Vademecum historyka mediewisty

- historia
- 2012-01-01
- 2012-01-01
- 978-83-01-17239-8
Niezbędna, długo oczekiwana pomoc dydaktyczna i metodyczna dla każdego mediewisty – zarówno doświadczonego specjalisty, jak i początkującego adepta Klio.
Książka zawiera najważniejsze informacje z zakresu zagadnień ogólnych, warsztatu badacza, nauk pomocniczych, źródłoznawstwa, historiografii, hagiografii, najnowszych kierunków badawczych, historii sztuki czy prawa w epoce średniowiecznej. Odrębny rozdział został w nim poświęcony historiografii Polski średniowiecznej. Osobną częścią podręcznika jest przewodnik bibliograficzny, składający się z bibliografii rozumowanych poszczególnych krajów, regionów i wybranych problemów średniowiecza.
Ten nowatorski w polskiej literaturze akademickiej podręcznik szczególnie polecamy studentom historii, zarówno pierwszego, jak i drugiego stopnia oraz innych kierunków humanistycznych, na których omawiane są różne aspekty epoki średniowiecznej.
Autorzy są pracownikami Instytutu Historii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu i kilku innych ośrodków akademickich, specjalistami z zakresu historii średniowiecznej, nauk pomocniczych historii i źródłoznawstwa średniowiecznego oraz archeologii.
Redaktorzy naukowi:
Jarosław Nikodem – profesor UAM w Poznaniu, specjalista w zakresie średniowiecznych stosunków polsko-litewskich, okresu rozbicia dzielnicowego i dziejów politycznych późnośredniowiecznej Polski. Autor m.in.: Zbigniew Oleśnicki w historiografii polskiej (2001),Polska i Litwa wobec husyckich Czech w latach 1420–1433 (2004),Jadwiga. Król Polski (2009).
Dariusz Andrzej Sikorski – adiunkt UAM w Poznaniu, specjalizuje się w dziejach powszechnych wczesnego średniowiecza oraz metodologii historii. Autor m.in.: Anglosasi i wpływy anglosaskie w skryptoriach karolińskich do końca IX wieku (2005),Kościół w Polsce za Mieszka I i Bolesława Chrobrego (2011); Początki Kościoła w Polsce. Wybrane problemy (2012),opracował polskie wydanie dzieła Grzegorza z Tours, Historie. Historia Franków (2002). Prowadzi prace nad polską bibliografią mediewistyczną dziejów powszechnych.
Redaktorzy naukowi:
Kup Vademecum historyka mediewisty w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Vademecum historyka mediewisty
53 użytkowników ma tytuł Vademecum historyka mediewisty na półkach głównych- Chcę przeczytać 38
- Średniowiecze 3
- Historia 3