Kup Opiekunka, czyli Ameryka widziana z fotela w ulubionej księgarnii
Porównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Historia niepoprawnej optymistki- Lucyny , która do końca wierzy w miłość. Dla dobra dzieci, wyjeżdża za ocean aby tam opiekować się starszymi ludźmi, z którymi się wkrótce zaprzyjaźnia. Postawiła wszystko na jedną kartę. Rzuciła pracę, a córkę i syna powierzyła opiece matki. Wyruszyła za ocean z mocnym postanowieniem stworzenia dzieciom spokojnego, bezpiecznego domu z dala od ich ojca alkoholika. Złośliwy los postanowił jednak z niej zakpić i pokrzyżował znaczną część planów. Ale czy tak naprawdę wyszła z tej lekcji życia przegrana? Ciekawie i z humorem napisana książka o podboju Ameryki przez polską gospodynię domową , matkę , która zmuszona jechać " za chlebem " stawia wszystko na jedną kartę .
Opowieść o Lucy, kobiecie, która wyjeżdża do Ameryki chcąc zapewnić lepszy byt swojej rodzinie. Ameryka jawi się często jako spełnienie marzeń, Lucy jednak pokazuje, jak na te marzenia trzeba zapracować. Książka napisana prostym językiem, momentami zabawna, czasem wzruszająca, jednak podejrzewam, że historii takich jak ta jest wiele. Dla mnie niczym szczególnym się nie wyróżnia, nie zapada też w pamięć. Na leniwe wieczory jak najbardziej, jednak jeśli szukamy czegoś bardziej wymagającego, to trzeba szukać gdzie indziej. Sam tytuł pokazuje, czego możemy się spodziewać, a o samych Stanach niewiele tu informacji.
Historia Polki, która "za chlebem" pojechała do Ameryki, żeby swoim dzieciom stworzyć lepsze warunki życia w kraju. Jej praca polegała na opiece nad starszymi ludźmi. Książka jest oparta na faktach z życia autorki, lekko napisana, pełna ciekawych spostrzeżeń i humoru, niekiedy okraszonego łzami.
Bardzo dobrze napisana historia kobiety jadącej do Ameryki (kraju mlekiem i miodem płynącego ) za chlebem . Bohaterka to sympatyczna, dzielna kobieta , która pomimo początkowych problemów potrafi się przystosować do ciężkiego życia .Pewnie jako nieliczna z emigrantów potrafiiła się nauczyć języka i pomimo różnych przeciwności losu, poradziła sobie z starszymi osobami, którymi musiała sie zajmować.Z historii tej wynika, że w USA (i w krajach europejskich) jest wielu Polaków pracujących jako opiekunowie starszych często schorowanych ludzi. W Polsce jest jednak problem z znalezieniem osób do opieki takich osób . Prawdopodobnie chodzi o to,że u nas rodzina chciałaby wynająć osobę za jak najniższe pieniadze, za granicami naszego kraju opiekunowie mogą zarobić dużo wyższe kwoty.
OPINIE i DYSKUSJE o książce Opiekunka, czyli Ameryka widziana z fotela
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna książka. Historia Polski pracującej w USA jako opiekunka starszych ludzi. Książka pełna humoru, ale także emocji. Jest to autobiografia. Słuchałem drugi raz i ponownie wraz z autorką przeżywałem jej krótką emigrację.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrawdziwa i wciągająca, bez lukrowania, a jednocześnie z ogromnym szacunkiem - perełka na tle innych, niewybrednych utyskiwań opiekunek osób starszych. Kobiet de facto wykonujących niewdzięczną, trudną fizycznie i psychicznie, a przecież konieczną pracę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra lektura, pozwala nabrać dystansu do własnych problemów ze starszymi rodzicami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria niepoprawnej optymistki- Lucyny , która do końca wierzy w miłość. Dla dobra dzieci, wyjeżdża za ocean aby tam opiekować się starszymi ludźmi, z którymi się wkrótce zaprzyjaźnia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostawiła wszystko na jedną kartę. Rzuciła pracę, a córkę i syna powierzyła opiece matki. Wyruszyła za ocean z mocnym postanowieniem stworzenia dzieciom spokojnego, bezpiecznego domu z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana prostym językiem, momentami zabawna, czasem wzruszająca, jednak podejrzewam, że historii takich jak ta jest wiele. Dla mnie niczym szczególnym się nie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest oparta na faktach z życia autorki, lekko napisana, pełna ciekawych spostrzeżeń i humoru, niekiedy okraszonego łzami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna, zabawna i wzruszająca.
Bardzo przyjemna, zabawna i wzruszająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku książka wydawała mi się za "prosta", jednak w miarę czytania coraz bardziej się wciągałam i czekałam na kolejne wydarzenia. Napisana bardzo przystępnym językiem, zabawna. Czytając ją czułam ogromną sympatię do bohaterki. Niestety, o samych Stanach niewiele się z książki dowiemy.