Wielka sława to żart
- 1992-01-01
- 1992-01-01
- 83-7066-452-0
- Bogusław Kaczyński wywiady muzyka
Wywiady zamieszczane na łamach prasy krajowej i zagranicznej były różne: krótkie i długie, zabawne i ponure, mądre i głupie, zmyślone i prawdziwe, autoryzowane i wydrukowane - mimo wcześniejszych ustaleń - bez autorskiej akceptacji. Parę razy telewidzowie przysłali mi wycięte z gazety rozmowy, które zrodziły się w fantazji autorów pytań. Może właśnie dlatego, zachęcony do opowiedzenia zdarzeń, które przypadły na pierwsze półwiecze mego życia, wybrałem formę wywiadu. Tym razem jest on z całą pewnością prawdziwy i na dodatek przez jubilata autoryzowany.
Wyobraźmy sobie mój ulubiony - dziesiątki razy pokazywany w festiwalowych programach - Salon Narożny w Łańcucie, utrzymany w wytwornym stylu wiedeńskiej secesji: wspaniałe obrazy, parkietowa mozaika, malachitowe wazy, dziewiętnastowieczny fortepian, marmurowy kominek, fantazyjna kompozycja kwiatów. Na kanapach i w fotelach ustawionych wokół ogromnego, okrągłego stołu przykrytego bogato srebrem haftowaną serwetą zasiadają dziennikarze, którzy w minionych latach zwracali się do mnie - w imieniu swoich bardzo znanych i mniej znanych dzienników, tygodników, miesięczników - z prośbą o wywiad.
Prowadzić będziemy wielogodzinną rozmowę o radościach i smutkach, o blaskach i cieniach, o sukcesach i porażkach. O życiu i karierze.
Oprawa miękka. Liczne ilustracje.
Ilość stron 196
Wymiary wys/szer - 23,5 cm / 16cm
Kiedy sięgałam po książkę „Wielka sława to żart”, nastawiona byłam na określoną radość, jaką powinnam wynieść z lektury; oczekiwałam również powrotu do nastroju dawnych dni i dawnych lat i szczerze mówiąc obawiałam się, czy pisanie Kaczyńskiego będzie równie dobre jak jego ówczesne perorowanie.
I co? I czytało się to wyśmienicie!
Erudycja i gawędziarstwo Kaczyńskiego objawiło się tu w pełnej krasie. Czytelnik dostaje do rąk własnych stylową i niebywale wciągającą opowieść o dzieciństwie legendarnego konferansjera, dziennikarza i prezentera; o jego drodze do takiej, a nie innej kariery; o znajomościach i przyjaźniach z największymi śpiewakami operowymi z całego świata, o restytuowaniu zapomnianych gwiazd, o niestrudzonym zdobywaniu coraz to nowych doświadczeń oraz o realizacji największych zawodowych marzeń.
A więc dostałam to, co chciałam …:)
Plus! Obdarowano mnie niespodziewanką!
Albowiem najbardziej zaskakującym elementem tej gawędy było… bezwstydne odsłonięcie nerwowego rysu charakteru Bogusława Kaczyńskiego. Nie podejrzewałam go bowiem nigdy o aż takie namiętności i aż taką gotowość do konfrontacji ze swoimi przeciwnikami, których nigdy nie brakowało. Z latami ich wręcz przybywało.
Cóż, podobno sukces mierzy się też ilością wrogów… ;)
Komu jak komu, ale temu panu osiągnięć nie odbierzemy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI co? I czytało się to wyśmienicie!
Erudycja i gawędziarstwo Kaczyńskiego...
Fascynujący wywiad rzeka z wyjątkowym człowiekiem, którego nie trzeba nikomu przedstawiać.