ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać437
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać16
LubimyCzytać13
Nasz człowiek w Botswanie. Opowieść o Wojciechu Albińskim

- literatura podróżnicza
- 2012-05-01
- 2012-05-01
- 978-83-7495-660-4
Reporterska opowieść o Wojciechu Albińskim, prozaiku porównywanym do Josepha Conrada. Jako geodeta spędził kilkadziesiąt lat w południowej Afryce. Poznał ten świat i opisał go w sposób, który wzbudził uznanie Ryszarda Kapuścińskiego. Na podstawie jednego z opowiadań Joanna i Krzysztof Krauze przygotowali scenariusz filmu.
Bartosz Marzec wyruszył razem z Albińskim w podróż przez jego życie. Wspólnie odwiedzili miejsca, z którymi był związany. Opowieść zaczyna się w podwarszawskich Włochach w pierwszych dniach drugiej wojny światowej. Akcja przenosi się do Szwajcarii lat 60. XX wieku, później do Botswany, która właśnie przestała być brytyjskim protektoratem. Z podgenewskich winnic trafiamy do buszu, między karłowate drzewa o poskręcanych pniach i termitiery. Miejscowi powiadają, że każda z nich kryje ludzki szkielet. Osobny rozdział poświęcony został RPA i życiu w świecie, gdzie ludzi dzielono według koloru skóry.
Przede wszystkim zaś "Nasz człowiek w Botswanie" to portret człowieka o duszy nomady, a także opowieść o tym, jak powstaje literatura.
Kup Nasz człowiek w Botswanie. Opowieść o Wojciechu Albińskim w ulubionej księgarnii
Oceny książki Nasz człowiek w Botswanie. Opowieść o Wojciechu Albińskim
40 użytkowników ma tytuł Nasz człowiek w Botswanie. Opowieść o Wojciechu Albińskim na półkach głównych- Chcę przeczytać 23
- Afryka 4
- TZJ 1
- 2023 1
- Polecane przez Nogasia 1
- 2018 1
- POLSKIE RADIO - Trójka: Z najwyższej półki 1
Tagi i tematy do książki Nasz człowiek w Botswanie. Opowieść o Wojciechu Albińskim
Cytaty z książki Nasz człowiek w Botswanie. Opowieść o Wojciechu Albińskim
Człowiek leży na tapczanie i boleje, że nic się nie da zrobić. Jako forma protestu - daleko posunięty alkoholizm.
W życiu można popełnić dwa zasadnicze błędy: mieć za dużo zaufania do losu albo zastanawiać się nad każdym krokiem.
Współczucie uciskanym należy do dobrych manier.
Współczucie uciskanym należy do dobrych manier.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nasz człowiek w Botswanie. Opowieść o Wojciechu Albińskim
Lubię buszować po półkach u szwagra. Niekiedy trafiam na książki, które znam, ale nigdy nie miałam okazji przeczytać do końca. Teraz nadszedł czas na nadrobienie zaległości. Książka jest ciekawa i fajnie się czyta. Autor w jakiś sposób kojarzy mi się z Wojciechem Cejrowskim. Książka wpisuje się w ramy swojego gatunku, tj. literatury podróżniczej. Autor wykorzystał też pomysł na reportaż, wywiad i biografię w jednym, zgodnie z moimi oczekiwaniami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWojciech Albiński to autor świetnych literacko opowiadań afrykańskich, bazujących na jego osobistych przeżyciach. Bartosz Marzec reportersko przybliża jego życie. A jest ono jak i twórczość Albińskiego: barwne, nietuzinkowe i pełne specyficznego humoru.:
"Tu mignęła zebra, tam podniosła łeb żyrafa, nieco pyłu wzbił biegnący struś. Wojtek doszedł do wniosku, że stwarzając te zwierzęta, Bóg musiał się dobrze bawić”.
więcej o biografii Albińskiego tutaj:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Tu mignęła zebra, tam podniosła łeb żyrafa, nieco pyłu wzbił biegnący struś. Wojtek doszedł do wniosku, że stwarzając te...
Historia Wojciecha Albińskiego mocno przepleciona wątkami i wydarzeniami historycznymi (powstawania krajów na południu Afryki, historia apartheidu w RPA, rownież wątki Szwajcarskie i Francuskie). Jest to opowieść o Polaku, który w czasach PRL żył jak wolny człowiek, co jak wynika z książki, było możliwe tylko za granicą. Sądzę, że książkę można potraktować również jako podróżniczą z racji zawarcia w niej ciekawych opisów przyrody, zachowań innych kultur oraz samych podróży głównego bohatera.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW mojej opinii trochę poplątana fabuła, ciężko się ogarnąć w kolejności wydarzeń i losów bohaterów. Liczyłem na więcej anegdot z afrykańskiego życia Pana Wojciecha.