The Sword of Medina

angielski

Kup The Sword of Medina w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Sword of Medina

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Sword of Medina

The Sword of Medina jest kontynuacją historii A'ishy, ukochanej żony Proroka - Matki Wierzących oraz Alego - kuzyna, zięcia i przybranego syna Muhamada. Historia opowiedziana jest z dwóch perspektych i przez te dwie postaci w zajemnie. Jest to opowieść o pragnieniu władzy, VII-wiecznych przepychankach politycznych. Jednak z punktu widzenia A'ishy jest to opowieść o życiu po stracie męża w świecie, w którym brakuje obrońcy, tego, który zawsze stanąłby w jej obronie. Z perspektywy Alego jest to polityczną droga do zdobycia tytułu kalifa, ale również odkrywanie, czego tak naprawdę pragnie i co w jego życiu jest ważne. Mimo iż The Sword of Medina nie jest równie dobry jak pierwsza część - co prawdopodobnie wynika ze zmiany charakteru powieści, to na pewno nie brak mu tego czaru, porywajacego zaklęcia, które porywa czytelnika od pierwszej do ostatniej strony. Od samego początku brakowało mi postaci Proroka, całej jego relacji z A'ishą, ale później zrozumiałam, że o to właśnie chodzi - o pokazanie życia po śmierci Proroka. Pozwoliło to na głębsze poznanie innych bohaterów i podążanie z nimi ścieżką ku wewnetrznemu ja. Polecam ta historię wszystkim nie tylko miłośnikom historii i kultury islamu. To nie tylko portret tamtych czasów, ale również katalog ludzkich postaw, charakterów, ambicji, słabości, które razem zebrane tworzą indywidualną i unikatową istotę ludzką .

8 użytkowników ma tytuł The Sword of Medina na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł The Sword of Medina na półkach dodatkowych