Amy Winehouse i tabloidy. Toksyczna miłość

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2011-01-01
- 2011-01-01
- 978-83-62726-62-2
Dlaczego młoda i piękna kobieta, z perspektywami światowej sławy, obdarzona niepospolitym talentem i urzekającym głosem, weszła na ścieżkę autodestrukcji?
Czy agresywne i wścibskie brytyjskie tabloidy, bez skrupułów zarabiające na sprzedawaniu banalności człowieczeństwa: rozmazanego makijażu, tęsknoty, zagubienia i śladów łez na policzkach, przyczyniły się do śmierci piosenkarki?
Pierwsza książka polskiej autorki, analizująca postać i „zjawisko” kryjące się za nazwiskiem Amy Winehouse.
Autorka książki podejmuje, jak sama pisze we wstępie, próbę odpowiedzi na pytanie które sama sobie postawiła:
Dlaczego!?
„ … Czy rzeczywiście jest to po prostu realizacja symbolicznego „samospalenia” charakterystycznego dla geniuszy? Dlaczego na portalach plotkarskich ludzie aż tak emocjonują się nie swoim życiem? Kogo tak naprawdę, interesuje to, że ktoś wyrzuca śmieci, idzie na zakupy czy wraca w nocy do domu? … Chciałam opowiedzieć tę historię w sposób inny, niż opowiadano ją przez lata, dlatego skontrastowałam ze sobą materiały tabloidowe z artykułami z prasy poważnej, a całość starałam się osadzić w szerszym społeczno-kulturowym kontekście. ..."
Kup Amy Winehouse i tabloidy. Toksyczna miłość w ulubionej księgarni
Oceny książki Amy Winehouse i tabloidy. Toksyczna miłość
38 użytkowników ma tytuł Amy Winehouse i tabloidy. Toksyczna miłość na półkach głównych- Chcę przeczytać 24
- Różne 1
- BIOGRAFIE-LUDZIE MUZYKI-ZESPOŁY 1
- 2012- przeczytane 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Amy Winehouse i tabloidy. Toksyczna miłość
Bądź co bądź, wydana na podstawie pracy magisterskiej. Temat baaardzoc iekawy, trochę inaczej sobie to wyobrażałam. Widać trochę naukowych naleciałości, ale w takim stopniu że tylko trochę to przeszkadza. Osobiście, ciężko mi się to czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBeznadziejna książka!!!! Jakbym czytała czyjąś pracę magisterską. Zbiór cytatów z tabloidów i nic więcej. Dużo błędów rzeczowych. Jeśli chodzi o biografię o Amy Winehouse, proponuję sięgnąć po "Ratując Amy" D. Barak. A autorkę "Toksycznej miłości" błagam- niech nie pisze nic więcej!