Prawda o sprawie Harry'ego Queberta

- La Vérité sur l'affaire Harry Quebert
- 2013-09-11
- 2013-09-11
- Oskar Hedemann
W Nowym Jorku, wiosną 2008, kiedy cała Ameryka przygotowuje się do wyborów prezydenckich, sławny pisarz Marcus Goldman odczuwa niemoc twórczą i nie jest w stanie ukończyć nowej powieści. Szef wydawnictwa, z którym podpisał kontrakt, grozi mu (w razie niedotrzymania umowy) procesem sądowym i poważnymi konsekwencjami finansowymi. Wyznaczony termin zbliża się nieubłaganie, kiedy nagle w życiu Marcusa następuje zwrot: jego bliski przyjaciel i nauczyciel, ogólnie szanowany pisarz Harry Quebert, zostaje aresztowany i oskarżony o zabójstwo piętnastoletiej dziewczyny, Noli Kellergan, której szczątki, wraz z maszynopisem powieści Queberta odnaleziono w pobliżu jego domu w miasteczku Aurora. Pod koniec sierpnia 1975 Nola zniknęła bez śladu; pewna starsza pani, która widziała jak dziewczyna uciekała przez las ścigana przez nieznanego mężczyznę, została zamordowana kilka minut po powiadomieniu policji o tym fakcie. Obie te zagadki nie zostały wówczas wyjaśnione. Przekonany o niewinności Harry'ego, Marcus rzuca wszystko i jedzie do przyjaciela, by przeprowadzic własne dochodzenie. szybko jednak sytuacja zaczyna go przerastać: śledztwo utyka w martwym punkcie, on sam zaś otrzymuje pogróżki. Pragnąc oczyścić Harry'ego, musi za wszelką cenę odpowiedzieć na trzy pytania: Kto zabił Nolę Kellergan? Co wydarzyło się w Aurorze latem 1975? Jak napisać powieść, która odniesie sukces?
Kup Prawda o sprawie Harry'ego Queberta w ulubionej księgarni
Oceny książki Prawda o sprawie Harry'ego Queberta
1880 użytkowników ma tytuł Prawda o sprawie Harry'ego Queberta na półkach głównych- Przeczytane 1 082
- 2014 13
- 2019 12
- 2018 12
- 2022 9
- Kryminał 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prawda o sprawie Harry'ego Queberta
Książka wyjątkowa, na pewno warto.
Książka wyjątkowa, na pewno warto.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem kilka lat temu, przyznaję, wówczas wciągające. Jednak ponowna lektura i.. co ja w tym widziałem? Sprawnie napisane, trzeba to przyznać, natomiast historia romansu z 15-latką jest lekko obrzydliwa. Albo absurdalna - pomyśl, po prostu pomyśl! Co!? Jak!? Daję 6/10 przez wzgląd na pierwszy "raz" kilka lat temu, teraz dałbym 4/10.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa długa... za nudna.
Za długa... za nudna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPokochałam ją w 2018 i kocham ją do dziś. To był pierwszy kryminał jaki przeczytałam, wzbudził we mnie wiele emocji, zaskoczył nieoczywistymi zwrotami akcji i no cudo, no.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnio szerzy się niestety moda, że kryminał koniecznie musi zaskoczyć czytelnika nieoczekiwanym i wielokrotnym zwrotem akcji.
O ile niespodzianka polegająca na zdemaskowaniu osobnika, którego nikt wcześniej o niecne uczynki nie podejrzewał, niesie z sobą zwykle miły dreszczyk emocji, to takie kilkukrotne zmiany są niebezpieczne. Po prostu, kiedy kończą się nam sensowni sprawcy posiadający jakiś motyw, zaczynamy dobierać z takich, którzy, delikatnie mówiąc, mordowali z przyczyn niepojętych dla rozumu, przynajmniej mojego.
Mamy tu więc ogólnie dobrą książkę z mocnym wstępem, intrygującym rozwinięciem, skomplikowaną ale logiczną przez większość akcji intrygą i – jak dla mnie –rozczarowującym, bardzo przekombinowanym zakończeniem. Generalnie z końcowymi kilkudziesięcioma stronami się męczyłem i miałem już solidnie dość coraz to nowych pomysłów autora na wywracanie kotka ogonem. Ostateczny morderca jest niewiarygodny z uwagi na brak motywu, kretyńskie jest też jego załamanie psychiczne pod ciężarem pedofilii, o którą co ciekawe do naszego starego pisarza pod koniec nikt nie ma specjalnych pretensji. Generalnie pomieszanie z poplątaniem. Doczytałem do końca, ale pozostało mi uczucie rozczarowania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO ile niespodzianka polegająca na zdemaskowaniu osobnika, którego nikt wcześniej o niecne uczynki nie podejrzewał, niesie z sobą zwykle miły dreszczyk emocji, to takie kilkukrotne zmiany są niebezpieczne. Po prostu, kiedy kończą się nam sensowni...
To moja pierwsza przygoda z Dickerem. Okazuje się, że można bardziej uwikłać fabułę, przebieg wydarzeń, mnóstwo wątków i zagadek, które są wyjaśnione po przeczytaniu 95% powieści.
No cóż niech się schowa MRÓZ...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo cóż niech się schowa MRÓZ...
Sięgnęłam po książkę Dickera raczej z zawodowego poczucia obowiązku niż z przekonania, zwłaszcza że nieszczególnie lubię powieści tego gatunku, ale bardzo się cieszę, że to zrobiłam.
Powieść zaskakuje. Pewny siebie czytelnik myśli, że wie, o czym będzie czytał i dokąd mniej więcej zmierza fabuła, ale w pewnym momencie odkrywa, jak bardzo się mylił. Wtedy dopiero lektura nabiera tempa i chce się poznać prawdę jak najszybciej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść zaskakuje. Pewny siebie czytelnik myśli, że wie, o czym będzie czytał i dokąd mniej więcej zmierza fabuła, ale w pewnym momencie odkrywa, jak bardzo się mylił. Wtedy dopiero lektura...
Sam pomysł książki o książce chyba już się zdarzał. Zagmatwane do granic wytrzymałości śledztwo kryminalne, wywracające wielokrotnie prawdopodobne hipotezy i kończące się ruiną kilku z zasady nieposzlakowanych postaci. Dziwi jedynie tym, że sukcesy w nim notuje przypadkowy amator, dopuszczony do współuczestnictwa przez bezradnego, jakby doświadczonego policjanta.
No i trochę nadmiernie eksponowany wątek niemocy twórczej artysty-pisarza; z innej puli - szczegół w charakterystyce tamtego społeczeństwa - stereotypy niektórych postaw typowych Amerykanek ogarniętych jakimś amokiem narzucania własnych opinii i postaw. Także - inny policjant, który swoje wyznania wobec wielbionej wybranki, nim je jej ujawni, spisuje na kartkach i uczy się ich na pamięć, by nie popełnić błędu - a w końcu i tak "zapomina jezyka w gębie". Taki chwyt humorystyczny?
No i 715 stron... Trochę przygniata.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i...
Autor trzyma do końca w niewiedzy. Odkrywa przed nami wątki dotyczące tego co się stało ale nie odkrywa wszystkich kart. Bardzo dobrze się czyta, ciekawa historia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📖🐲
DNF str. 60, ale próbowałam jeszcze poczytać w środku jakieś przypadkowe fragmenty, żeby zobaczyć, czy coś mnie tam zainteresuje, ale niestety było równie słabo jak na początku. Intro jest poza tym według mnie strasznie nudne, żeby nie powiedzieć megalomańskie. Te wszystkie zachwyty nad młodym genialnym pisarzem i jakieś banały dotyczące znaczenia poszczególnych rozdziałów na samym początku mnie skutecznie zraziły do przedzierania się przez dalszy ciąg. Uważam też, że dialogi są nienaturalne i pełne niepotrzebnych powtórzeń. No i last but not least romans starego faceta z 15-latką? Będącą jego "prawdziwą miłością". No proszę Was. Nie przekonało mnie te 60 stron i ostatecznie oceniam na 2/10.
📖🐲
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF str. 60, ale próbowałam jeszcze poczytać w środku jakieś przypadkowe fragmenty, żeby zobaczyć, czy coś mnie tam zainteresuje, ale niestety było równie słabo jak na początku. Intro jest poza tym według mnie strasznie nudne, żeby nie powiedzieć megalomańskie. Te wszystkie zachwyty nad młodym genialnym pisarzem i jakieś banały dotyczące znaczenia poszczególnych...