Sztuka wojenna Europy Zachodniej w epoce krucjat 1000-1300

- historia
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- Grzegorz Smółka
„Jestem pełny podziwu dla tej doskonałej historii praktyki wojennej w pełnym średniowieczu. Jest to zarówno praca naukowa, jak i synteza, niezwykle wnikliwa i zaprezentowana w przystępny i profesjonalny sposób”.
Norman Housley, Uniwersytet w Leicester
W 1095 roku ogłoszono pierwszą krucjatę, co dało początek wielkiemu przedsięwzięciu militarnemu, które aż do końca XIII wieku znajdowało się w centrum uwagi Europejczyków. W Sztuce wojennej Europy Zachodniej w epoce krucjat, 1000-1300 John France przedstawia szeroko zakrojony i ambitny przegląd wojny i sztuki wojennej oraz jej roli w rozwoju europejskiego społeczeństwa, kultury i gospodarki w okresie wypraw krzyżowych. Umieszczając krucjaty w szerszym kontekście, książka w przystępnej formie prezentuje najnowsze badania naukowe na takie tematy jak rycerstwo, wojna oblężnicza, rycerskość i fortyfikacje.
W Sztuce wojennej Europy Zachodniej w epoce krucjat, 1000-1300 autor bada charakter wojny w latach 1000-1300 i dowodzi, że była ona kształtowana głównie przez ludzi, którzy ją prowadzili – właścicieli ziemskich. John France wyjaśnia rolę aspektów własnościowych w powstaniu charakterystycznych narzędzi wojny – zamków i rycerzy. To miarodajne studium szczegółowo przedstawia sposób, w jaki prowadzono wojny oraz ich przyczyny. Zawiera również refleksje na temat społeczeństwa, które zorganizowało wyprawy krzyżowe.
John France jest starszym wykładowcą historii na Uniwersytecie Walijskim w Swansea.
Kup Sztuka wojenna Europy Zachodniej w epoce krucjat 1000-1300 w ulubionej księgarni
Oceny książki Sztuka wojenna Europy Zachodniej w epoce krucjat 1000-1300
39 użytkowników ma tytuł Sztuka wojenna Europy Zachodniej w epoce krucjat 1000-1300 na półkach głównych- Chcę przeczytać 28
- Historia 4
- Średniowiecze 3
- Wyprawy krzyżowe 2
- Wojskowość powszechna 1
- Historia - Średniowiecze 1
- 03 Historia: Średniowiecze 1
- Krucjaty 1
Tagi i tematy do książki Sztuka wojenna Europy Zachodniej w epoce krucjat 1000-1300
Cytaty z książki Sztuka wojenna Europy Zachodniej w epoce krucjat 1000-1300
Dodaj cytat z książki Sztuka wojenna Europy Zachodniej w epoce krucjat 1000-1300
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sztuka wojenna Europy Zachodniej w epoce krucjat 1000-1300
John France na pewno jest znawcą w dziedzinie średniowiecznej sztuki wojennej i ksiązka ta pod względem informacji w niej zawartych jest warta polecenia.
Jednak problemem jest to jak jest napisana. France opisując różne aspekty wojny podaje pełno przykładów bitew czy dzieł na ich potwierdzenie, ale niestety wyrzuca je z siebie jak karabin maszynowy naboje skacząc z jednego na drugi bez zachowania jakiegokolwiek ładu czy składu.Bardzo duża wiedza dotycząca historii Wysp Brytyjski i Francji jest niezbedna żeby się w tym nie pogubić.
Ilość i jakość informacji które można wyciagnąć z tej ksiązki podniosły ocenę do 6.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak problemem jest to jak jest napisana. France opisując różne aspekty wojny podaje pełno przykładów bitew czy dzieł na ich potwierdzenie, ale niestety wyrzuca je z siebie jak karabin maszynowy naboje skacząc z jednego...
Solidne i wnikliwe opracowanie z zakresu historii wojskowości z odniesieniami do literatury przedmiotu. Przyjęta narracja oraz nieliniowy sposób omówienia problematyki sprawiają, iż książka dedykowana jest dla czytelnika nieźle obeznanego z historią średniowiecznej Europy. Na uwagę zasługują rozważania na temat ekonomiki prowadzenia wojen, roli fortyfikacji oraz machin wojennych. Brakuje natomiast materiału ilustracyjnego, zwłaszcza w przypadku omawiania uzbrojenia ochronnego - na tle Biblii Maciejowskiego oraz tkaniny z Bayeux
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJohn France w swojej książce przedstawia pogląd na wojnę oraz sztukę wojenną. Umieszcza ją w szerokim kontekście społecznym i gospodarczym. Wojna jawi się tutaj jako konflikt właścicieli ziemskich, który był kształtowany właśnie przez nich, co prowadziło do powstania charakterystycznych narzędzi - zamków, rycerzy, armii. Książka jest podzielona na kilkanaście rozdziałów, które w szczegółowy sposób opisują średniowieczne społeczeństwo, armie, wojowników, fortyfikacje, rolę dowódców, bitwy, przebieg wojny czy starcie z odmiennymi stylami walki np. w czasie krucjat. Praca jest również swoistą polemiką z "klasykami" wojskowości - Charlesem Omanem czy Raymondem Smailem. France krytykuje pogląd jakoby wojny średniowieczne były wojnami wyłącznie kawalerii, wskazuje on na rolę piechoty na polu bitwy, wskazując konkretne przykłady z terenów Walii, Szkocji czy Flandrii. Sporo miejsca autor poświęca również wyprawom krzyżowym, pokazuje jak kształtowały się i jaką rolę pełniły fortyfikacje na Bliskim Wschodzie i jak wyglądała wojna na tym terytorium. Książka zawiera również kilkustronicowy dodatek na temat bitwy pod Bouvines oraz indeks.
John France w swojej książce przedstawia pogląd na wojnę oraz sztukę wojenną. Umieszcza ją w szerokim kontekście społecznym i gospodarczym. Wojna jawi się tutaj jako konflikt właścicieli ziemskich, który był kształtowany właśnie przez nich, co prowadziło do powstania charakterystycznych narzędzi - zamków, rycerzy, armii. Książka jest podzielona na kilkanaście rozdziałów,...