Okładka książki Teokracja papieska 1073-1378. Myśl polityczna papieży, papalistów i ich przeciwników autora Adam Wielomski, 9788360748237
Adam Wielomski Wydawnictwo: Von Borowiecky historia
historia
2011-01-01
2011-01-01
978-83-60748-23-7

Kup Teokracja papieska 1073-1378. Myśl polityczna papieży, papalistów i ich przeciwników w ulubionej księgarnii

Oceny książki Teokracja papieska 1073-1378. Myśl polityczna papieży, papalistów i ich przeciwników

OPINIE i DYSKUSJE o książce Teokracja papieska 1073-1378. Myśl polityczna papieży, papalistów i ich przeciwników

Warto poznawać dzieje wielkich sporów ideowych, szczególnie tych, które de facto ukształtowały dyskurs publiczny kolejnych stuleci aż do dnia dzisiejszego. Takim sporem było na pewno starcie teoretyków i praktyków systemu teokracji papieskiej z ich przeciwnikami - najpierw katechonicznym cesarstwem króla-kapłana, później monarchiami narodowymi, ostatecznie z myślicielami, tworzącymi podstawy państwa laickiego.

Książka omawia ideologiczną stronę tego sporu w sposób szeroki i rzetelny. Choć prof. Wielomski zdecydowanie nie ma ciężkiego pióra, to jednak lektura wymaga pewnej cierpliwości, bowiem myśl papalistyczna to zestaw kilku klasycznych motywów, które będą się powtarzać u poszczególnych myślicieli i polityków.

Nie wiem czemu tak bogata w informacje ksiazka jest tak trudno dostepna w ksiegarniach. Perelka

80 użytkowników ma tytuł Teokracja papieska 1073-1378. Myśl polityczna papieży, papalistów i ich przeciwników na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Teokracja papieska 1073-1378. Myśl polityczna papieży, papalistów i ich przeciwników na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Teokracja papieska 1073-1378. Myśl polityczna papieży, papalistów i ich przeciwników

Adam Wielomski
Adam Wielomski
Historyk idei, publicysta, politolog, zadeklarowany jako tradycjonalistyczny monarchista.

Cytaty z książki Teokracja papieska 1073-1378. Myśl polityczna papieży, papalistów i ich przeciwników

Ciekawostki historyczne