Wiersze
- C&T Crime & Thriller
- 1993-01-01
- 1992-01-01
- Bursa poezja poeci wyklęci
Andrzej Bursa (1932 - 1957) to postać w poslkiej literaturze współczesnej, którą ciągle na nowo odkrywają kolejne pokolenia czytelników. Zdumiewająca dojrzałość Jego tekstów, mimo krótkiego życiorysu pisarza, to zjawisko intrygujące od lat znawców Jego twórczości. Obok Poświatowskiej, Wojaczka, Stachury czy Bruno-Milczewskiego nazwisko Bursy weszło na stałe do "kanonu nieśmiertelnych".
Kolejna edycja Jego utworów poetyckich jeszcze raz potwierdza wielkość mitu "poety przeklętego" i na pewno skłoni miłośników poezji do bliższego poznania legendy Andrzeja Bursy. Stąd też zrezygnowano w niniejszym zbiorze z próby podsumowania twórczości, która mogłaby zabrzmieć zbyt lakonicznie w stosunku do istniejących już opracowań krytycznych, jakie możemy polecić czytelnikom: Stanisław Stanuch, Andrzej Bursa, Maciej Chrzanowski, Andrzej Bursa. Czas. Twórczość. Mit.
Kiedy wysiadłem z pociągu w mieście Warszawie rozszyfrowałem tę całą mistyfikację że to wcale nie jest miasto Warszawa (jak i pociąg nie był pociągiem) tylko ogromny fantom jakaś monumentalna kant-maszyna kiepski i kosztowny kawał wymierzony we mnie.
W szkole uczą, by poezję omawiać i interpretować. Skłania się do przekonania, że poezję powinno się czytać, a czytając, przeżywać. Interpretacja - próba opowiedzenia innymi słowami treści i przesłania utworu poetyckiego - dobra jest dla filozofów... Wszak filozof to słaby poeta, a poeta to słaby filozof, więc obydwaj mogą uzupełniać się formą swoich wypowiedzi...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam Bursę, lecz niektóre utwory z tego zbioru mnie nie zachwyciły i liczyłem na więcej w stylu "Pantofelka" czy "Poety". Na pewno 1957 r. był najlepszy w jego twórczości. Lecz dzięki różnym wierszom można zobaczyć, jak przebiega rozwój poety i na pewno ten zbiór jest warty polecenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeden z moich ulubionych poetów co najmniej od czasów liceum.
Tak z grubsza to za nim i za Landrynem pojechałam do Krakowa.
Ma się poczucie humoru :,).
Jeden z moich ulubionych poetów co najmniej od czasów liceum.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak z grubsza to za nim i za Landrynem pojechałam do Krakowa.
Ma się poczucie humoru :,).
Rewelacyjny zbiór wierszy Andrzej Bursy. Czytając je czułam, że jestem bardzo blisko geniuszu artysty. Jego utwory wprost przejęły moją duszę i z każdym kolejnym byłam coraz bliżej i bliżej zrozumienia.
Fantastyczne. Nawet nie wiem, jak mogę opisać swoje uczucia.
Gorąco polecam miłośnikom dobrej poezji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczne. Nawet nie wiem, jak mogę opisać swoje uczucia.
Gorąco polecam miłośnikom dobrej poezji.