Łódź na mapach 1793-1939

- historia
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- 978-83-927666-3-6
Ta monumentalna praca jest lekturą obowiązkową dla każdego miłośnika historii Łodzi. Publikacja zawiera 40 reprodukcji map i planów Łodzi z lat 1793-1939. Reprodukcje wydrukowane zostały na rozkładanych planszach, co ułatwia czytelnikom odnalezienie nawet niewielkich szczegółów zabudowy dawnej Łodzi. Książka pozwala prześledzić rozwój urbanistyczny włókienniczego miasta na przestrzeni prawie 150 lat. Nowe dzielnice, zmieniające się nazwy ulic, powstające w zawrotnym tempie fabryki - to wszystko można zaobserwować analizując zamieszczone tutaj plany. Każda mapa uzupełniona jest opisem, w którym podane są informacje o strukturze społecznej i liczbie ludności w danym okresie.
Całość pracy wzbogacona jest wysokiej jakości kolorowymi zdjęciami lotniczymi współczesnej Łodzi.
Kup Łódź na mapach 1793-1939 w ulubionej księgarni
Oceny książki Łódź na mapach 1793-1939
19 użytkowników ma tytuł Łódź na mapach 1793-1939 na półkach głównych- Chcę przeczytać 13
- Łódź 2
- 6) B) Lodziensis 1
- Chcę mieć 1
- ŁÓDŹ 1
- Urbanistyka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Łódź na mapach 1793-1939
Najładniej w historii wydana książka o Łodzi. Dla mnie przede wszystkim graficzny majstersztyk. Jednocześnie historia pisana mapami. Na dodatek całość okraszona, co stanowi dodatkową wartość inspirującymi zdjęciami Jacka Kusińskiego - współautora.
Historyczną wartość stanowi sięgnięcie do źródeł i praca nad nimi. Praca na dokumentach przełożona została na świetnie opisany kawałek łódzkiej historii – rozwoju, postępu i powstawania miasta.
Poprzez zastosowanie kalki na starych mapach możemy śledzić, jak kształtowało się miasto.
Na jednej ze stron trafiamy na mapę z roku 1856. Znajdujemy się miejscu, które jest zasiedlone przez łódzkich Żydów. Gdy zamykamy mapę, wznosimy się nad cmentarz żydowski i mauzoleum Poznańskiego, dzięki zdjęciu robionemu z samolotu. To jest to niezwykłe połączenie historii i czasów współczesnych. Niezwykłe, bo spina ponadstuletnią klamrą początek rozwoju miasta i stan obecny.
Na każdej stronie widać tytaniczną pracę autorów. Widać zaangażowanie i wręcz niezwykłe rozumienie Łodzi na przestrzeni lat.
Każde miasto powinno i będzie zazdrościć Łodzi takiego opracowania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoryczną wartość stanowi sięgnięcie do źródeł i praca nad nimi. Praca na dokumentach przełożona została na świetnie opisany...