Zanim nadejdzie ciemność
- HarperCollins
- 2012-09-28
- 2012-09-28
- Elżbieta Smoleńska
- miłość tajemnica romans ciemność
Znana fotografka, Jessie Ryder, patrzyła na świat przez obiektyw, zawsze z dystansem. Nigdzie nie potrafiła zagrzać miejsce. Żyła z dnia na dzień, w nieustannej podróży, często zmieniała kochanków, nie pragnęła stabilizacji. Nie potrafiła jednak uciec od bolesnych wspomnień o wydarzeniach sprzed szesnastu lat. Wtedy oddała nowo narodzoną córkę Lilę do adopcji...
Jej pozornie idealny świat runął, gdy dowiedziała się, że niedługo straci wzrok. Postanowiła naprawić błędy z przeszłości i chociaż raz zobaczyć córkę, nie licząc się z uczuciami adopcyjnej matki Lili... swojej siostry, Luz.
Spotkanie po latach jest traumatycznym przeżyciem. Wychodzą na jaw skrywane długo tajemnice, a prawda okazuje się bolesna. Jednak dla wszystkich jest to oczyszczające doświadczenie. Jessie dzięki najbliższym poznaje, czym są miłość, lojalność i bliskość. Niestety ciemność zbliża się nieubłaganie...
... Bóg nam odbiera różne rzeczy.Czasami te najcenniejsze.Często nie wiem dlaczego.Ale nie nam zadawać pytania.Czasem nie dostaniemy za nawe...
RozwińNajpierw wielka miłość, potem huczny ślub, a na koniec bachory aż po zimny grób.
"Zanim nadejdzie ciemność" to przyjemna obyczajówka, tak po prostu. Nie znajdziemy tu wyszukanej fabuły czy złożonych postaci, jednak autorce udało się poruszyć kilka ważnych tematów i nareszcie nie miałam poczucia, że książka jest o niczym. Tytuł dobrze i szybko się czyta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJessie jest znaną fotografką, która w pewnym momencie zaczyna tracić wzrok. Postanawia uporządkować swoje życie a przede wszystkim spotkać się z córką, którą oddała do adopcji. Wyraziste postacie i wspaniały styl pisarki sprawiają, że książkę czyta się jednym tchem. Autorka w bardzo fajny i ciekawy sposób porusza trudne tematy dlatego też z chęcią sięgnę po następne pozycje w jej dorobku.
Jessie jest znaną fotografką, która w pewnym momencie zaczyna tracić wzrok. Postanawia uporządkować swoje życie a przede wszystkim spotkać się z córką, którą oddała do adopcji. Wyraziste postacie i wspaniały styl pisarki sprawiają, że książkę czyta się jednym tchem. Autorka w bardzo fajny i ciekawy sposób porusza trudne tematy dlatego też z chęcią sięgnę po następne pozycje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUznana fotografka dowiaduje się, że w jej życiu niedługo zapanuje ciemność. Co zrobi ze swoim dotychczasowym życiem i jak poradzi sobie z brakiem świata pełnego barw?
Ciekawa i wzruszająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa i wzruszająca.
Bardzo, bardzo fajna. Prawdziwa, życiowa. Jest w niej miłość, ale też i choroba, Jest sukces, ale też i popełnione błędy. Nie czułam, że czytam książkę. Wymyśloną historię z szczęśliwym zakończeniem. Była na tyle wiarygodna, że traktowałam ją jako prawdziwą historię, a główna bohaterka jest po prostu przesympatyczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie polecam. Czyta się jednym tchem.
Zdecydowanie polecam. Czyta się jednym tchem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWzruszająca opowieść o codzienności, rodzinie, bliskości i miłości. Opisuje rzeczy trudne do wyrażenia, zwraca uwagę na priorytety ludziego życia.
Jessie Ryder, utalentowana fotografka, prowadzi bardzo aktywne życie zawodowe. Jest autorką fantastycznych zdjęć z wielu zakątków świata. Jednak dotychczasowy tryb życia przerywa niespodziewana choroba. Jessie w szybkim tempie zaczyna tracić wzrok. Zanim przestanie widzieć chce po raz ostatni zobaczyć swoją rodzinę - swoją siostrę, a przede wszystkim córkę, którą tuż po urodzeniu oddała siostrze do adopcji. Dziś Lila ma 16 lat, przechodzi trudny okres dorastania i nie ma pojęcia o tym, że znana tylko z rozmów telefonicznych ciocia Jessie tak naprawdę jest jej biologiczną matką...
"Zanim nadejdzie ciemność" to typowa powieść obyczajowa, w której poznajemy codzienne kłopoty amerykańskiej rodziny. Rozterki przeplatają się z radościami, rodzinne dramaty z momentami bliskości i szczęścia. Susan Wiggs pisze lekko a zarazem ciekawie, ciepło i zwyczajnie a jednocześnie unika banału. Dobra lektura na lato czy czas urlopu.
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka porusza trudne problemy, które mogą spotkać każdego z nas.
Niechciana ciąża, adopcja, choroba, zaufanie, miłość, przebaczenie, nadzieja...
Emocje, trudne decyzje, niedomówienia.
Dobrze się czytało, nie szło się oderwać. Główni bohaterowi dobrze wykreowani, zmagają się z przeciwnościami losu. Wszystko wydaje się takie realne, prawdziwe. Zmusza do zastanowienia :)
Książka porusza trudne problemy, które mogą spotkać każdego z nas.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiechciana ciąża, adopcja, choroba, zaufanie, miłość, przebaczenie, nadzieja...
Emocje, trudne decyzje, niedomówienia.
Niby tematyka nie oklepana, myslalam ze bedzie wciagajaca ciekawa a mnie zawiodla. Mialam ochote ja odlozyc. Srednia drugi raz bym nie przeczytala.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiepła, momentami wzruszająca powieść o trudnych wyborach, żałowaniu popełnionych błędów, a przede wszystkim o miłości do rodziny i trudnej sztuce wybaczania. Mnie osobiście podobała się:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka, podobała mi się.
Bardzo dobra książka, podobała mi się.