Gdyby tygrysy jadły irysy

Okładka książki Gdyby tygrysy jadły irysy autora Wanda Chotomska,
Okładka książki Gdyby tygrysy jadły irysy
Wanda Chotomska Wydawnictwo: Biuro Wydawnicze „Ruch” literatura dziecięca
40 str. 40 min.
literatura dziecięca
1968-01-01
1968-01-01
40 min.

Kup Gdyby tygrysy jadły irysy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gdyby tygrysy jadły irysy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdyby tygrysy jadły irysy

Czy chętnie sięgacie po wiersze dla dzieci? Nie z powodu dyżuru czytelniczego z maluchami, ale tak dla siebie. Żeby się odprężyć, uśmiechnąć od ucha do ucha, pomyśleć jak dobrze być dzieciakiem i ... kiedy to było???
Czytając wiersze Wandy Chotomskiej dostaję te wszystkie emocje i przeżycia w pakiecie. Mogę do woli rozkoszować się przygodami bohaterów, wsłuchiwać się w rytm i rymy i nigdy się nie znudzę . Bo wyobraźnia autorki jest jak studnia bez dna.
Tytułowe Tygrysy, kocham miłością bez końca. Razem z tym uczuciem nieodłącznie są ze mną irysy, których smak, jako jeden z ulubionych pamiętam do teraz od czasów ...przedszkola. I gdy chandra jesienna puka do drzwi, a nie zanosi się na słońce, to zapraszam do lektury wierszy p. Wandy Chotomskiej.:

"Każdy kochałby tygrysy
i do wspólnej prosił misy,
i z radości każdy chodziłby na rzęsach –
gdyby tygrys jadł irysy zamiast mięsa.

Tylko jest kwestia –że taka bestia
straszny apetyt zazwyczaj ma –
zapas irysów
w paszczach tygrysów
zniknąłby w ciągu dnia."

Moim zdaniem, wielkim atutem tych wierszy jest humor i ironia, które bawią czytelnika-odbiorcę w każdym wieku. Wspaniałe i momentami wręcz niezwykłe w przekazie autorki są puenty. Każdy wiersz to zazwyczaj jest opowieść o przygodach i perypetiach bohaterów, z którymi każdy z nas może się utożsamić. Fantastycznie pisarka obserwuje świat. Taka poezja inspiruje, pomaga kreatywnie odkrywać świat wokół nas, zaprasza do zabawy i jest międzypokoleniowa.
Poetka jest Kawalerem Orderu Uśmiechu, a wyróżnienie to otrzymała od jej ulubionych czytelników czyli dzieci.
Warto też pamiętać, że Wanda Chotomska jest autorką pierwszej telewizyjnej dobranocki czyli "Jacka i Agatki", pacynek, które zrobiły karierę nie tylko na szklanym ekranie. Wiersz o nich napisał Jan Brzechwa.

Kiedy zapytano Wandę Chotomska o przepis na dobry wiersz odpowiedziała:
"Nie, nie ma takiej recepty. Wydaje mi się, że dobry wiersz coś w sobie niesie. Jakieś przesłanie, jakąś myśl, ale czasem to może być tylko zabawa w słowa, iskierka humoru".

Polecam wiele humoru i odprężenia z wierszami nieodżałowanej poetki.

Książka bierze udział w wyzwaniu tematycznym-20-książek-na-rok-2024
17. Książka, która w tytule ma “jeśli" lub "gdyby".

Bardzo fajna rymowana książeczka. Synkowi bardzo przypadła do gustu.

Bardzo fajna rymowana książeczka. Synkowi bardzo przypadła do gustu.

22 użytkowników ma tytuł Gdyby tygrysy jadły irysy na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Gdyby tygrysy jadły irysy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Gdyby tygrysy jadły irysy

Okładka książki Poczytaj mi, mamo. 15 bajek na 100 lat Helena Bechlerowa, Wanda Chotomska, Maria Kowalewska, Tadeusz Kubiak, Barbara Lewandowska, Hanna Łochocka, Małgorzata Musierowicz, Joanna Papuzińska, Janina Porazińska, Elżbieta Szeptyńska, Julian Tuwim, Danuta Wawiłow
Okładka książki Wiosna, lato, jesień, zima w moich rymach Wanda Chotomska, Ewa Poklewska-Koziełło

Cytaty z książki Gdyby tygrysy jadły irysy

Dodaj cytat z książki Gdyby tygrysy jadły irysy