Oroonoko

- Penguin Classics
- 2004-01-01
- 2004-01-01
- angielski
When Prince Oroonoko's passion for the virtuous Imoinda arouses the jealousy of his grandfather, the lovers are cast into slavery and transported from Africa to the colony of Surinam. Oroonoko's noble bearing soon wins the respect of his English captors, but his struggle for freedom brings about his destruction. Inspired by Aphra Behn's visit to Surinam, Oroonoko (1688) reflects the author's romantic view of Native Americans as simple, superior peoples 'in the first state of innocence, before men knew how to sin'. The novel also reveals Behn's ambiguous attitude to African slavery - while she favoured it as a means to strengthen England's power, her powerful and moving work conveys its injustice and brutality.
Kup Oroonoko w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Oroonoko
- 366 książek w 366 dni (2016) 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oroonoko
2/5 ⭐
2/5 ⭐
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznam, że nie sięgnęłam po "Oroonoko" z własnej woli - to pozycja obowiązkowa na zajęcia z literatury. Przebrnąć ciężko, cała akcja skupia się na niewielu kartkach, a reszta to straszna nuda. Oroonoko, jako książę, jest ofiarą zachłanności swojego zboczonego dziadka-króla. Wraz z ukochaną, po wielu perypetiach, zostają sprzedani jako niewolnicy.Jak się skończy ich historia? Można się dowiedzieć czytając, książka nie za gruba, ale nie polecam.
Zapomniałam wspomnieć, że momentami zbyt dosadnie jest i zbyt obrzydliwie.
Przyznam, że nie sięgnęłam po "Oroonoko" z własnej woli - to pozycja obowiązkowa na zajęcia z literatury. Przebrnąć ciężko, cała akcja skupia się na niewielu kartkach, a reszta to straszna nuda. Oroonoko, jako książę, jest ofiarą zachłanności swojego zboczonego dziadka-króla. Wraz z ukochaną, po wielu perypetiach, zostają sprzedani jako niewolnicy.Jak się skończy ich...