Spowiedź psa. Brutalna prawda o polskiej policji
Ratowanie samobójców, uprowadzenia, zagrożenia terrorystyczne, pogoń za bandytami, wykrywanie zabójstw, a z drugiej strony korupcja, współpraca ze światem przestępczym, degeneracja moralna, alkoholizm, eskapady do agencji towarzyskich. Wszystko w klimacie „odnowionej, demokratycznej III Rzeczypospolitej”, która wciąż przypomina PRL. Tematy, które szary obywatel zna tylko z filmów takich jak „Drogówka”, „Pitbull” czy „Psy” stanowią kanwę tej książki. Najsłynniejszy polski negocjator policyjny, który pracował przy blisko 50 porwaniach dla okupu, zdradza kulisy pracy w polskiej policji od początku lat 90. Ujawnione w tej książce prawdziwe historie były kanwą scenariusza - ostatecznie niezrealizowanego - serialu kryminalnego „Bernard X” w reżyserii Patryka Vegi (twórcy kultowego „Pitbulla”). Teraz pierwszy raz wychodzą na światło dzienne. W tej opowieści wujek Halski po Was nie przyjedzie, a żadna drogówka nie złapie.
Kup Spowiedź psa. Brutalna prawda o polskiej policji w ulubionej księgarni
Oceny książki Spowiedź psa. Brutalna prawda o polskiej policji
1640 użytkowników ma tytuł Spowiedź psa. Brutalna prawda o polskiej policji na półkach głównych- Przeczytane 967
- 2014 11
- Literatura faktu 8
- Audiobooki 6
- 2013 5
- Literatura polska 5
Tagi i tematy do książki Spowiedź psa. Brutalna prawda o polskiej policji
Cytaty z książki Spowiedź psa. Brutalna prawda o polskiej policji
Pies spuszczony z łańcucha musi ugryźć. Musi. Tego nie ma w innych zawodach. Tyle, że to praca w systemie feudalnym. Policja nie przeszła re...
RozwińStarsi koledzy zawsze powtarzali (...) - im mniej angażujesz się emocjonalnie, tym praca cię mniej niszczy psychicznie. Ja to zrozumiałem d...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Spowiedź psa. Brutalna prawda o polskiej policji
Pamiętam ten tytuł znaleziony gdzieś w sieci, znajomy polecał zdaje się... Ciekawa książka, poczytałem też o autorze...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy ja wiem czy brutalna? Zapewne prawdziwa. Na pewno nudna i to do tego stopni, że dostałem zajadów od ziewania i zrezygnowałem w połowie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarta posłuchania, choć w fotel nie wgniata. Trudno ocenić ile w tym wszystkim prawdy, podobnie jak z fabułą Pitbulla. Jeśli jesteście fanami filmu, może wam sie spodobać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę się dobrze czyta, ale bohater z kategorii hipokrytów nie z tej ziemi. Nie każdy wypowiedziany kretynizm można przykrywać "byciem szczerym".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystko może i było by OK, gdyby nie bohater, do którego podwórkowe określenie "menda" pasuje jakby było dlań uszyte. Szczyty hipokryzji i/lub podłożenie się pod programowe założenia wydawnictwa (Fronda). Obrzydliwe.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię książki o tajnikach rożnych zawodów. Audiobook bardzo dobrze zrealizowany - pan Loranty odważnie odpowiada na pytania, nie owija w bawełnę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPały, psy... Sama historia może i spoko, ale bohater irytujący i zarozumiały . Sam opowiada o jakimś straszeniu bronią nieletnich i innych odpałach,chleje i chodzi na dz**ki w czasie pracy, ale co chwilę podkreśla jaki to z niego wielki katolik, jeszcze innych poucza jak mają dzieci chrzcić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleksander Majewski porozmawiał sobie, popytał Dariusza Lorantego, gliniarza już byłego, jak to było w tej psiarni. Wyszła z tego „Spowiedź psa. Brutalna prawda o polskiej policji”. Książka wydana bodajże w roku 2013. Dla niektórych to pewnie był szok, że „Psy” czy „Pitbull” to do końca nie taka znowu fikcja. W szczególności w rozmowie jest dużo odniesień do „Pitbulla”, wszak Loranty to tak jakby Gebels. Wspomnienia o Sławku Opali, tu jeszcze przed jego samobójstwem. Droga faceta, który niejako z przypadku idzie do policji a jak już tu jest to chce coś zrobić. A jak robi to do końca. Mnóstwo kryminalnych historii, które zostały rozwiązane własnym życiowym sprytem czy doświadczeniem. Próżno tu szukać pomocy przełożonych. Co istotne jest i może rozgoryczony ale na pewno nie ma pretensji do instytucji. Na rynku wydawniczym ostatnio ukazuje się sporo publikacji policjantów traktujących o służbie. Niewiele się zmieniło, no może jest mniej gorzały i burdeli a policyjni urzędnicy, trzęsący o stołki, nadal usiłują spinać rozporządzeniami instytucję czego efekty nader często możemy zobaczyć i usłyszeć w medialnych doniesieniach.
Aleksander Majewski porozmawiał sobie, popytał Dariusza Lorantego, gliniarza już byłego, jak to było w tej psiarni. Wyszła z tego „Spowiedź psa. Brutalna prawda o polskiej policji”. Książka wydana bodajże w roku 2013. Dla niektórych to pewnie był szok, że „Psy” czy „Pitbull” to do końca nie taka znowu fikcja. W szczególności w rozmowie jest dużo odniesień do „Pitbulla”,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra literatura faktu w formie wywiadu.
Dobra literatura faktu w formie wywiadu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiekiedy miałem wrażenie do "gwiazdorzenia" p. Lorantego. Ogólnie książka dobra.
Bardzo dobra wersja audio książki, świetnie dobrany lektor. Bez obłudy, szczera (jak na Pana Dariusza przystało) historia jego kariery jako policjanta - od początków do samego końca.