Zaniedbany Argument i inne pisma z lat 1907-1913

Okładka książki Zaniedbany Argument i inne pisma z lat 1907-1913 autorstwa Charles Sanders Peirce
Charles Sanders Peirce Wydawnictwo: Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie filozofia, etyka
filozofia, etyka
The Essential Peirce. Selected Philosophical Writings, Volume 2
2005-01-01
2005-01-01
Stanisław Wszołek
Książka zawiera kilka artykułów Peirce'a na temat pragmatyzmu, rozumowań, logiki a także tytułowy "Zaniedbany Argument" na rzecz tezy o istnieniu Boga.

Kup Zaniedbany Argument i inne pisma z lat 1907-1913 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Zaniedbany Argument i inne pisma z lat 1907-1913

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaniedbany Argument i inne pisma z lat 1907-1913

Wielce pożyteczna lektura, dobre wprowadzenie do myśli Peirce'a.

Wielce pożyteczna lektura, dobre wprowadzenie do myśli Peirce'a.

21 użytkowników ma tytuł Zaniedbany Argument i inne pisma z lat 1907-1913 na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Zaniedbany Argument i inne pisma z lat 1907-1913 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zaniedbany Argument i inne pisma z lat 1907-1913

Charles Sanders Peirce
Charles Sanders Peirce
Naukowiec, filozof amerykański, twórca (obok Williama Jamesa) kierunku filozoficznego zwanego pragmatyzmem. Autor ważnych prac poświęconych metodzie nauki oraz logice relacji (to on wprowadził do logiki kwantyfikatory). Wszechstronny geniusz, który wniósł wiele do matematyki, filozofii, chemii, geodezji, psychologii i statystyki. Pracował jako urzędnik, za życia nie znalazł wydawcy dla swego dwunastotomowego dzieła poświęconego pragmatyzmowi. Jest autorem słowa "pragmatyzm" i głównych koncepcji tego nurtu, William James (jego przyjaciel) je spopularyzował. Usunięty z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa, żył w nędzy jako zapomniany człowiek. Został jednym z twórców semiologii. Pozornie relatywistyczna zasada pragmatyzmu nie była tak odbierana przez Peirce'a, który nie miał w sobie nic z relatywisty. Definiował dobro jako "sumę wszystkich naszych działań, wynikających z naszego wyobrażenia o nim". W "Pragmatyzmie" rozszerzył to rozumowanie nawet na pojęcie Boga. Pisał, że "jeśli hipoteza Boga działa satysfakcjonująco w najszerszym sensie tego słowa, to jest ona prawdziwa." Wierzył, że nauka jest jedna i prawdziwa, i naukowcy stale się przybliżają do odkrycia praw uniwersalnych.

Cytaty z książki Zaniedbany Argument i inne pisma z lat 1907-1913

Dodaj cytat z książki Zaniedbany Argument i inne pisma z lat 1907-1913