Wygnaniec - według powieści Arkadego Fiedlera "Wyspa Robinsona"

Okładka książki Wygnaniec - według powieści Arkadego Fiedlera "Wyspa Robinsona" autorstwa Janusz Christa, Arkady Fiedler, Tibor Cs. Horváth, Zbigniew Kasprzak (Kas), Jerzy Niemczuk, Imre Sebök, Joanna Sedlaczek, Jacek Skrzydlewski, Stefan Weinfeld
Arkady FiedlerJanusz Christa Wydawnictwo: Krajowa Agencja Wydawnicza komiksy
40 str. 40 min.
komiksy
1988-01-01
1988-01-01
40 min.
Anna Makowska

Ta książka nie posiada jeszcze opisu.

Kup Wygnaniec - według powieści Arkadego Fiedlera "Wyspa Robinsona" w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Wygnaniec - według powieści Arkadego Fiedlera "Wyspa Robinsona"

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wygnaniec - według powieści Arkadego Fiedlera "Wyspa Robinsona"

Komiksowa antologia wydana przez Krajową Agencję Wydawniczą w 1988 przynosi cztery komiksy. Pierwszy jest węgierski "Wygnaniec", do którego rysunki wykonał Imre Sebok, a tekst oparty na "Wyspie Robinsona" Arkadego Fiedlera napisał Tibor Cs. Horvath (bardzo płodny scenarzysta, którego specjalnością były komiksowe adaptacje dzieł literackich). Podobne klimatem morskiej opowieści jest "Magellana okrążenie świata" przedstawiający w komiksowej syntezie wyprawy Vasco da Gamy i Ferdynanda Magellana (scenariusz Stefana Weinfelda i rysunki Zbigniewa Kasprzaka). Dalej mamy jednostronicową "Przygodę z chmurą" (scen. Jerzy Niemczuk, rys. Joanna Sedlaczek) - to bardziej rozbudowany żart rysunkowy niż komiks. Skoro o żartach mowa - całość wieńczy "Profesor Stokrotek" Janusza Christy, w którym Kajko i Kokosz przenoszą się w czasie i trafiają na plan filmowy. Spośród trzech podobnych charakterem antologii komiksowych PRL-u (oprócz "Wygnańca" mam tu na myśli "Bambi" i "Fortunę Amelii") ta chyba najmniej zapada w pamięć, ale komiksowych szperaczy nie powinno to zniechęcać do poznania tej pozycji.

73 użytkowników ma tytuł Wygnaniec - według powieści Arkadego Fiedlera "Wyspa Robinsona" na półkach głównych
39 użytkowników ma tytuł Wygnaniec - według powieści Arkadego Fiedlera "Wyspa Robinsona" na półkach dodatkowych

Arkady Fiedler
Arkady Fiedler
Arkady Adam Fiedler - polski podróżnik, reportażysta, pisarz i poeta. Rodowity poznaniak. W czasie I wojny światowej siłą wcielony do armii niemieckiej. Debiutował jako 23-latek zbiorem wierszy zatytułowanym "Czerwone światło ogniska" (1917). Jako podróżnik zwiedził niemal cały świat. Był m.in. na Madagaskarze, na Tahiti, w różnych rejonach Brazylii, w Kanadzie i w wielu krajach Afryki Zachodniej. Autor książek podróżniczych, które dzisiaj zaliczane są do klasyki polskiej literatury podróżniczej. Arkady Fiedler, obok Olgierda Budrewicza, był wzorem dla wielu współczesnych podróżników i osób tworzących literaturę podróżniczą (m.in. dla Jarosława Kreta, który, wraz ze swoją ówczesną żoną, Edytą Mikołajczyk, na początku XXI wieku podążył na Madagaskar śladami Arkadego Fiedlera). Odznaczony m.in. Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski (1955),Nagrodą Literacką Miasta Poznania (1957),Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski (1964) i Orderem Uśmiechu (1968). Wybrane książki autora: "Kanada pachnąca żywicą" (pierwsze wydanie: Towarzystwo Wydawnicze "Rój", 1935),"Ryby śpiewają w Ukajali" (pierwsze wydanie: Towarzystwo Wydawnicze "Rój", 1935),"Dywizjon 303" (pierwsze wydanie: Tajne Wojskowe Zakłady Wydawnicze, 1943),"Gorąca wieś Ambinanitelo" (Iskry, 1953),"Wiek męski - zwycięski" (Wydawnictwo Poznańskie, 1983). Żona: Maria Maccariello (1943-03.07.1985, jego śmierć),3 synów: Arkady Radosław (ur. 23.03.1945),Marek (ur. 29.05.1947) i Maciej (ur. 1956).

Skarb Majów. Na motywach powieści Jacka Londona Tibor Cs. Horváth
Skarb Majów. Na motywach powieści Jacka Londona
Tibor Cs. Horváth Ernö Zöràd
Te oceny poniżej 7/10 plus opinia niejakiego Amygdali świadczy o niepełnosprawności umysłowej i daleko posuniętym skretynieniu (przypadłościami takimi jak marweloza, mangoza, disnejowatość pospolita),odbiorców komiksu. To nie jest subiektywna opinia, to są fakty. Nazywanie rysunków Erno Zorada "mocno średnimi" można tłumaczyć tylko komiksowym analfabetyzmem lub estetycznym niedorozwojem. Skarb Majów wciąż należy pod względem rysunkowym do czołówki komisów jakie się kiedykolwiek ukazały na polskim rynku. W ostatnich kilku dekadach pojawiło się mnóstwo świetnie narysowanych komiksów (90% z tego to oczywiście Europa, kraje frankofońskie, 10% USA),jednak Zorad to Zorad. On nigdy nie popełnił słabych ani "średnich" rysunków, zawsze był wybitny. Co do scenariusza, no cóż, to dziecko czasu, wtedy w krajach komunistycznych tak się pisało, natomiast sama historia bynajmniej się nie zestarzała. Fabuła i tak jest spokojnie powyżej przeciętnej tego co dzisiaj się ukazuje na rynku polskim i za granicą. Natomiast rysunki Zorada, ręce składają się do oklasków. Gdyby żył w Ameryce to byłby legendą tamtejszego tzw. Złotego i Srebrnego Wieku komiksów. Niestety urodził się na Węgrzech i tam spędził całe życie, i nikt oprócz nielicznych i niemłodych raczej obywateli byłych demoludów (Węgry, NRD, Polska itd) o nim nie wie. Ten komiks bym polecał większości polskich (i nie tylko) rysowników, żeby nauczyli się rysować.
Karl - awatar Karl

Cytaty z książki Wygnaniec - według powieści Arkadego Fiedlera "Wyspa Robinsona"

Dodaj cytat z książki Wygnaniec - według powieści Arkadego Fiedlera "Wyspa Robinsona"