Jurgen Klopp. Czarodziej z Dortmundu

Jürgen Klopp: Echte Liebe
2012-01-01
2012-01-01
Wawrzyniec Sawicki
Jeszcze w roku 2008 Borussia Dortmund dreptała po smętnej ziemi niczyjej w dolnych rejonach tabeli 1. Bundesligi, prezentując swoim kibicom futbol bez większego zaangażowania. Trzy lata później BVB świętowała zdobyte we wspaniały sposób mistrzostwo Niemiec, wykazując się zachwycającym sposobem gry w piłkę nożną

Odpowiedzialnym za ten sukces jest Jürgen Klopp, który przywrócił Borussii jej dawną moc. Klopp to człowiek, który w roku 2008 uznawany był za wschodzący talent trenerski. Obecnie poprzedza go opinia elokwentnego, wyraziście gestykulującego specjalisty głośno wyrażającego swe emocje oraz mistrza motywacji; nadano mu też przydomek telewizyjnego trenera reprezentacji. Klopp dowiódł, że przede wszystkim potrafi pracować bardzo dokładnie, pilnując realizacji wszystkich szczegółów. Jest doskonale znającym się na taktyce nauczycielem futbolu. W dosłownym sensie tego określenia to mistrz w swoim fachu. W sytuacji awaryjnej mianowany trenerem Mainz 05 uchronił tę drużynę od spadku z drugiej ligi, aby potem poprowadzić ją do pierwszego awansu do 1. Bundesligi.

Są to wystarczające powody, aby bliżej przedstawić tego charyzmatycznego coacha; by opowiedzieć, jak ze średniego piłkarza drugoligowego stał się uznanym trenerem mistrza kraju – Bayern Monachium do dzisiaj żałuje, że nie zatrudnił go w roku 2008! Książka „Futbol to moje życie” ukazuje dotychczasową, pełną sukcesów drogę Kloppa, poczynając od gry w drużynach juniorskich w Glatten w Szwarzwaldzie, przez trwającą osiemnaście lat przygodę z Mainz, gdzie od nocy zapustowej w roku 2001 ze starzejącego się piłkarza zamienił się w młodego trenera, aż po zdobycie dziesięć lat później mistrzostwa Niemiec z Borussią Dortmund.

Dawni koledzy czy nauczyciele, jak trener juniorów Walter Baur czy menadżer drużyny z Moguncji, Christian Heidel, przypominają anegdoty i przybliżają Czytelnikowi ambitnego sportowca i wielostronnie uzdolnionego człowieka, jakim jest bez wątpienia Jürgen Klopp. Zamieszczone w tej książce wywiady z ekspertami spoza obszaru piłki nożnej są pełne interesujących opinii dotyczących jego charyzmatycznej osobowości. Dociekliwy Czytelnik znajdzie tu również obszerny rozdział poświęcony taktyce stosowanej przez bohatera oraz szczegółową analizę jego filozofii gry.

„Chcę zostać najlepszym trenerem”, powiedział Klopp podczas jednego z wywiadów, zapytany o swój osobisty cel. O tym, że jest na najlepszej drodze do zrealizowania swego marzenia świadczy ta książka, której autorzy – Elmar Neveling, Matthias Greulich, Roger Repplinger i Saban Uzun – szczegółowo zajęli się Kloppem i jego prawdziwą fascynacją piłką nożną.

Kup Jurgen Klopp. Czarodziej z Dortmundu w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Jurgen Klopp. Czarodziej z Dortmundu

3109 464

Oceny książki Jurgen Klopp. Czarodziej z Dortmundu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jurgen Klopp. Czarodziej z Dortmundu

Jurgen Klopp – człowiek, który szturmem wdarł się na salony, udowadniając, że w skomercjalizowanym świecie współczesnej piłki, serce oraz pasja wciąż mogą wyjść zwycięsko ze starcia z potężnymi pieniędzmi. Fenomenalny trener, genialny człowiek - persona, którą kochają i podziwiają miliony. Mając na uwadze osobowość Niemca, jego charyzmę oraz umiejętności, które wywindowały go na sam szczyt, można sobie wiele obiecywać po książce, przybliżającej jego osobę. Nawet jeżeli została napisana przed największymi triumfami w trenerskiej karierze.

Miałam wrażenie, że albo książka została stworzona przedwcześnie, albo powstała naprędce, by wyjść naprzeciwko oczekiwaniom i żywemu zainteresowaniu osobą Kloppa, bowiem to strasznie niechlujna, mało klarowna lektura. W dodatku nie jest zupełnie wolna od błędów, co jest wręcz karygodnie w przypadku biografii, bo zaprzecza idei, jaka przyświeca tego typu publikacjom. Autor wprowadza zupełnie niepotrzebny zamęt, brnąc w dygresje stojące daleko od myśli przewodniej – a że robi to nagminnie, to dyskomfort jest tym większy. Technicznie jest kiepsko, treściowo nie tak tragicznie, choć muszę z żalem przyznać, że nie uniknęłam rozczarowania. Spodziewałam się większego nacisku położonego na aspekt kariery trenerskiej Niemca, przybliżenia arkanów pracy managera, może jakichś zakulisowych historii wyniesionych z szatni – co jest standardem w przypadku biografii sportowych. Zamiast tego autor powiela opowieści, które mniej lub bardziej dotarły do opinii publicznej – spory niedosyt.

Materiał o dużym potencjale został topornie ociosany rękoma mało finezyjnego rzemieślnika. Nietuzinkowa postać Kloppa zasługuje na coś lepszego – i jestem przekonana, że się doczeka. Bo Niemiec dopisze jeszcze niejedną piękną kartę do swojej historii, co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości.

Wspaniała książka o znakomitym trenerze.
Nie rozumiem jak można przylepić tejże książce łatkę chaotycznej. Wszystko jest przejrzyste i trzyma się kupy.
Jorguś to wspaniały człowiek a ta książka ukazuje jego pierwsze kroki jakie stawiał jako trener. Wspaniałe wątki jakie ukazuje "Jurgen Klopp Czarodziej z Dortmundu" są naprawdę warte uwagi i poświęcenia lekturze wolnej chwili.
Oczywiście jak ktoś opisał że niestronniczy czytelnik może nie odszukać tego czegoś- to fakt... mimo to ja jednak wyszukałem to coś :D jak to się mówi, dla chcącego nic trudnego.
Najbardziej podobało mi się to :Wielki zwolennik wyrobienia własnego poglądu:
i cytat "Jestem wielkim zwolennikiem wyrabiania sobie własnego poglądu. Potrafię stwierdzić, że za wolno budujemy atak, zanim dostanę do ręki na potwierdzenie dane statystyczne. Nie mam przecież nic innego do roboty, tylko trenować drużynę i analizować jej grę. Nie potrzebuję do tego twardych danych. Jestem wykształconym trenerem, więc widzę takie rzeczy".
jeszcze jeden cytat "Chciałbym poczuć w sobie spokój, (...) i byłoby mi zupełnie obojętne, kto w weekend wygrał mecz. (...) chciałbym któregoś dnia móc z dziećmi i wnukami usiąść na tarasie wielkiego domu, gapić się tylko na słońce i być szczęśliwym. Byłoby to bardzo odprężające"
i jeszcze jeden ostatni "Idealnie byłoby mieszkać za granicą i móc nie pracować"

Jorguś mordo ty moja, jako kibic Liverpoolu życzę Ci samych sukcesów zawodowych jak i w życiu prywatnym :D

Wspaniała książka o znakomitym trenerze.

Dość długo zwlekałam z recenzją biografii Jürgena Kloppa, a kiedy zdecydowałam się wreszcie ją dokończyć, niemiecki szkoleniowiec ogłosił swoje odejście z Borussi Dortmund wraz z końcem sezonu. Właśnie dlatego ostatecznie postanowiłam, że tekst pojawi się po ostatnim meczu BVB, czyli wczorajszym finale Pucharu Niemiec, który Borussia ostatecznie przegrała z Wolfsburgiem. Miało to być wymarzone pożegnanie trenera z BVB, skończyło się smutkiem, ale jedno jest pewne, w Dortmundzie zapamiętają go na długo, bo w historii tego klubu zapisał się złotymi zgłoskami.

Zastanawiam się, czy istnieje na świecie chociaż jedna osoba, która, znając się choć trochę na piłce nożnej, nie wiedziałaby, kim jest Jürgen Klopp. Wydaje mi się, że istnienie takiej osoby, jest dość wątpliwe. Na czym zatem polega fenomen tego trenera? Odpowiedź na to pytanie powinniście znaleźć pomiędzy wierszami biografii autorstwa Elmara Nevelinga.

Ten cytat idealnie oddaje to, kim jest były gracz FSV Mainz. To właśnie cały Kloppo, stuprocentowo szczery i oddany swojej drużynie, szalony i nieprzewidywalny, bo jak inaczej nazwać ten dumny uśmieszek pod nosem, kiedy sędzia wyrzucił go po raz pierwszy na trybuny? Takiego Jürgena znamy jako trenera, ale jaki był wcześniej? Autor zabiera nas w podróż do jego najmłodszych lat. Poznajemy pierwszy klub Norberta (drugie imię szkoleniowca),relację z ojcem, którego wskazówki podczas powrotnej jazdy samochodem z treningu były jednymi z najcenniejszych w jego życiu. To właśnie jego krytyka spowodowała, że już w młodzieńczym wieku widział na boisku więcej niż jego rówieśnicy. Jak sam mówił, jego umysł na poziomie Bundesligi, ale nogi nie nadążały za umysłem i jego umiejętności nadawały się zaledwie na Landesligę, ostatecznie z tego połączenia wyszła druga liga i rekordowych 325 w barwach FSV Mainz 05. Po zakończeniu juniorskiej kariery długo nie mógł znaleźć swojej drużyny, dopiero kiedy trafił do zespołu z Moguncji, odnalazł własne miejsce na ziemi i zakotwiczył się tam na kilka ładnych lat. Najpierw jako piłkarz, potem jako trener. Już wtedy było głośno o tym piłkarzu, który zamiast przejść na emeryturę wyciągnął swój zespół z kłopotów i utrzymał w 2. Bundeslidze. Kibice z całego świata uwielbiali i nadal uwielbiają tego charyzmatycznego szkoleniowca. Stało się jasne, że wkrótce przejdzie do lepszego zespołu.

I właśnie wtedy Kloppo objął stery tonącego statku Borussi Dortmund, wyprowadzając go na głębokie wody. To, co zrobił w BVB, przeszło chyba najśmielsze oczekiwania wszystkich kibiców tego zespołu. Szkoleniowiec przywrócił Borussię na szczyt i to dosłownie. Kibice drużyny z zagłębia Rhury pokochali go do tego stopnia, że powstał jego fanklub! Nie będę tutaj przytaczała największych osiągnięć szkoleniowca, bo z pewnością będzie mogli odszukać je sami, tym bardziej że już od wczoraj w Internecie pojawiło się mnóstwo podsumowań trenerskiej kariery Kloppa.

Lektura ta jest pełna anegdot i ciekawostek z życia Kloppa. Od najmłodszych lat po ostatnie wydarzenia na europejskich boiskach. Kłótnia z sędzią linowym, którego spytał, ile błędów może popełnić arbiter w jednym meczu, bo jeśli 15, to ma do wykorzystania jeszcze tylko jedno czy kulisy krytycznego wywiadu z Arndtem Zeiglerem, który z pewnością przejdzie do historii. Tego wszystkiego można się dowiedzieć, czytając tę pozycję. Dodatkowo książka jest wzbogacona o dwie wstawki ze zdjęciami, które, jak na wydanie z 2012 roku, są bardzo trafne. Ciekawym zabiegiem są fragmenty tekstu w ramce, odnoszące się do tego, co autor przekazuje nam w treści, ale muszę przyznać, że momentami staje się to uciążliwe, szczególnie kiedy odrywa nas od poprzedniego wątku. Za to przedstawienie systemu wartości Jürgena Kloppa i Borussi Dortmund w postaci mapy, jest absolutnie świetnym pomysłem autora, który udowodnił, że biografia piłkarza i trenera wcale nie musi być oklepana i może odnosić się do wielu dziedzin życia. Pomaga to czytelnikowi, który nie zna tytułowego bohatera, na przybliżenie postaci.

Niestety nie obyło się bez kilku wpadek. Zacznę od irytującego zachowania Elmara Nevelinga, który, opisując swoje rozmowy z osobami z otoczenia Kloppa, zaznacza swoją obecność, która jest dominująca. To on pił z kimś kawę, to on podczas innego spotkania pił piwo, to on spóźnił się na pociąg, bo z kimś się zagadał, to on był najważniejszy i wierzcie mi, że w pewnym momencie autor przekracza pewną linię, doprowadzając czytelnika do (delikatnie mówiąc) irytacji. Kolejną rzeczą, o której muszę powiedzieć, są błędy rzeczowe, których przeciętny kibic nie wyłapie.

Do samego wydania nie mam zastrzeżeń. Okładka prosta, świetnie oddająca osobowość Kloppa, który uśmiecha się do czytelnika i przyciąga jego uwagę. Czcionka i margines też świetnie się prezentuje. Do samego tłumaczenia mogę się przyczepić, ale w naprawdę niewielkim stopniu.

Na zakończenie powiem, że książka ta, pomimo nielicznych wad, powinna być obowiązkową lekturą dla każdego fana Borussi Dortmund, FSV Mainz 05 i niemieckiego futbolu, nie wspominam już o tych, którzy są zafascynowani postacią tego fenomenalnego trenera, w ich wypadku pominięcie tej lektury będzie po prostu niewybaczalnym grzechem. Krótko mówiąc, warto się z nią zapoznać.

Więcej:
1)http://fanatycyfutbolu.com.pl/jurgen-klopp-czarodziej-z-dortmundu-elmar-neveling-recenzja/
2)http://qlturalniinaczej.blogspot.com/2015/05/jurgen-klopp-czarodziej-z-dortmund.html

134 użytkowników ma tytuł Jurgen Klopp. Czarodziej z Dortmundu na półkach głównych
62 użytkowników ma tytuł Jurgen Klopp. Czarodziej z Dortmundu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Jurgen Klopp. Czarodziej z Dortmundu

Niepokorny Stefan Effenberg
Niepokorny
Stefan Effenberg
Będąc trochę przypadkowo w Gorzowie Wielkopolskim wpadła w moje ręce autobiografia Stefana Effenberga. Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia, czy wydawnictwo „Duch Sportu” jeszcze istnieje i czy wydało inne publikacje sportowe. To pośrednio mogło mieć wpływ na dość skromne wypromowanie tej książki. A czy bohater tych wspomnień był na tyle charakterny i niepokorny by zapisać się w pamięci kibiców ? Rzecz dyskusyjna, bo na niwie reprezentacyjnej występów miał niezbyt wiele (35 A – 5 goli),co pośrednio wynikało z trudnego charakteru i mało kulturalnego zachowania w trakcie MŚ 94 w Stanach Zjednoczonych (pamiętam ten mecz i ten mundial :-). Dla wielu zapisał się głośnym romansem z żoną kolegi klubowego – Thomasa Strunza. Dziś takie historie nie robią szczególnego wrażenia, ale wtedy roiło się od komentarzy. Za to na płaszczyźnie osiągnięć klubowych – Effenberg ugrał co chciał, reprezentując barwy Bayernu Monachium. Co do książki – spodziewałem się skandalizujących opisów, braku przebierania w słowach, tymczasem piłkarz zaprezentował się jako niezwykle spokojna i racjonalna osoba. Być może wpływ na taki kształt wspomnień miał współautor oraz wydawca. Jeżeli na drodze zawodnika pojawiały się momenty burzliwe bądź dwuznaczne, potrafił o nich opowiedzieć zachowując spory obiektywizm. Odpowiedzialnością za swoje impulsywne zachowanie obarcza w dużej mierze dziennikarzy – co w niektórych przypadkach mogło być prawdą. Na pewno zaś nie krył się nigdy ze swoimi poglądami, mówiąc odważnie wprost co myśli, co nie przysparzało mu zwolenników. O wielu osobach ze świata futbolu pisze bez ogródek, nie kryjąc swoich antypatii, zachowując przy tym nieco złośliwe poczucie humoru – tu warto zobaczyć rozdział o takim graczu jak Lothar Mattheaus. W sumie może nie jest to absolutna rewelacja, ale w świecie dominującej dziś lukrowanej literatury piłkarskiej ta pozycja okazała się soczysta i bardzo przyjemna w czytaniu.
Kedar - awatar Kedar
Strzał w przerwie czyli przygody na boisku i poza nim George Best
Strzał w przerwie czyli przygody na boisku i poza nim
George Best Martin Knight
Alternatywny tytuł tej książki mógłby brzmieć „George Best opowiada”. Jest to bowiem zbiór anegdot wziętych wprost z boiska oraz mających miejsce poza nim. Ale co ciekawe, ta książka nie skupia się wyłącznie na sylwetce Georgie Boy'a, ale zawiera garść wspomnień dotyczących znanych postaci ze świata futbolu brytyjskiego i szeroko pojętego show businessu. Wiele tu odniesień do programów telewizyjnych, filmów i wydarzeń z lat 60-tych i 70-tych XX wieku. Dla osób zorientowanych w temacie na pewno bardzo ciekawa i miła niespodzianka. Nie jestem pewien, czy obecnie nazwisko Best mówi cokolwiek młodszym czytelnikom. Przed prawie 15 laty sylwetkę „Chłopaka z Belfastu” przypomniała grupa Myslovitz w utworze „Książę życia umiera.” Niezwykle utalentowany zawodnik, który zamiłowaniem do alkoholu i rozrywek roztrwonił swój niesamowity potencjał. Mało jest piłkarzy, którzy w wieku 22 lat stają się najlepsi w Europie, a może i na świecie. Best opowiada o swoich romansach i problemach niezwykle szczerze i otwarcie, mając świadomość, że w jego życiu poszło coś nie tak. Ale tego nie żałuje, żył pełnią życia, wręcz śmiejąc się z ulotności sławy. Wiele w tej książce autoironii, sporo żartów z samego siebie (rozmowa z taksówkarzem na lotnisku – cały George :-)),sporo zaskakująco celnych opinii, co sprawia że tę pozycję czyta się wyjątkowo dobrze. Dodatkowo książka została opatrzona statystykami Besta z występów w drużynie Irlandii Północnej oraz w drużynach klubowych (z Manchester United na czele). Co do wad: zdecydowanie zbyt dużo literówek oraz momentami niezbyt składne tłumaczenie, przez co część żartów staje się mniej zrozumiała. Jednak na tle licznych książek sportowych ta wyróżnia zdecydowanie wyróżnia się na plus.
El Clasico. FC Barcelona kontra Real Madryt Richard Fitzpatrick
El Clasico. FC Barcelona kontra Real Madryt
Richard Fitzpatrick
El Clasico- Określenie, które rozpala każdego kibica piłki nożnej a zwłaszcza Primera Division. Pojedynki Realu Madryt i FB Barcelona- dwóch piłkarskich gigantów od zawsze cieszyły się zainteresowaniem kibiców z całego świata. Richar Fitzpatrick postanowił zagłębić się w temat i w swojej książce poza stricte sportowymi faktami przedstawia czytelnikom również historyczne podłoże konfliku między klubami i relacje piłkarzy czy wszystko to, co powinien wiedzieć każdy fan zarówno Realu, jak i Barcy. Autor wiele miejsca poświęca historii obu klubów i politycznemu podłożu konfliktu, gdyż El Clasico nigdy nie było rywalizacją jedynie sportową. Już lokalizacja obu klubów daje powód do sporów: Real- klub ze stolicy Hiszpanii i FC Barcelona nazywana dumą Katalonii- regionu, który walczy o oderwanie się od władz Hiszpanii, z resztą również gwiazdy Barcelony takie jak: Gerard Pique i były trener klubu- Pep Guardiola otwarcie deklarują popracie dla tej idei, w odwecie kibice Realu na każde El Clasico, oprócz rekwizytów klubowych zabierają ze sobą również flagi Hiszpanii czy rozzłaszczają barcelończyków. Fitzpatrick pokazuje w swojej książce pewien bardzo ciekawy aspekt: te kluby to nie tylko piłka nożna, to całe przedsiebiorstwa, dobrze naoliwione maszyny do robienia pieniędzy o perfekcyjnie prowadzonym marketingu. Piłka nożna to sport, w którym w dużej mierze rządzą pieniądze i wielu cyników twierdzi, że jedynymi osobami, które naprawdę kochają swój klub są kibice, choć według mnie jest to dość krzywdząca opinia. Oczywiście jest cała masa piłkarzy, którzy za odpowiednie pieniądze zagraliby wszędzie, bo nie wiem jakie inne powody mogą kierować zawodnikami, którzy przechodzą z Realu do Barcelony i odwrotnie, jednak jest też wielu takich, którzy są wierni swoich klubom i spędzają w nich niemal całą karierę jak np. Carles Puyol z Barcelony. Zdarza się również tak, że to kluby rezygnują z naprawdę oddanych piłkarzy czego przykład mieliśmy w ubiegłym roku, kiedy to z Realem rozstał się Iker Casillas, który z klubem związany był od 9-tego roku życia. Myślę, że w tamtym momencie, podczas pamiętnej konferencji prasowej Casillasa, nie było kibica Realu, który patrzył na to spokojnie, bez żalu czy złości. Niestety piłka nożna bywa bezwzględna i bezwzględna jest również otwarta wojna Realu i Barcelony, która mam wrażenie jeszcze bardziej przybrała na sile w czasie kiedy Real był prowadzony przez chyba najbardziej charyzmatycznego obecnie trenera- Jose Mourinho, który wielokrotnie na konferencjach prasowych prowokował rywala i krytykował pracę sędziów. Co prawda Mourinho z Realem pożegnał się już jakiś czas temu, ale to wcale nie oznacza poprawienia stosunków dwóch hiszpańskich gigantów. Bo tak to już z nimi jest: Real i Barcelona to wrogowie, którzy nie mogą bez siebie żyć, nakręcają się wzajemnie, motywują do lepszej gry i sprawiają, że rywalizacja w Primera Division jest wyjątkowo zaciekła. I właśnie o tym wszystkim i nie tylko o tym pisze w swojej książce Fitzpatrick. "El Clasico..." to kompedium wiedzy o rywalizacji Realu i Barcelony okraszone ciekawymi komentarzami i anegdotami, napisane tak, ż nie da się przy tym nudzić. Zdecydowanie polecam każdemu, kto chciałby zrozumieć na czym polega ta odwieczna rywalizacja;)
ksiazkoholiczka94 - awatar ksiazkoholiczka94
Sir Alex Ferguson. 25 lat na szczycie David Meek
Sir Alex Ferguson. 25 lat na szczycie
David Meek Tom Tyrrell
Ta ksiazka to hold dla kariery Sir Alexa i napisana jest w formie piesni chwalebnej. Wiadomo, Ferguson to nie Lemmy z Motorhead, ale kurde od tej ilosci cukru bijacego z kazdego zdania az bola zeby. Kazdy ruch, kazda wypowiedz i kazda decyzja (nawet rozbicie glowy Beckhama w szatni tym nieszczesnym butem) to bylo czyste zloto. W takim samym tonie sa wszystkie wypowiedzi pilkarzy i osob zwiazanych z klubem, a wiadomo jak interesujace sa takie opinie w stylu pomeczowych konferencji - wszystkie sa takie same i w co drugim zdaniu musi sie znalezc slowo FANTASTYCZNIE. Zabraklo mi tu tez przedstawienia Sir Alexa jako zwyklego czlowieka. Autorzy wspominaja o jego surowym ojcu, ktory niewatpliwie mial plyw na to, jakim bohater tej ksiazki stal sie czlowiekiem, ale to zaledwie interesujaca kropla w morzu wikipediowych faktow o kolejnych rywalach i wynikach spotkan. Te ostatnie swoja droga, tez moznaby ubarwic, opsisujac poszczegolne akcje, zeby troche poczuc tego boiska. Ale mimo to nie jest to ksiazka tragiczna. To wciaz fajna opcja zeby przesledzic zycie klubu od poczatku lat 90 i przypomniec sobie jacy pilkarze biegali po Old Trafford przez te wszystkie lata. Najbardziej podobaly mi sie poczatkowe rozdzialy, az do sezonu 98/99 bo wtedy wlasnie jako gowniarz dumnie paradowalem po podstawowce w szaliku United i koszulkach Beckhama, Yorke'a czy Giggsa. Potem bylo juz gorzej, bo forma tej biografii stala sie juz nudna, tresc powtarzalna, a koncowka to juz bylo zwykle znuzenie i parcie do przodu, byle skonczyc. W tym przypadku chyba lepiej jest po prostu obejrzec jakis dokument na YT, przynajmniej mozna poogldac bramki.
tasiemiec - awatar tasiemiec
Robin van Persie. Biografia Andy Lloyd-Williams
Robin van Persie. Biografia
Andy Lloyd-Williams
Jestem po lekturze biografii Robina Van Persie i odnoszę wrażenie, że jego kariera nie przebiegła tak, jak on sam by sobie życzył. Skandal obyczajowy, który przesłonił początek jego ścieżki zawodowej. Liczne kontuzje oraz tendencja do trafiania w słupki i poprzeczki. A potem wiele sezonów w oczekiwaniu na sukces. Występując w klubie o takiej renomie jak Arsenal Londyn nie doczekał się tytułu mistrzowskiego. A przecież przybył do klubu tuż po niesamowitym sezonie 2003/04. Za każdym razem czegoś brakowało, nawet w rozgrywkach pucharowych, może szczęścia ? W reprezentacji Holandii „tylko” wicemistrzostwo świata w 2010 roku oraz brązowy medal w 2014. Niby sporo, ale sam zawodnik nie ukrywał, że interesują go tylko triumfy. Co do samej lektury, to raczej dla zwolenników The Gunners, choć napisana żywym językiem. Plastycznie opisuje ważniejsze spotkania z udziałem holenderskiego reprezentanta (102 A – 50 goli) przez kolejne sezony gry w Premier League oraz LIdze Mistrzów. Co ciekawe, Van Persie zdobył tytuł mistrza Anglii, ale dopiero w barwach Manchester United, czyli już w okresie nie objętym niniejszą biografią. Książka w wersji oryginalnej kończy się na początku roku 2011, ale dla polskich czytelników wydawnictwo przygotowało niespodziankę w postaci epilogu, obejmującego dalsze losy piłkarza prawie do pierwszej połowę 2012 roku. Jakby w przewidywaniu, iż reprezentacja Holandii nie sprawi niespodzianki na Euro rozgrywanym na boiskach Polski i Ukrainy. Edytorsko jest ładnie, choć tęsknię za twardą oprawą oraz za nieco mniej monotonną czcionką. Szkoda też, że książka nie zawiera statystycznych zestawień osiągnięć zawodnika – występy, gole, asysty. Poszczególne rozdziały nabrałby też większej przejrzystości, gdyby po każdym sezonie prezentowano ligową tabelę.

Cytaty z książki Jurgen Klopp. Czarodziej z Dortmundu

Dodaj cytat z książki Jurgen Klopp. Czarodziej z Dortmundu