Dziecięce mądrości czyli rymowanki z morałem

Okładka książki Dziecięce mądrości czyli rymowanki z morałem autora Jacek Pacioch, 9788377227596
Okładka książki Dziecięce mądrości czyli rymowanki z morałem
Jacek Pacioch Wydawnictwo: Novae Res literatura dziecięca
literatura dziecięca
2013-04-22
2013-04-22

Kup Dziecięce mądrości czyli rymowanki z morałem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dziecięce mądrości czyli rymowanki z morałem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziecięce mądrości czyli rymowanki z morałem

Gdyby dorośli patrzyli na świat przez pryzmat „Dziecięcych mądrości czyli rymowanki z morałem” to nie byłoby wojen, ludzie nie kłóciliby się, nie kłamaliby, byli uśmiechnięci i zadowoleni oraz nie mylili się w rachunkach. Świat w wierszykach jest poukładany i wszystko, co się w nim dzieje ma swój sens. Jeśli spotyka tu kogoś coś złego to on sam jest tego przyczyną.
Najbardziej do gustu przypadł mi utwór opowiadający o króliku, który wstydził się swoich długich uszy. Chował je w nausznikach, unikał innych zwierząt, mimo że im nie przeszkadzał ten jego „mankament”, bo przecież żadne zwierzę nie jest bez wad. Pewnego wczesnego dnia o świcie długie uszy uratowały wszystkie zwierzęta. Jak tego dokonał? Przekonajcie się sami. Sam królik wyciągnął naukę: „Pokonaj swe słabostki i w zalety zamień”.
Wiersze są bardzo pomysłowe. Dwanaście rymowanek trafia do wyobraźni dzieci i są doskonałe na każdą okazję. Mogą posłużyć, jako element wychowawczy zamiast długich tłumaczeń. Maluchy mają okazję poznać tu zachowania oraz zawody, a nawet liczby i litery, dzięki czemu ułatwi dzieciom naukę i utrwali to, co już znają.
Książeczka została wykonana z grubego, śliskiego papieru i twardej, błyszczącej okładki. Wewnątrz znajdziemy interesujące ilustracje wierszyków.
„Dziecięce mądrości czyli rymowanki z morałem” są dobrą książką już dla dzieci dwuletnich, które wchodzą w świat rymowanek i na pewno sięgną po nią jeszcze pierwszoklasiści, którzy będą utrwalać dzięki niej zdobytą w szkole wiedzę.

Na półkach: , , , ,

W jaki sposób najlepiej przekazywać dzieciom naukę, pokazywać świat, wskazywać jak należy w życiu postępować a co może przynieść szkodę nie tylko komuś obcemu, lecz również nam samym? Moim i nie tylko moim zdaniem jednym z najlepszych sposób jest zabawa. A bawić można się na rożne sposoby. Dobrym pomysłem są zabawy językowe, słowne.

Taką właśnie zabawę słowem połączoną z edukacja najmłodszych oferuje książka Jacka Paciocha "Dziecięce mądrości czyli rymowanki z morałem". Niewielkich rozmiarów pozycja bawi, ciekawi i uczy. Dwanaście rymowanych wierszyków bez trudu trafia do wyobraźni maluchów. Opowiadane historyjki są proste i bardzo dowcipne. Poznajemy m.in. ropuchę Kłamczuchę, z którą nikt nie chciał się przyjaźnić, zawstydzonego królika w nauszniku i wilka wegetarianina. Wierszyki nie tylko bawią, każdy z nich bowiem zakończony jest morałem skierowanym do najmłodszych. Młody czytelnik ma również okazję poznać zawody, a także zwierzęta mieszkające w zoo. "W Liczbowym Gaju" zaś czekają na dzieciaków rymowanki o cyfrach i liczbach. Zwieńczeniem książeczki jest wierszyk o literkach, który nie tylko rozbawi, lecz również ułatwi dzieciom zaznajomienie się z literami alfabetu.

Książka jest niewielkich rozmiarów, lecz zawiera sporą dawkę wartościowych treści, które przekazane w zabawny i bardzo prosty sposób z łatwością trafią do wyobraźni najmłodszych czytelników. Atutem książeczki jest również wzbogacenie każdego z wierszy o barwną i bardzo pogodną ilustrację.

Sporym atutem jest też jakość książki. Twarda okładka, kredowy papier i bardzo staranne wykończenie sprawiają, że doskonale nadaje się na prezent.

Polecam maluchom i ich rodzicom.

Taką właśnie zabawę słowem połączoną z...

Książeczka zawiera zbiór rymowanek, łatwych do zrozumienia, każda zakończona morałem. Dodatkowo zawiera kolorowo ilustrację odnoszące się do poszczególnych rymowanek. Przeznaczona dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Lekko się czyta, bardzo wesołe, aczkolwiek mądre rady dla milusińskich. Myślę,że każdy maluszek będzie słuchał z zainteresowaniem. Wierszyki są ładnie zatytułowane, do każdej jest przypisany inny kolor, czyli nie jest nudno i bezbarwnie.
Język jest zrozumiały, nie ma trudnych słów, z którymi dziecko mogłoby mieć problem.

"Jest to historia troszeczkę zabawna,
Bardzo ciekawa, poniekąd prawdziwa,
Więc czytaj uważnie, mój Czytelniku,
Bo będzie o wilku, co wciąż jadł warzywa."

"Kto włożyć może czarna kreację
Lub jeśli wolisz, jest biała?
Kto tak na prezent wspaniale pasuje?
Bo z podarku jest radość nie mała?"

Jak widać ilustracje są bardzo wesołe, miłe dla oka. Ułatwiają zapamiętanie aktualnie czytanej rymowanki. Myślę,że śmiało można nabyć dla swoich pociech. Książeczka jest w twardej oprawie, co dla mnie jest ważne, nie pognie się, wygodnie się czyta.
Zastanawiam się czy są jakieś minusy, ale chyba żadnych nie znalazłam. Oczywiście Mamy, bardziej wymagające, mogą widzieć mankamenty. Z mojej perspektywy wszystko jest na plus.

13 użytkowników ma tytuł Dziecięce mądrości czyli rymowanki z morałem na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Dziecięce mądrości czyli rymowanki z morałem na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dziecięce mądrości czyli rymowanki z morałem

Cytaty z książki Dziecięce mądrości czyli rymowanki z morałem

Dodaj cytat z książki Dziecięce mądrości czyli rymowanki z morałem