Wiersze

- poezja
- Legendy Poezji
- 1993-01-01
- 1992-01-01
Andrzej Bursa (1932 - 1957) to postać w poslkiej literaturze współczesnej, którą ciągle na nowo odkrywają kolejne pokolenia czytelników. Zdumiewająca dojrzałość Jego tekstów, mimo krótkiego życiorysu pisarza, to zjawisko intrygujące od lat znawców Jego twórczości. Obok Poświatowskiej, Wojaczka, Stachury czy Bruno-Milczewskiego nazwisko Bursy weszło na stałe do "kanonu nieśmiertelnych".
Kolejna edycja Jego utworów poetyckich jeszcze raz potwierdza wielkość mitu "poety przeklętego" i na pewno skłoni miłośników poezji do bliższego poznania legendy Andrzeja Bursy. Stąd też zrezygnowano w niniejszym zbiorze z próby podsumowania twórczości, która mogłaby zabrzmieć zbyt lakonicznie w stosunku do istniejących już opracowań krytycznych, jakie możemy polecić czytelnikom: Stanisław Stanuch, Andrzej Bursa, Maciej Chrzanowski, Andrzej Bursa. Czas. Twórczość. Mit.
Kup Wiersze w ulubionej księgarni
- Ukochane/ pamiętane 1
- Literatura pol. 1
- 500 polskich książek, które warto przeczytać - książka 1
- Rok 2016/2017 1
Tagi i tematy do książki Wiersze
Cytaty z książki Wiersze
Kiedy wysiadłem z pociągu w mieście Warszawie
rozszyfrowałem tę całą mistyfikację
że to wcale nie jest miasto Warszawa
(jak i pociąg nie był pociągiem)
tylko ogromny fantom
jakaś monumentalna kant-maszyna
kiepski i kosztowny kawał
wymierzony we mnie.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wiersze
Tragedią jest fakt, że Andrzej Bursa zmarł tak młodo. Gdyby żył dłużej ustanowiłby swoją pozycję w kanonie polskich poetów, a tym tomem pokazuje, że na nią zasłużył.
Mamy tu wiersze zupełnie konwencjonalne, choć bardzo dobre (Pożegnanie z psem). Mamy też poematy (Luiza),wiersze-żarty (Modlitwa dziękczynna z wymówką) czy zabawy z formą (Funkcja poezji). Obok wierszy dla dzieci (Z kociego jestem rodu) mamy utwory przesiąknięte wręcz mrokiem (Liryka Rudolfa Hoessa, Miłość).
Geniusz polskiej poezji, o którym nie mówi się wystarczająco głośno.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiersze Bursy zrobiły na mnie wrażenie już w liceum, głównie przez swoją nieortodoksyjność (Sobota, Pantofelek),jednak w liceum nie pokazali mi jakim różnorodnym jest on poetą.
Mamy tu wiersze zupełnie...
W szkole uczą, by poezję omawiać i interpretować. Skłania się do przekonania, że poezję powinno się czytać, a czytając, przeżywać. Interpretacja - próba opowiedzenia innymi słowami treści i przesłania utworu poetyckiego - dobra jest dla filozofów... Wszak filozof to słaby poeta, a poeta to słaby filozof, więc obydwaj mogą uzupełniać się formą swoich wypowiedzi...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam Bursę, lecz niektóre utwory z tego zbioru mnie nie zachwyciły i liczyłem na więcej w stylu "Pantofelka" czy "Poety". Na pewno 1957 r. był najlepszy w jego twórczości. Lecz dzięki różnym wierszom można zobaczyć, jak przebiega rozwój poety i na pewno ten zbiór jest warty polecenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeden z moich ulubionych poetów co najmniej od czasów liceum.
Tak z grubsza to za nim i za Landrynem pojechałam do Krakowa.
Ma się poczucie humoru :,).
Jeden z moich ulubionych poetów co najmniej od czasów liceum.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak z grubsza to za nim i za Landrynem pojechałam do Krakowa.
Ma się poczucie humoru :,).
Rewelacyjny zbiór wierszy Andrzej Bursy. Czytając je czułam, że jestem bardzo blisko geniuszu artysty. Jego utwory wprost przejęły moją duszę i z każdym kolejnym byłam coraz bliżej i bliżej zrozumienia.
Fantastyczne. Nawet nie wiem, jak mogę opisać swoje uczucia.
Gorąco polecam miłośnikom dobrej poezji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczne. Nawet nie wiem, jak mogę opisać swoje uczucia.
Gorąco polecam miłośnikom dobrej poezji.