo tego mit Puskása wśród jego rodaków nie ucierpiał. Puskás jest najbardziej znanym Węgrem na świecie, na co miała wpływ gra w dwu zespołach: legendarnej „Złotej jedenastce” i królewskim Realu Madryt. W życiu Puskása polityka odegrała dużą rolę, mimo że on sam był z natury osobą apolityczną.
Kup Ferenc Puskás. Legenda futbolu w ulubionej księgarni
Oceny książki Ferenc Puskás. Legenda futbolu
6 użytkowników ma tytuł Ferenc Puskás. Legenda futbolu na półkach głównych- Przeczytane 4
- Sportowe/Piłkarskie 1
- Węgry 1
- Sport 1
- Sportowe 1
- Piłka nożna 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ferenc Puskás. Legenda futbolu
Nic ciekawego. Przez 150 stron tekstu jest dużo o sytuacji na Węgrzech, o tym jak wyglądały poszczególne mecze, troszeczkę o Realu Madryt, na koniec o losach Puskasa po karierze i śmierci. Prawdę mówiąc, autor mógłby ksiażkę nazwa nazwiskiem "Kocsis" a i tak wyszło by na to samo. Ogółem książka nie jest aż tak zła, ale czysto o Puskasu w niej jak na lekarstwo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwięźle, przystępnie i na temat. Bardzo dobra biografia jednego z najlepszych piłkarzy w historii. Dużą zaletą są ciekawostki z różnych meczy, opis okoliczności w jakich Puskas znalazł się w Realu czy słynnego finału MŚ 1954, w którym Węgry sensacyjnie uległy RFN.