Złe psy. Po ciemnej stronie mocy

- reportaż
- Złe psy (tom 2)
- 2015-10-21
- 2015-10-21
Policjanci kryminalni czasami przechodzą na drugą stronę barykady. Trafiają przez to do więzienia albo psychiatryka. W tej książce rozmawiam z nimi o tym, dlaczego ludzie przekraczają granice i jaką cenę za to płacą.
Patryk Vega w kolejnym tomie serii „Złe psy” kontynuuje odkrywanie prawdy o polskiej policji. Tym razem rozmawia o sytuacjach, gdy człowiek przechodzi na ciemną stronę mocy.
Oto wstrząsające historie policjantów, którzy nie wytrzymali presji w pracy, przeszli na drugą stronę barykady i trafili do więzienia albo wylądowali w szpitalu psychiatrycznym.
Przerzucanie zwłok z dzielnicy do dzielnicy czy imprezy ze świadkami koronnymi zakończone grupowym seksem to ledwie punkt wyjścia do dramatów ujawnionych w rozmowach.
Dlaczego niektórzy przechodzą na złą stronę? Czy komuś udało się stamtąd wrócić? Poznaj policję od środka. Twardo, po męsku, bez cenzury.
Kup Złe psy. Po ciemnej stronie mocy w ulubionej księgarni
Oceny książki Złe psy. Po ciemnej stronie mocy
2932 użytkowników ma tytuł Złe psy. Po ciemnej stronie mocy na półkach głównych- Przeczytane 2 111
- E-book 16
- 2016 12
- Literatura faktu 10
- 2017 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Złe psy. Po ciemnej stronie mocy
O Vedze można mówić i mieć różne opinie, ale bywa że zrobi coś porządnego. Fakt, to książkę to raczej zbiór relacji policjantów, ale bardzo ciekawie mi się tego słuchało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ma już nieco inny charakter niż pierwsza część. Jest po prostu mniej "harcorowo". Opowieści policjantek i policjantów czasem budują, czasem załamują. Styl książki bardzo przystępny i dobrze się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę odsłuchałam z zainteresowaniem, polecam osobom o mniej wrażliwym słuchu na wulgaryzmy. Jest to zbiór rozmów przeprowadzonych z policjantami pionu kryminalnego o sytuacjach zdarzających się na służbie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW ubiegłym roku dokładnie 10 października przeczytałam pierwszy tom z serii Złe psy - W imię zasad. Ta pozycja dość wysoko uplasowała się w moim prywatnym książkowym rankingu, co trochę mi pokrzyżowało czytelnicze plany związane z drugą częścią, której przeczytanie musiałam odłożyć nieco w czasie, by nie zrobić książkowej konkurencji jednemu autorowi i serii 🙈.
Tak się jakoś złożyło, że ta pozycja najpierw wypadła z moich książkowych planów, później o niej zapomniałam, przypominając sobie o niej podczas porządków na regale.
Muszę z przykrością przyznać, że ta część nie zrobiła na mnie aż takiego wrażenia jak pierwsza. To nadal jest ciekawa, intrygująca lektura, od której trudno się oderwać, ale mam wrażenie, że nie do końca wykorzystano potencjał, jaki drzemał w opowiadanych historiach poprzez brak nakierowania rozmówców za pośrednictwem pytań, na odpowiednie tory. Podtytuł jest trochę może nie tyle przekłamany ile...sama nie wiem jakiego słowa użyć. Po prostu opowieści o przechodzeniu na drugą stronę jest trochę za mało, a to one miały stanowić podstawę tych rozmów. Po przeczytaniu tej książki odczułam lekki niedosyt, nie tylko książkowy. Żałuję, że Patryk Vega oddalił się od policyjnego klimatu, zwłaszcza jeżeli chodzi o filmy czy seriale, bo naprawdę czuł tę atmosferę i potrafił ją przenosić do książek i na ekran. Ode mnie 8/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak się...
Wciągnąłem się, na tyle że dwa dni i książkę przeczytałem jednym ciągiem a już dawno nie miałem takiej okazji. Lubię ten klimat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo kolejnej części być może się powtórzę, ale uważam, że Pan Vega zdecydowanie lepiej radzi sobie w pisanych reportażach niż w produkcjach filmowych.
Wciągający, życiowy - po prostu dobry i warty przeczytania:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuacja pierwszej- uważam: obowiązkowej dla każdego części, o polskiej policji, systemie, który nią rządzi i samych pracownikach służb porządkowych.
Wciągający, życiowy - po prostu dobry i warty przeczytania:)
Po tej lekturze na 112 będę dzwonić z niepokojem.
Po tej lekturze na 112 będę dzwonić z niepokojem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka pokazująca jak bardzo świat prawa i bezprawia mieszają się ze sobą. Jak cienka jest granica pomiędzy tymi światami - aż ciężko w to uwierzyć. Na pewno warto przeczytać, a czyta się szybko i lekko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKkntynuacja pierwszej części bardzo udana ciekawy wywiad i opis pracy policji
Kkntynuacja pierwszej części bardzo udana ciekawy wywiad i opis pracy policji
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, czyta się z zainteresowaniem. Opisuje rzeczywistość pracy w policji. Mocny, niekiedy wulgarny język. Ogólnie polecam. Warto przeczytać.