ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać211
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać5
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać11
Obrońcy Królestwa

- fantasy, science fiction
- Zastępy Anielskie (tom 0.5)
- 2003-03-18
- 2003-03-18
Zbiór opowiadań o wspaniałym, bogatym świecie aniołów i demonów, które wędrują w scenografii wielkich miast, w Limbo pomiędzy Niebem i Piekłem toczą skomplikowaną walkę o władzę, zarazem jednak pozostają zdumiewająco ludzkie w swych pragnieniach i rozterkach. Asmodeusz, z powodu urody i zamiłowania do luksusu zwany Zgniłym Chłopcem, ma kłopoty rodzinne. Aniołowie uzależniają się od suszonej trawki z Fatimy i handlują wodą z Lourdes. Władca Otchłani Lucyfer (dla nieżyczliwych po prostu Lampka) brutalnie tłumi bunty zwolenników dawnego władcy, a poczciwemu aniołowi stróżowi zostaje przydzielony zastępca — okaleczony weteran wojen z piekielnymi zastępami.
Autorka tworzy nader przewrotną, wielopłaszczyznową wizję zastępów niebieskich w służbie Boga, bardzo swobodnie łącząc dziedzictwo antyku i mitologię judeochrześcijańską z pradawnymi wierzeniami magicznymi i wątkami współczesnej kultury popularnej.
Kup Obrońcy Królestwa w ulubionej księgarnii
Obrońcy Królestwa
Sięgając po 'Żarna niebios' nie miałem pojęcia czego się spodziewać. Nie wiedziałem, że to zbiór opowiadań i nie wiedziałem jakiej tematyki dotyczy. Przyznam, że już po pierwszej przeczytanej stronie moje zainteresowanie wzrosło. Nie jestem oblatany w zagadnieniach diabłów, aniołów, życia pozagrobowego, zaświatów. Mimo tego książka autentycznie mnie wciągnęła. Czytanie o tym, że zarówno anioły jak i diabły mają takie zwykłe, ludzkie przywary, że piją, ćpają, kradną i wzajemnie się zabijają brzmi może cokolwiek dziwacznie, ale z drugiej strony nikt nie może zapewnić ze stuprocentową pewnością, że to niemożliwe. A może właśnie tak wygląda życie po życiu ? Nie stanę się fanatykiem takiej literatury, ale barwny język autorki, świetne opisy, doskonałe charakterystyki postaci oraz równie wspaniale przedstawiony świat istniejący 'gdzieś tam' sprawiły, że przeczytałem całość z naprawdę ogromną przyjemnością. 7/10.
Oceny książki Obrońcy Królestwa
9091 użytkowników ma tytuł Obrońcy Królestwa na półkach głównych- Przeczytane 5 749
- Chcę przeczytać 3 245
Tagi i tematy do książki Obrońcy Królestwa

Inne materiały dotyczące książki Obrońcy Królestwa

Memento dla królowej polskiej fantastyki – Maja Lidia Kossakowska
Cytaty z książki Obrońcy Królestwa
- W sedesie coś bełkocze - powiedział niepewnie.
- No jasne - mruknął Zygzak - gówna wystawiają operę.
- W sedesie coś bełkocze - powiedział niepewnie.
- No jasne - mruknął Zygzak - gówna wystawiają operę.
Realizowanie ambicji przypomina budowanie wieży z zapałek. Nie chodzi o to, co chcesz zrobić, ale o to, aby ci się udało. Wystarczy położyć o jedną zapałkę za dużo i wszystko diabli biorą. Zrozum, nie ma znaczenia, jaka jest wysoka. Ważne, aby wszyscy wiedzieli, że to wieża, a nie kupa rozsypanych patyków.
Rozwiń Zwiń - Może ktoś potrzebuje pomocy?
- Pewnie okaże się, że my.
- Może ktoś potrzebuje pomocy?
- Pewnie okaże się, że my.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Obrońcy Królestwa
Mija już ponad trzy lata od śmierci Mai Lidii Kossakowskiej, nie będzie już nowych książek, nie będzie nowych historii. A ja powracam do jej cyklu Anielskiego, ciesząc się, że ciągle mogę zanurzyć się w wykreowany przez nią świat. Żarna niebios to zbiór opowiadań, są różne, jedne lepsze inne gorsze, ale całość oceniam wysoko. Opowiadania przybliżają nam świat, aniołów, demonów, świat Mai Lidii Kossakowskiej. Stworzone przez Jasność istoty są bardzo podobne do ludzi, mają takie same wady i takie same zalety. Potrafią być wspaniałe ale również małostkowe i okrutne. Jak jest to zrozumiałe w stosunku do mieszkańców Głębi, to zaskakuje w mieszkańcach Królestwa. Głębia, odpowiednik piekła rządzonego przez Lucyfera i Królestwo rządzone przez Archaniołów pod przywództwem Gabriela, znajdują wspólny język, potrafią się dogadać i zawiązywać spiski w celu utrzymania spokoju w zaświatach.
Opowiadania łączą się ze sobą splatają, zapoznając nas ze światem aniołów i demonów. Poznajemy głównych bohaterów, którzy występują w późniejszych książkach. Jest to jak uwertura, zapowiadająca właściwą historię. Wspaniale jest powrócić do tych opowieści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo tego cyklu, stanowiącego już podobno żywą klasykę polskiego angel fantasy, przymierzałem się bardzo długo. W końcu jednak nadszedł czas, by sięgnąć po Żarna niebios. I cóż to była za lektura!
Mimo że to tylko wprowadzenie do późniejszych powieści, i to w dodatku krótkie formy literackie, opowiadania dają nam więcej niż obiecujący przedsmak tego, co może wydarzyć się w następnych tomach. Cieszy, że Maja Lidia Kossakowska opisała aniołów zarówno świetlistych, jak i upadłych, choć granica między nimi bywa płynna. Oba rodzaje istot, stworzone na podobieństwo człowieka, nie są wolne od słabości.
Bohaterowie tej książki piją, bywają w burdelach i kasynach, a nawet potrafią ze sobą paktować — szczególnie gdy Bóg opuścił Niebo i nigdzie nie można go znaleźć. Aby utrzymać trwanie Zaświatów, archaniołowie nie wahają się dobić targu z Lucyferem (zwanym tu przez niektórych Lampką) czy Asmodeuszem.
Na kartach tej pięknie wydanej książki odnajdujemy nie tylko Niebo, Piekło czy Strefy Poza Czasem, ale także Limbo. Mieszkańcy wszystkich tych krain są zadziwiająco ludzcy, co wpływa na odbiór i stanowi ciekawy zabieg, odciągający nas od utartych wyobrażeń o aniołach i diabłach.
Czy może być coś lepszego niż piekielni wysłannicy i świetliste istoty, które siadają razem do kielicha, darzą się sympatią i mają wspólne cele? Obydwu stronom z dawnej doskonałości pozostała tylko powierzchowność, a czasem nawet i to nie.
Fantastycznie bawiłem się z tym prequelem serii i bardzo szybko sięgnę po Siewcę wiatru. Kto mnie zna, ten wie, że to literatura w moich klimatach. A Żarna niebios zostały napisane tak, że natychmiast chce się więcej. Genialne fantasy. Serdecznie polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo że to tylko wprowadzenie do późniejszych powieści, i to w dodatku krótkie formy literackie, opowiadania dają nam więcej niż obiecujący przedsmak tego, co może wydarzyć się w...
Nie jestem miłośnikiem opowiadań i sięgam po nie dość rzadko. Jakim cudem sięgnęłam po te? Nie wiem. Ale cieszę się, że na nie trafiłam, bo są świetne! Oczywiście jedne ciut lepsze, drugie ciut słabsze, ale całość jest smakowita. Anioły o diabelskich charakterach i chęci psot oraz czarty z niebiańską wyrozumiałością i prawymi zasadami są niesamowicie ciekawe. Czyta się o nich z przyjemnością i na pewno sięgnę po resztę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór opowiadań, w którym autorka pokazuje, że jest świadoma jak świat przez nią wykreowany ma potencjał. Historie są na różnym poziomie, ale znalazło się kilka moich ulubieńców. Uważam, że jest to bardzo fajne wprowadzenie do świata cyklu anielskiego :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie lubię opowiadań, ale TE przeczytałem z przyjemnością.
Nie lubię opowiadań, ale TE przeczytałem z przyjemnością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie przepadam za opowiadaniami, a tutaj totalnie fantastycznie spędziłam czas. Autorka w genialny sposób przedstawiła zaświaty z ludzkimi słabościami, jak anioły ćpające i paktujące z demonami, demony które się lubi. Bez zbędnych romansów, sama akcja, intrygi, podboje. Świetna książka, leci polecanko, a ja na pewno sięgnę po kolejne tomy, już pełnowymiarowe powieści pani Kossakowskiej 🖤
Nie przepadam za opowiadaniami, a tutaj totalnie fantastycznie spędziłam czas. Autorka w genialny sposób przedstawiła zaświaty z ludzkimi słabościami, jak anioły ćpające i paktujące z demonami, demony które się lubi. Bez zbędnych romansów, sama akcja, intrygi, podboje. Świetna książka, leci polecanko, a ja na pewno sięgnę po kolejne tomy, już pełnowymiarowe powieści pani...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPare ciekawych opowiadań ale też parę dłużących się i męczących. Wielki plus za pomysł i zbudowanie świata złożonego z aniołów i demonów. Wiele takich światów już było ale kolejny w niczym nie przeszkadza bo jest trochę inny niż poprzednie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgniste, poszarpane skały tworzą niegościnny, surowy krajobraz.
Wszędzie unosi się gęsty, dymiący popiół, który przysłania niebo.
Rzeki płynnej lawy wiją się przez ten koszmarny teren.
Dusze potępionych cierpią w męczarniach, ich sylwetki są wykrzywione bólem.
Demoniczne postacie, o rogatych głowach i ostrych pazurach, strzegą tego miejsca.
Wszędzie panuje atmosfera grozy i beznadziei.
Dominują odcienie czerwieni, pomarańczu i czerni, podkreślając ogień i ciemność.
Monumentalna brama, emanująca czystym, białym światłem.
Jej konstrukcja wydaje się być zbudowana z samego światła, bez materialnych elementów.
Wokół panuje eteryczna poświata.
Mieszkańcy:
Anielskie postacie, o skrzydłach lśniących niczym perły, strzegą wejścia.
Ich twarze wyrażają spokój i miłość.
W tle można dostrzec świetliste postacie, które zdają się unosić w powietrzu.
Kolory:
Dominują odcienie bieli, złota i błękitu, symbolizując czystość i boskość.
Ogniste, poszarpane skały tworzą niegościnny, surowy krajobraz.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszędzie unosi się gęsty, dymiący popiół, który przysłania niebo.
Rzeki płynnej lawy wiją się przez ten koszmarny teren.
Dusze potępionych cierpią w męczarniach, ich sylwetki są wykrzywione bólem.
Wszędzie panuje atmosfera grozy...
Czy sądzicie, że anioły są czystymi, idealnymi istotami, stworzonymi z niewinności? Jeżeli mniej więcej tak je sobie wyobrażaliście, to nie w tych opowiadaniach. Tutaj są one bardzo ludzkie, pełne słabości, problemów, a nawet nałogów. Świat, gdzie żyją jest bardzo mroczny, naznaczony wojną, a do tego pozbawiony światłości.
Mam za sobą cykl o Takeshim tej właśnie autorki, który bardzo mi się podobał. Ceniłam go za lekką narrację i niesamowitą metaforykę, bardzo spójną z przedstawionym światem. Tu miałam wrażenie, że narracja była trochę bardziej surowa i brakuje jej tej lekkości.
Opowiadania mimo wszystko są bardzo dobrze zrealizowane, a ich główną zaletą jest mroczny, wykreowany świat oraz świetni bohaterowie, którzy czasami przewijają się przez kilka opowieści. Balans między dramatyzmem a humorystycznym i satyrycznym aspektem jest tu imponujący.
Do tego autorka z niezwykłym smakiem zrzuciła anioły z ich piedestału. Bardzo przypadło mi do gustu ich ludzkie oblicze. A miłym dodatkiem są tu mroczne ilustracje zdobiące książkę.
Jestem bardzo ciekawa całego cyklu, po który na pewno sięgnę. Zwłaszcza, że styl Kossakowskiej bardzo przypadł mi do gustu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam za sobą cykl o Takeshim tej właśnie autorki,...
Całkiem ciekawe historie. Dobrze napisane, ale krótkie. Ledwo zdąży się kogoś polubić, a tu koniec opowiadania i puf. Książka jest głównie o ŚWIECIE, bohaterowie zmieniają się z każdą historią. Czasem ktoś się przeplata, ale zdecydowanie nie jest to historia 'o kimś' co u mnie znacząco zaniżyło ocenę.