Asertywność. Sięgaj po to, czego chcesz, nie raniąc innych

Okładka książki Asertywność. Sięgaj po to, czego chcesz, nie raniąc innych autora Robert Alberti, Michael Emmons, 9788374893954
Okładka książki Asertywność. Sięgaj po to, czego chcesz, nie raniąc innych
Robert AlbertiMichael Emmons Wydawnictwo: Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne (GWP) poradniki
poradniki
Your perfect right. A guide to assertive living
2012-01-01
2007-01-01
978-83-7489-395-4
Maciej Adam Michalski

Kup Asertywność. Sięgaj po to, czego chcesz, nie raniąc innych w ulubionej księgarnii

Asertywność. Sięgaj po to, czego chcesz, nie raniąc innych

Oceny książki Asertywność. Sięgaj po to, czego chcesz, nie raniąc innych

OPINIE i DYSKUSJE o książce Asertywność. Sięgaj po to, czego chcesz, nie raniąc innych

Zawiera kilka ważnych cytatów, dających do myślenia, jednak czy dużo nowego wnosi do życia, tego nie jestem pewna

Przeczytałam, ale książka nie wniosła do mojego życia zbyt wiele. Niestety.

Przeczytałam, ale książka nie wniosła do mojego życia zbyt wiele. Niestety.

W dzisiejszych czasach, gdzie w pośpiechu często zapomina się o empatii w stosunku do innych ludzi pożądane są cechy, dzięki którym umiejętnie będziemy mogli sobie poradzić z codziennymi wyzwaniami. Jak wiadomo, relacje z ludźmi i ich kształtowanie należą często do bardzo skomplikowanych procesów i często tutaj żaden psycholog nie pomoże. Życie jest bowiem nieprzewidywalne, a złożoność procesów, które w nim zachodzą nie pozwala na przygotowanie gotowych szablonów postępowań w danej sytuacji.
Autorzy książki poświęconej asertywności uważają, iż wzmocnienie postawy, która pozwala na pozostawanie przy swoim zdaniu, jednocześnie szanując granice i dobrostan innych osób jest jednym z istotnych kluczy umożliwiających tworzenie zdrowych relacji w szkole, pracy, rodzinie, wśród przyjaciół. Jak twierdzą autorzy poradnika, asertywności można się nauczyć, ale nikt nie powiedział, że będzie to niewymagający spacerek. Asertywność wymaga bowiem często zmiany podstaw zachowań i przekonań, a co za tym idzie diametralnej transformacji w myśleniu i postrzeganiu różnych sytuacji. Tak daleko idąca zmiana nigdy nie jest prosta, a często pociąga za sobą kolejne życiowe modyfikacje.

Książka prezentowana jest przez autorów jako kurs umożliwiający kompletne rozwinięcie tej umiejętności. Przedstawiają zatem nie tylko teoretyczne rozważania na temat możliwości podejmowania decyzji, chęci wyrażania siebie, gniewu, czy też wyzbycia lęków, które potrafią strasznie utrudnić życie i wpłynąć na jego jakość.

Zgodnie z przesłaniem autorów asertywność to nie tylko umiejętne mówienie nie, kiedy z czymś się nie zgadzamy. To także całokształt postaw, których rozważne wypracowanie zmienia nasz obraz w oczach innych. Wszystko wspaniale się prezentuje, książka była swego czasu bestsellerem, ale właśnie: po jej treści ewidentnie widać upływ czasu, który niestety w tym przypadku nie działa na korzyść. Pomimo dodanych dodatkowych treści i jej ogólnej aktualizacji, niestety czasami trąci myszką.

Jeżeli chodzi o plusy to sądzę, iż należą do niej zastosowane sytuacje z codziennego życia i przykłady rozwiązań. Za pomocą trzech postaw: nieasertywnej, agresywnej i asertywnej autorzy wskazują w jaki sposób można poradzić sobie w danej problematycznej sytuacji.
Co warto zaznaczyć twórcy książki bardzo uwypuklają różnice pomiędzy zastosowaniem agresji a asertywnością. Podkreślają, iż często, nawet wśród specjalistów te cechy są ze sobą mylone. Często również jest ona mylona z manipulacją. Asertywność nie polega na bezrefleksyjnym stawianiu na swoim za wszelką cenę, nawet kiedy nie mamy racji.

Po przeczytaniu tego poradnika miałam nieco mętlik w głowie. Muszę przyznać, iż zasiano we mnie odrobinę niewygodnej niepewności. Brakuje mi w ich rozważaniach bowiem konsekwencji. Zdaniem autorów asertywność należy stosować mądrze, wręcz w niektórych przypadkach jej unikać, mając na względzie własny dobrostan. Jak sami przyznają, zaproponowane wcześniej niektóre rozwiązania były nie do końca trafione i obecna publikacja została dość mocno skorygowana. W pewnym momencie naszła mnie nawet refleksja na temat tego, czy autorzy są przekonani co do swoich rad i czy sami zastosowali by je w obliczu zaistnienia przytoczonych przez siebie sytuacji? Łatwo jest bowiem pouczać innych. I tutaj widać właśnie brak zrozumienia współczesnego świata. Najlepiej odzwierciedla to przytoczony przez samych tworców przykład odnoszący się do lęku autorów przed tym, że podczas zwrócenia komuś uwagi, zostanie nagrany telefonem komórkowym. I co sobie ludzie wówczas o nich pomyślą? Czyż właśnie nie na tym polega asertywność, żeby radzić sobie z takimi wyzwaniami?

Sądzę, że książka jest dobra na początek, kiedy oswajamy się z całym procesem, uczymy pojęć i bardzo podstawowych rozwiązań. W obliczu szybko zmieniającego się świata może być jednak niewystarczająca, gdyż jej treść nie nadąża za współczesnymi wyzwaniami.

383 użytkowników ma tytuł Asertywność. Sięgaj po to, czego chcesz, nie raniąc innych na półkach głównych
88 użytkowników ma tytuł Asertywność. Sięgaj po to, czego chcesz, nie raniąc innych na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Asertywność. Sięgaj po to, czego chcesz, nie raniąc innych

Moc pozytywnego myślenia Norman Vincent Peale
Moc pozytywnego myślenia
Norman Vincent Peale
Żyjemy w XXI wieku. Przebywamy wśród wielu ludzi, mierzymy się z wyzwaniami, ciągle gdzieś biegniemy, jesteśmy bombardowani informacjami. Wszystkie te czynniki sprawiają, że trudną sztuką jest pozytywne myślenie. Dlaczego o tym wspominam? Nie tylko dlatego, że 10 października obchodziliśmy Dzień Zdrowia Psychicznego. Dziś chciałbym podzielić się z Wami kolejną książką-poradnikiem. Już sam tytuł sugeruje o czym traktuje poradnik, który trafił w nasze ręce. Autor chce dowieść/udowadnia, że pozytywne myślenie ma moc. W tej książce znajdziecie porady i podpowiedzi: 👉 Jak przestać się zamartwiać 👉 Co zrobić aby ludzie Cię szanowali i po prostu lubili 👉 Jak naładować życie energią aby stać się człowiekiem żywotnym i inicjatywnym, móc realizować swoje ambicje, ziszczać nadzieje 👉 Jak uwierzyć w siebie i we wszystko co robisz 👉 Jak wypełnić organizm mocą zyskując pewność siebie poprzez zastosowanie prostych, sprawdzonych zasad i metod 👉 Jak dopuszczać do siebie wyłącznie dobre myśli Brzmi inspirująco, prawda? Okładka wręcz zachęca nas motywującym sloganem: Zmień swoje życie! Wydaje się proste. Przeczytać, wprowadzić w życie i żyć. Jednak dobrze wiecie, że w ludzkim życiu niewiele przypadków przebiega "książkowo". Rady, których udziela nam Norman Peale mogą pomóc. Warto jednak pamiętać, że żaden autor, mimo największych chęci nie znajdzie złotego środka. Bo każdy z nas jest inny. Każdy człowiek to innym przypadek psychologiczny, społeczny. Czy ta książka zmienia życie. Szczerze? Nie wiem. Wszystko zależy od tego, czy człowiek chce się zmienić. Najważniejszy jest komfort psychiczny.
0skar - awatar 0skar
6 filarów poczucia własnej wartości Nathaniel Branden
6 filarów poczucia własnej wartości
Nathaniel Branden
Książka z tych życiowych, poruszających swoją zawartością. Autor podzielił książkę na wewnętrzne źródła poczucia wartości oraz zewnętrzne. Nie ukrywam, że te wewnętrzne poruszyły mnie bardziej. Wśród sześciu filarów poczucia wartości wyróżnione zostały: praktyka świadomego życia praktyka samoakceptacji praktyka odpowiedzialności za siebie praktyka asertywności praktyka życia celowego. Słowo praktyka oznacza tu dyscyplinę, sposób regularnego postępowania, sposób bycia. Jako ćwiczenia w budowaniu poczucia własnej wartości autor stosuje metodę dokańczania zdań. Większość z tych zdań ma zwiększyć naszą samo świadomość, albo pobudzić nas samych do samo uzdrowienia, do zmiany sposobu postrzegania siebie. Ciekawe było stwierdzenie autora, że tylko psychoterapeuta, który sam odbudowywał swoje poczucie wartości jest w stanie przeprowadzić innych przez ten proces, którego sam doświadczył i zrozumiał. Nathaniel Branden uświadomił mi w tej książce jak bardzo jesteśmy odpowiedzialni za swoje myśli, budowanie szczęścia, życia i samoświadomości. Czy pozwolimy by czyjaś opinia o nas lub decyzja życiowa miała druzgocący wpływ na nas, nasze samopoczucie, szczęście czy przyszłość? To jak zareagujemy w danym momencie często wypływa z naszego poczucia wartości i samoświadomości. Poczucie własnej wartości musimy znaleźć w sobie a nie szukać go w opiniach innych. Miłość męża czy żony nie sprawi, że sam będę kochać siebie. Autor stwierdza, że nie można mieć za wysokiej samo oceny, tak samo jak nie można być zbyt zdrowym. Zdrowe poczucie własnej wartości ułatwia nam podejmowanie życiowych wyzwań i wychodzenie z życiowych problemów. Osoba o niskiej samoocenie bardziej przeżywa porażki i rzadziej stawia sobie ambitne cele lub wyzwania. Często staje się bierna. Na drodze do odbudowania poczucia własnej wartości staje lenistwo i unikanie dyskomfortu. Wysiłek i niewygoda sprzyjają budowaniu naszej siły i tym samym dobrej opinii o sobie. Ciężko streścić 478 stron wiedzy m.in o asertywności, wyznaczaniu celów, niezależności, moralności, życiu z zasadami, czy braku systemu edukacji, który uczyłby ludzi myślenia a nie przystosowywania się do reguł i otoczenia (zabijania kreatywności). Nie ukrywam, że ta książka w wielu aspektach była o mnie. O moim wewnętrznym dziecku, wiecznie pod krytyką z powodu wyglądu, zamkniętym w sobie, cichym, grzecznym, przynoszącym dobre oceny, ale w środku smutnym, samotnym i nie wychylającym się. Kimś kto nie wierzył, że szczęście jeszcze przyjdzie. Lektura rozwinęła moją samoświadomość. Cytaty: "Jeśli nie zasługuję na miłość jest mi trudniej uwierzyć, że ktoś inny mnie pokocha" "Kto nie kocha samego siebie, nie potrafi pokochać innych"
Ewa - awatar Ewa
oceniła na1027 dni temu

Cytaty z książki Asertywność. Sięgaj po to, czego chcesz, nie raniąc innych

Dodaj cytat z książki Asertywność. Sięgaj po to, czego chcesz, nie raniąc innych