Aforyzmy pesymisty. Przywracają wiarę w ludzi i człowieka

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2007-01-01
- 2007-01-01
- 978-83-926064-9-9
Aforyzmy – zwane też skrzydlatymi słowy lub maksymami – to zazwyczaj jednozdaniowe wypowiedzi, wyrażające ogólne prawdy filozoficzne lub moralne. Niestety my ludzie nie jesteśmy aniołami, dlatego od zarania dziejów najwięksi filozofowie, mężowie stanu, czy poeci komentowali ciemniejsze strony naszej natury. „Aforyzmy pesymisty” przypominają nam o tym, jak bardzo jest ona niezmienna i pomagają stanąć twardo nogami na ziemi. W chwilach trudnych uświadamiają, że podobne smutki były udziałem wielu przed nami. W chwilach euforii przestrzegają przed nadmiernym optymizmem. Ten obszerny zbiór aforyzmów słynnych ludzi – każdy z przesłaniem pokazującym marność naszego świata – pozwala zbudować potrzebny nam niekiedy dystans. Książka przewrotna, tylko dla inteligentnych. Znakomity przewodnik przez życie napisany przez najmądrzejszych. Wbrew pozorom – znakomita terapia na złe stany ducha. Zbiór aforyzmów został uzupełniony krótkimi biogramami ich twórców. Zarówno maksymy, jak ich twórcy zostali przedstawieni w porządku chronologicznym.
Kup Aforyzmy pesymisty. Przywracają wiarę w ludzi i człowieka w ulubionej księgarni
Oceny książki Aforyzmy pesymisty. Przywracają wiarę w ludzi i człowieka
38 użytkowników ma tytuł Aforyzmy pesymisty. Przywracają wiarę w ludzi i człowieka na półkach głównych- Chcę przeczytać 29
- 📌 Inne 1
- BOOK * To See 1
- ♥ Biblioteczka domowa 1
- Hobby, poradniki i biografie 1
- Własne 1
Tagi i tematy do książki Aforyzmy pesymisty. Przywracają wiarę w ludzi i człowieka
Cytaty z książki Aforyzmy pesymisty. Przywracają wiarę w ludzi i człowieka
Zaiste, chciałoby się powiedzieć, że ludzie są diabłami na ziemi, a zwierzęta dręczonymi przez nich duszami." - Arthur Schopenhauer
Niech mnie bogowie strzegą od przyjaciół. Z nieprzyjaciółmi sam sobie dam radę.
Antygon III Doson (263 r. p.n.e.–221 r. p.n.e....

OPINIE i DYSKUSJE o książce Aforyzmy pesymisty. Przywracają wiarę w ludzi i człowieka
Bardzo mi się podoba, nie spodziewałabym się, że taka książka może być czymś ciekawym.