Gang różowego sari

Pink Sari Revolution: A Tale of Women and Power in India
2013-10-23
2013-10-23
Katarzyna Rosłan

Kup Gang różowego sari w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gang różowego sari

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gang różowego sari

Choć książka już ma kilkanaście lat to jej clou pozostaje ciągle aktualne, czyli sytuacja kobiet w Indiach. "Gang różowego sari" to historia jego powstania i opowieść o jego założycielce Sampat Pal Devi. Autorka na przykładzie jednej głośnej sprawy, w której Gang brał udział oraz kilku pomniejszych pokazała zasady funkcjonowania i angażowania się w sprawy biednych i niesprawiedliwie traktowanych obywateli północnej części Indii. Autorka starała się być obiektywna w tej opowieści i pokazywała różne perspektywy i głosy o bohaterce i jej ruchu. Zależało jej na pokazaniu Sampat Pal Devi głównie jako inicjatorki działań, które doprowadziły ją do powołania wielkiego ruchu społecznego, który opiera się na sile tych najsłabszych w tym kraju, czyli kobiet. Ta opowieść to jednocześnie dowód na to, że jeśli słabi zewrą szyki są w stanie przeciwstawić się skamielinie zła. Z drugiej strony uwypukla mechanizmy i siły nacisku na takich działaczy i daje do myślenia jak trzeba być mocnym moralnie by nie upaść pod złudnym omamianiem. Wiele czasu poświęca na pokazanie samej bohaterki, jej charakteru, sposobów działania, umiejętności, cech charakteru, nieco miejsca poświęca jej dzieciom i relacjom z mężem.

Przy okazji opowieści o kobiecie, która miała siłę walczyć o siebie, swoją rodzinę i sprawy sprawiedliwości społecznej, autorka naświetliła sytuację biedy, przemocy, niesprawiedliwości, korupcji w kręgach władz i organów ścigania przestępstw. O wydmuszkach na szczytach władzy, o kulisach wyborów i kto w nich wygrywa. Autorka pokazuje jak pieniądze kierowane do biednych trafiają w kieszenie bogatych przestępców. Jak traktuje się nadal kobiety w rodzinach, w społecznościach, w drabinie społecznej i jak trzeba być silną żeby wyrwać się z tych mocnych i gęstych okowów.

Jest to dobra książka do poznania sytuacji kobiet w Indiach i ogólnie zależności i pseudozasad panujących w społeczności tejże demokracji z jednej strony i zwyczajów kulturowych i religijnych z drugiej.

Niby historia ciekawa, ale strasznie ciężko mi się to czytało. Nie doczytałam do końca. I wkurzała mnie ta cała Sampat, bo co chwilę nadymała się, jaka to ona ważna i mądra.

Jak dobrze, że powstała ta książka i jak dobrze, że powstał Gang Różowego Sari!

Niesamowicie inspirująca historia. Sampat i jej armia kobiet to istny symbol walki z wiatrakami w niemożliwie ogromnym kraju z jego nieskończenie skomplikowanymi problemami społecznymi. Gdyby każde miasto miało jednego takiego bohatera, to świat byłby piękniejszym miejscem.

Pozdrawiam wszystkich odważnych ludzi, prawdziwych bohaterów, którzy starają się uczynić świat lepszym.

Jak dobrze, że powstała ta książka i jak dobrze, że powstał Gang Różowego Sari!

Pozdrawiam...

404 użytkowników ma tytuł Gang różowego sari na półkach głównych
97 użytkowników ma tytuł Gang różowego sari na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Gang różowego sari

Amana Fontanella-Khan Gang różowego sari Zobacz więcej