Stare i nowe w średniowieczu. Pomiędzy innowacją a tradycją

- historia
- 2009-01-01
- 2009-01-01
Tom VI Spotkań Bytomskich
Spis treści:
- Plemiona czy chaos?
- Tradycja i nowy porządek. Mieszkańcy Wielkopolski w obliczu zmian zachodzących w X-XIII w.
- "Stare" i "nowe" w systemie władzy książęcej Mieszka III
- Innowacja czy siła tradycji? O niektórych aspektach wczesnośredniowiecznych produkcji garncarskich z tzw. glin białych regionu Małopolski
- Symbolika płaszczyzną konfrontacji starej i nowej technologii
- Stare i nowe w garncarstwie wczesnośredniowiecznego Płocka
- "Stare" i "nowe" w średniowiecznym szczecińskim rzemiośle szewskim
- Od kasztelanii do weichbildu. Podziały wewnętrzne ziemi głogowskiej w średniowieczu
- Wieża. Recepcja ogólnoeuropejskiego wzorca popularnej siedziby obronnej
- Nieodparty urok "świata rzymskiego"? Nadmorscy Słowianie między chrystianizacją a "europeizacją"
- Święty Wojciech i miejsce jego męczeństwa. Misja w strefie pogranicza?
- Wielka mogiła bliźniacza w Podhorcach
- Wczesnośredniowieczny przełom w obrządku pogrzebowym na Mazowszu
- Scivit namque: Non adinvencionibus novis, sed observantia stabiliri... Przykład śląskich kanoników regularnych
- Nowe jak stare, czyli o tradycjach z falsyfikatów lubiąskiego dokumentu fundacyjnego (XIII-XIV w.)
- Stare i nowe nośniki pamięci na średniowiecznym Śląsku
- Zjawisko zmiany kulturowej w społecznościach koczowniczych na przykładzie Pieczyngów
Spis treści:
- Plemiona czy chaos?
- "Stare" i "nowe" w systemie władzy książęcej Mieszka III
- Symbolika płaszczyzną konfrontacji starej i nowej technologii
- Stare i nowe w garncarstwie wczesnośredniowiecznego Płocka
- "Stare" i "nowe" w średniowiecznym szczecińskim rzemiośle szewskim
- Wieża. Recepcja ogólnoeuropejskiego wzorca popularnej siedziby obronnej
- Święty Wojciech i miejsce jego męczeństwa. Misja w strefie pogranicza?
- Wielka mogiła bliźniacza w Podhorcach
- Wczesnośredniowieczny przełom w obrządku pogrzebowym na Mazowszu
- Stare i nowe nośniki pamięci na średniowiecznym Śląsku
Kup Stare i nowe w średniowieczu. Pomiędzy innowacją a tradycją w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Stare i nowe w średniowieczu. Pomiędzy innowacją a tradycją
21 użytkowników ma tytuł Stare i nowe w średniowieczu. Pomiędzy innowacją a tradycją na półkach głównych- Chcę przeczytać 18
- Średniowiecze 2
- Nauka 1
- Zbiory 1
- Bardzo 1
- Kolekcja 1
- Chcę przeczytać (mniej pilne) 1
- Historia 1
Tagi i tematy do książki Stare i nowe w średniowieczu. Pomiędzy innowacją a tradycją
Cytaty z książki Stare i nowe w średniowieczu. Pomiędzy innowacją a tradycją
Dodaj cytat z książki Stare i nowe w średniowieczu. Pomiędzy innowacją a tradycją
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stare i nowe w średniowieczu. Pomiędzy innowacją a tradycją