Sprawa pechowca

- Kroniki Klary Schulz (tom 1)
- 2013-02-22
- 2013-02-22
Breslau, rok 1910. Podczas spektaklu w operze ginie znany baryton. Choć jego śmierć na początku wydaje się nieszczęśliwym wypadkiem, szybko okazuje się, że jest precyzyjnie zaplanowanym spektakularnym morderstwem.
Zbieg okoliczności sprawia, że na miejscu przestępstwa jako pierwsza pojawia się początkująca detektyw Klara Schulz. Działając na prywatne zlecenie, które otrzymuje od bliskiego przyjaciela śpiewaka, młoda kobieta powoli odkrywa kulisy tego i kolejnych tajemniczych morderstw. Podążając ich tropem, trafia do świata znudzonych, żądnych wrażeń szaleńców, sprytnie zacierających za sobą ślady i mylących nieporadną w trudnym śledztwie pruską policję. Wkrótce Klara przekona się, że praca detektywa, która była jej odwiecznym marzeniem, wymaga od niej poświęceń i może zawieść ją na skraj przepaści…
Kup Sprawa pechowca w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Sprawa pechowca
Kobieta wielu talentów - wiolonczelistka, pianistka i śpiewaczka operowa - w pewnym momencie swojego życia postanowiła posurfować na fali popularności, skądinąd zasłużonej, serii kryminałów Marka Krajewskiego, których akcja toczy się w przedwojennym Breslau i - "oryginalnie" zamieniła Mocka na niejaką Klarę Schulz. Niestety, wyszła z tego rzadka kupa. Fabuła, intryga, suspens itp. - miałkie i zwyczajnie słabe, na poziomie licealnym. Tytułowa bohaterka to postać, nomen omen, papierowa. Reszta bohaterów psychologicznie przerysowana lub niedorysowana. Autorce nie udało się w najmniejszym stopniu uchwycić i oddać aury, atmosfery Breslau początku wieku - akcja tej powiastki mogłaby się "zadziać" kiedykolwiek, gdziekolwiek. Nie wystarczy rzucić nazwami kilku ówczesnych ulic czy obiektów. Mało tego - nie udało się nawet oddać kolorytu samej epoki, czyli pierwszej dekady minionego wieku. Nic w tej książce nie wyszło. Jestem zażenowany. Lektura "Sprawy pechowca" tuż po np. lekturze Falconesa, który zadbał o najdrobniejszy szczegół historycznej Barcelony i Katalonii - to jak popicie piętnastoletniej whisky wodą z kałuży. Widzę, że powstały już trzy egzemplarze tej serii. Zatem lekko licząc wisicie mi co najmniej kilkanaście godzin cennego czasu, którego Wam zaoszczędziłem lojalnie ostrzegając przed tymi czytadłami (bo z opinii na "Lubimy czytać" wnoszę, że w każdym z kolejnych tytułów gra się ciągle tę samą partyturę...)
Oceny książki Sprawa pechowca
829 użytkowników ma tytuł Sprawa pechowca na półkach głównych- Przeczytane 523
- 2019 11
- Kryminał 10
- Kryminały 9
- 2013 6
- 2025 5
Tagi i tematy do książki Sprawa pechowca
Cytaty z książki Sprawa pechowca
(...) bolesne wspomnienie uparcie powracało, przeradzając się w palący głód. Gasiła go szklanką wody podczas kolejnej nieprzespanej nocy obfitującej w mary z przeszłości, snujące się po jej umyśle niczym przywrócony do życia umarły, niespokojne i odbierające rozum.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sprawa pechowca
Wprost nie mogę uwierzyć, że z tą powieścią męczyłam się ponad rok...
#lubimyczytac
Wprost nie mogę uwierzyć, że z tą powieścią męczyłam się ponad rok...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiał być wciągający kryminał retro, a dostałam jakieś, sama nawet nie za bardzo wiem co.... "Sprawa pechowca" to mój pierwszy, a zarazem ostatni kontakt z "prozą" pani Szagdaj... Jestem rozczarowana i nie polecam.
#lubimyczytac
Wrocław w 1910 r. ze swoją architekturą, kawiarniami, parkami i ulicami stanowi tło dla działań młodej mężatki, której marzeniem jest praca w policji. Gdy okazuje się, że dla kobiety taka praca jest niemożliwa, zostaje detektywem i podejmuje się niebezpiecznego zadania. Książka warta polecenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZapowiadała się interesująco , ale ......rozwinęła się słabo i naciąganie. Do przeczytania ale ( - i znowu - ale ) , nic specjalnego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAni ciekawe, ani straszne, ani intrygujące. Od połowy książki czytałem na siłę licząc na ciekawe rozwiązanie . Oczywiście nic takiego nie nastąpiło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa wymowa książki jak na dzieło kobiety. Wychodzi na to, że lekkomyślna pani detektyw bez pomocy panów położyła by sledztwo koncertowo, tracąc przy okazji życie. Postać Klary trochę nie pasuje do epoki w jakiej dzieje się książka, ale ogólnie jest miło i ciekawie. Dam szansę kolejnym częściom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLecę po kolejny tom!
Lecę po kolejny tom!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeciętna. Spodziewałem się czegoś lepszego.
Przeciętna. Spodziewałem się czegoś lepszego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry kryminał retro, którego akcja osadzona jest we Wrocławiu, tuż przed I wojną światową. Pierwszoplanową rolę odgrywa tu Clara Schulz córka byłego policjanta i żona szanowanego lekarza, której niecodziennym hobby są zagadki detektywistyczne. Autorka dobrze oddała klimat starego Wrocławia, akcja tocząca się z początku powoli szybko nabiera tempa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeciętny kryminał. Autorka chciała się wyróżnić przeniesieniem akcji do Wrocławia z początku XIX wieku, ale raczej to zaszkodziło niż pomogło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa powieść to rewelacja. Po pierwsze jest mocno klimatyczna. Po drugie niesamowicie skonstruowana. Autorka przenosi nas nie tylko w fabule w poprzednie stulecie, ale również w opisie miejscowości odwiedzanych przez głównych bohaterów. Są pruskie nazwy miast i ulic z odnośnikami do obecnie używanych nazw, są archiwalne fotografie obiektów, są opisy wyglądu nieistniejących już budynków. A pośród tego wszystkiego niebanalna sprawa kryminalna. Czego chcieć więcej od PORZĄDNEJ KSIĄŻKI.
Gwiazdka odjęta za doktorka psychiatrę i jego wzajemnych stosunków z Klarą. Ten wątek osobiście mnie drażnił.
Ta powieść to rewelacja. Po pierwsze jest mocno klimatyczna. Po drugie niesamowicie skonstruowana. Autorka przenosi nas nie tylko w fabule w poprzednie stulecie, ale również w opisie miejscowości odwiedzanych przez głównych bohaterów. Są pruskie nazwy miast i ulic z odnośnikami do obecnie używanych nazw, są archiwalne fotografie obiektów, są opisy wyglądu nieistniejących...