Mała syrenka

- 2002-01-01
- Cecylia Niewiadomska
- Ekranizacje:
- Mała syrenka (1998)
"Hen, daleko od brzegów, aż na środku morza, gdzie nic nie widać, tylko błękit nad falami, gdzie woda przezroczysta, jak kryształ najczystszy, a ciemnoszafirowa, jak bławatek, jest głębia niezmierzona, otchłań tak głęboka, iż żaden okręt tutaj przystanąć nie może, bo kotwica dna nie dosięgnie.
W tej niezgłębionej otchłani mieszkały piękne Syreny."
Kup Mała syrenka w ulubionej księgarni
Oceny książki Mała syrenka
- Klasyka 6
- Bajki 6
- Książki z dzieciństwa 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mała syrenka
To dla mnie wzór klasycznej bajki, która mimo upływu lat, wciąż zachwyca i uczy. Cenię w tej historii uniwersalny morał, przepiękną symbolikę. Bajka pobudza wyobraźnię, której tak bardzo brakuje w wielu nowoczesnych opowieściach. Klasyka zawsze dobra.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzieci bardzo przepadają, z przyjemnością słuchają i chcą powtórek. To chyba najlepsza rekomendacja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria klasycznych bajek z przepięknymi ilustracjami, które zrobiła Francesca Rossi. Piękne baśniowe rysunki akwarelami, są delikatne ale szczegółowe. Ilustracje ożywiają opowiadanie, przyciągają wzrok dziecka, są urocze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiłość nie wygrywa. Książę nie jest świadomy, że to syrenka go uratowała, jest przekonany, że życie zawdzięcza ksiezniczce, uczącej się w klasztorze, a syrenka umiera. Żeby jednak nie było aż tak smutno, nie odchodzi na zawsze jak to bywa w przypadku innych syren, nie posiadających nieśmiertelnej duszy. Zamiast tego zostaje magiczną pianą morską, spełniającą dobre uczynki.
Wydaję mi się, że ta bajka nie spełniła by dzisiejszych kryteriów, wszak syrenka nie dostaje tego, czego pragnie.
Miłość nie wygrywa. Książę nie jest świadomy, że to syrenka go uratowała, jest przekonany, że życie zawdzięcza ksiezniczce, uczącej się w klasztorze, a syrenka umiera. Żeby jednak nie było aż tak smutno, nie odchodzi na zawsze jak to bywa w przypadku innych syren, nie posiadających nieśmiertelnej duszy. Zamiast tego zostaje magiczną pianą morską, spełniającą dobre uczynki....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMała Syrenka pragnie przekroczyć dotychczasowe ograniczenia i wejść w wyższy świat – świat świadomości reprezentowany przez świat ludzi. Podejmuje zatem próbę integracji bezpiecznego świata nieświadomości (wody) z nieprzewidywalną rzeczywistością świadomości (ląd). Jednak robi to nie z wewnętrznego imperatywu samorozwoju, ale z powodu projekcji romantycznej - pewnego razu wyłaniając się z wody zauważa mężczyznę, księcia, którego uznaje za „wybawiciela”. W tym kontekście połączenie z ukochaną osobą (a właściwie iluzoryczną projekcją) staje się ważniejsze od własnego procesu psychicznego. Fascynacja Syrenki obcym mężczyzną skutkuje oddaniem głosu czarownicy, a tym samym utratą centrum komunikacji z Jaźnią, co czyni ją bierną w świecie ludzi. Baśń doczekała się animowanej, „happy endowej” adaptacji, podczas, gdy w wersji Andersena jest to obraz bardziej moralizujący, pełen mistycznej symboliki i mroku.
Mała Syrenka pragnie przekroczyć dotychczasowe ograniczenia i wejść w wyższy świat – świat świadomości reprezentowany przez świat ludzi. Podejmuje zatem próbę integracji bezpiecznego świata nieświadomości (wody) z nieprzewidywalną rzeczywistością świadomości (ląd). Jednak robi to nie z wewnętrznego imperatywu samorozwoju, ale z powodu projekcji romantycznej - pewnego razu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAndersen jak zwykle tworzy rzeczywistość z pogranicza snu i baśni, ale tym razem coś nie zagrało. Choć doceniam kunszt opisu – zwłaszcza obrazy podwodnego królestwa i wewnętrzną tęsknotę syreny za „innym” światem, to sama historia nie poruszyła mnie tak głęboko, jak inne baśnie autora. Być może dlatego, że zakończenie, mimo swojej symbolicznej wymowy, nie daje tej emocjonalnej satysfakcji, której potajemnie oczekiwałem.
Nie da się też uciec od porównań z disneyowską wersją. Film, choć uproszczony i ugrzeczniony, uderza w emocje bardziej bezpośrednio. Tam Ariel ma głos, bunt, marzenia i światło. U Andersena – więcej tu cienia, rezygnacji i bolesnej przemiany. Wydaje mi się, że w przypadku tej historii wizja i dźwięk działa na jej korzyść.
Andersen jak zwykle tworzy rzeczywistość z pogranicza snu i baśni, ale tym razem coś nie zagrało. Choć doceniam kunszt opisu – zwłaszcza obrazy podwodnego królestwa i wewnętrzną tęsknotę syreny za „innym” światem, to sama historia nie poruszyła mnie tak głęboko, jak inne baśnie autora. Być może dlatego, że zakończenie, mimo swojej symbolicznej wymowy, nie daje tej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenie zupełnie mnie zaskoczyło
Zakończenie zupełnie mnie zaskoczyło
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Mała Syrenka" to baśń duńskiego pisarza Hansa Christiana Andersena, po raz pierwszy opublikowana w 1837 roku. Historia opowiada o młodej syrenie, która marzy o życiu na lądzie i zakochuje się w księciu. By móc być z nim, zawiera pakt z morską czarownicą Urszulą, która odbiera jej piękny głos w zamian za ogon.
Baśń Andersena jest ponadczasową historią o miłości, poświęceniu i dążeniu do marzeń. Choć często kojarzona z disneyowską adaptacją, baśń Andersena jest znacznie mroczniejsza i bardziej złożona. Porusza m.in. takie tematy jak śmiertelność, ból, strata, rozczarowanie.
Język Andersena jest prosty i piękny, a jego opisy podwodnego świata są niezwykle sugestywne. Baśń pełna jest symboliki, która może być interpretowana na wiele różnych sposobów. "Mała Syrenka" to baśń, która spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest t o wzruszająca i pouczająca historia, która na długo pozostaje w pamięci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBaśń Andersena jest ponadczasową historią o miłości, poświęceniu...
Pamiętam, że zakończenie tej baśni wywołało u mnie niezły szok, gdy przeczytałam ją w dzieciństwie, chyba moje pierwsze zetknięcie z nieszczęśliwym zakończeniem. Wciąż doceniam, chociaż uważam, że lepiej by wyszło, gdyby opowieść kończyła się na tragicznej zmianie syrenki w pianę morską. Ten późniejszy dopisek o tym, że syreny nie mają duszy, ALE jeśli będąc duszkiem zasłuży sobie dobrymi uczynkami, Bóg po jakimś czasie dopuści ją do nieba... w tym momencie już zrobiło się dla mnie zbyt religijnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo smutna historia. Pierwsze zetknięcie miałam w dzieciństwie w skróconej wersji w formie książeczki dla dzieci. Od zawsze chwyta za serce.