Tragedia narodu. Rewolucja rosyjska 1891-1924

- 2009-01-01
- 2009-01-01
- 978-83-245-8764-3
- Beata Hrycak-Domke
Niezwykle obszerna, lecz nienużąca historia wielkiego wrzenia społecznego i politycznego w Rosji, przedstawiona już od pierwszych oznak kryzysu rewolucyjnego aż do okresu powstania i okrzepnięcia podstawowych instytucji reżimu stalinowskiego. Orlando Figes w przejrzysty sposób wyjaśnia nie tylko przyczyny rewolucji, lecz również powody, dla których potoczyła się ona w taki, a nie inny sposób. W szerokie tło i opis wydarzeń wplata indywidualne losy zarówno kluczowych postaci rewolucji, które zdecydowały o jej kształcie, przedstawicieli świata kultury, jak i chłopskich reformatorów, komisarzy ludowych oraz całej masy zwykłych ludzi, którzy boleśnie odczuwali jej skutki. Autor przytacza liczne fragmenty dzienników, prywatnej korespondencji oraz zapisków, nadając tym samym ludzki wymiar wielkim wydarzeniom historii. Daje wgląd w mentalność rosyjskiego narodu, jego życie codzienne, podziały społeczne, ukazuje mnogość czynników, które miały wpływ na przebieg rewolucji. Nie bez powodu książka nosi tytuł "Tragedia narodu", jej siła tkwi bowiem właśnie w skupieniu się na ludzkich losach w czasie historycznej zawieruchy. Przypomina gigantyczne płótno, na którym na pierwszy rzut oka widzimy okrucieństwo i bezwzględność historii, a po wnikliwszym przyjrzeniu się dostrzegamy dramaty jednostek - fragmenty przemawiające dobitniej niż całość. Autor nie stroni również od anegdoty, rozjaśniając na krótką chwilę ów ponury obraz.
"Tragedia narodu" otrzymała kilka nagród:
Wolfson Prize, NCR Book Award, W. H. Smith Literary Award, Longman/History Today Book Prize oraz Los Angeles Times Book Prize.
Kup Tragedia narodu. Rewolucja rosyjska 1891-1924 w ulubionej księgarni
Oceny książki Tragedia narodu. Rewolucja rosyjska 1891-1924
543 użytkowników ma tytuł Tragedia narodu. Rewolucja rosyjska 1891-1924 na półkach głównych- Chcę przeczytać 422
- Historia 21
- Rosja 9
- Historyczne 5
- 2023 2
- Do kupienia 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tragedia narodu. Rewolucja rosyjska 1891-1924
bardzo mi się podobała
bardzo mi się podobała
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna ksiażka, świetne się czyta, mnóstwo faktów, i tych ważnych i tych mniej, doskonałe tło, czyta się prawie jak powieść. Kompendium wiedzy o rewolucji rosyjskiej 1917.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to89/2024
W swojej monumentalnej pozycji po raz pierwszy wydanej w 1996 traktującej o rewolucji rosyjskiej za zadanie postawił sobie ukazanie taką jaka ona była. A była jedną wielką tragedią narodów.
Autor postawił sobie za cel ukazać pełny obraz rewolucji, nie ograniczając się do 1917 roku. Dzięki temu narracja książki zahacza o poprzednika Mikołaja II, jego ojca Aleksandra III. Jego przedwczesna śmierć była prawdziwą katastrofą dla Rosji. Jego syn nieprzygotowany do sprawowania funkcji cara oraz bez posiadania niezbędnych przymiotów położył podwaliny pod rewolucję, która zmiotła panującą od 300 lat dynastię oraz przyniosła niespotykaną falę cierpienia mieszkańcom.
Rewolucja rosyjska nie byłaby możliwa bez szeregu błędów, najpierw cara i jego administracji, a po abdykacji monarchy rządu premiera Aleksandra Kiereńskiego, który miał wielką szansę skończyć raz na zawsze z bolszewikami w lipcu 1917. Niestety zabrakło mu uporu, co kosztowało go porażkę całej rewolucji raptem trzy miesiące później, kiedy w glorii chwały do władzy doszli bolszewicy pod przywództwem Lenina i Trockiego. Początkowa euforia z odsunięcia od władzy Romanowów zamieniła się bardzo szybko w powolną agonię całego narodu. Narracja książki kończy się w momencie śmierci Lenina i powolnym przejmowaniu władzy przez Stalina, którego rządu przyniosły bezpredensowy w dziejach ucisk i zamieniły największy kraj świata w jeden wielki obóz koncentracyjny...
***
Autor w bardzo kompleksowy sposób kreśli nie tylko wydarzenia polityczne i militarne, ale daje nam wgląd jak rewolucję widzieli i przeżywali zwykli mieszkańcy Rosji, którzy byli malutkimi trybikami w maszynie opresji. Najpierw carskiej, a po jej upadku po wielokroć straszniejszej, bolszewickiej.
89/2024
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBrytyjskiego historyka Orlando Figesa myślę, że nikomu interesującemu się historią XX wieku nie trzeba przedstawiać. Jest to jeden z najbardziej poczytnych autorów traktujących o historii Rosji oraz uznany sowietolog.
Najlepsza książka o rewolucji jaką czytałem. Straszne, jak to wszystko powtarza się we współczesnej Polsce w wykonaniu neo-bolszewików - PiSu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka interesująca, ale ...
Przegadana, za dużo bardzo szczegółowych a niekoniecznie ważnych informacji.
Bardzo widoczne sympatie i antypatie autora podważały wiarę w jego obiektywizm i przedstawiane oceny.
Pomimo wszystko - warto przeczytać.
Książka interesująca, ale ...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzegadana, za dużo bardzo szczegółowych a niekoniecznie ważnych informacji.
Pomimo wszystko - warto przeczytać.
Bardzo dobra pozycja całościowo traktująca temat rewolucji z 1917 roku. Autor bardzo wnikliwie analizuje poszczególne aspekty, które doprowadziły do rewolucji, przedstawia jej przebieg, jej bohaterów i jej "osiągnięcia". W wielu przypadkach prezentuje troszkę inne spojrzenie niż np. Norman Davies czy Richard Pipes.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita! Świetnie napisana, konstrukcja rozdziałów kapitalna, cytaty z listów Gorkiego bardzo zapadają w pamięci; świetny patent.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTragedia narodu. Rewolucja rosyjska 1891-1924 to niezwykle fascynująca i dobrze napisana książka, która stanowi kompendium wiedzy na temat kluczowych wydarzeń, postaci i kontekstu historycznego związanego z rewolucją rosyjską. Autor dzięki swojej wnikliwości i zrozumieniu tematu przedstawia nam trudne tematy związane z upadkiem imperium rosyjskiego, skupiając się na przyczynach, procesach i konsekwencjach tych przemian.
Książka w przejrzysty sposób porusza kwestie ekonomiczne, polityczne, społeczne oraz kulturowe, które wpłynęły na kształtowanie się rewolucji oraz jej następstwa. Autor prezentuje zarówno punkt widzenia rewolucjonistów, jak i carskich lojalistów, co pozwala na zrozumienie pełnego obrazu sytuacji. Czytelnik ma możliwość śledzenia ścieżek, które doprowadziły do przełomowych wydarzeń, takich jak rewolucja lutowa czy październikowa, a także poznaje kontekst międzynarodowy tego okresu.
"Tragedia narodu" wyróżnia się także szczegółowym opisem życia codziennego ludności, co daje nam unikalne spojrzenie na dążenia i aspiracje zwykłych ludzi oraz ich reakcje na przełomowe wydarzenia. Dzięki temu czytelnik może zrozumieć, jak rewolucja wpłynęła na życie milionów ludzi i jakie niosła ze sobą koszty.
Autor wykorzystuje w swojej książce bogate źródła, w tym archiwa, wspomnienia, listy czy relacje naocznych świadków, co przyczynia się do wiarygodności przedstawionych wydarzeń. Język książki jest klarowny i przystępny, a bogactwo informacji, które przekazuje, sprawia, że staje się ona doskonałym źródłem wiedzy dla zarówno historyków, jak i czytelników zainteresowanych tematem.
Podsumowując, "Tragedia narodu. Rewolucja rosyjska 1891-1924" to znakomita pozycja, która z ogromnym zaangażowaniem i fachowością przedstawia burzliwe lata rewolucji rosyjskiej. Poruszając trudne tematy związane z imperium rosyjskim, autor nie tylko udowadnia swoją erudycję, ale również zmusza czytelnika do refleksji nad tym, jak te wydarzenia wpłynęły na kształtowanie się świata, w którym obecnie żyjemy.
Tragedia narodu. Rewolucja rosyjska 1891-1924 to niezwykle fascynująca i dobrze napisana książka, która stanowi kompendium wiedzy na temat kluczowych wydarzeń, postaci i kontekstu historycznego związanego z rewolucją rosyjską. Autor dzięki swojej wnikliwości i zrozumieniu tematu przedstawia nam trudne tematy związane z upadkiem imperium rosyjskiego, skupiając się na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOrlando Figes zadziwia rozmachem, z jakim kreśli obrazy przeszłości oraz żywą narracją, bez której tytułowa rewolucja w Rosji nie byłaby tak dynamiczna, a zarazem pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji. „Tragedia narodu” to owoc wieloletniej i niestrudzonej pracy autora, czego dowodzi wielość oraz złożoność prezentowanych przez niego zagadnień, jak również umiejętne wykorzystanie imponującej literatury źródłowej. Orlando Figes wychodzi ze słusznego założenia o braku istnienia jednej, wyłącznej przyczyny ciągu zdarzeń z lat 1891 – 1924, na co składa się wiele różnorodnych czynników, które tworzą swoisty system naczyń połączonych. Trudno wymienić mi wszystkie z opisanych w książce zagadnień, aczkolwiek na dłużej zachowam w pamięci obrazy chłopskich wystąpień przeciwko możnowładcom, osobliwą postać Rasputina, zatwardziałość Mikołaja II Romanowa i jego opór przed rezygnacją z samodzierżawia, czym utwierdził bolszewików w przekonaniu o konieczności wyeliminowania carskiej rodziny. Wydaje się, że na przełomie XIX i XX wieku Rosja oraz jej mieszkańcy otrzymali to, na co zasłużyli, choć prawdą jest, że efekt rewolucji byłby inny niż rzeczywisty w razie odmiennego zrozumienia przez wywrotowców idei francuskiej rewolucji, czy też poglądów Karola Marksa. Nie mnie oceniać zawirowania historyczne, wobec czego ograniczę się do rekomendacji załączonej pozycji, która zasługuje na pochwałę, a jej autor na życzliwość czytelników. „Tragedia narodu” to jedna z tych książek, po które warto sięgnąć w pierwszej kolejności, aby posiąść niezbędną wiedzę z zakresu historii Rosji u schyłku nowożytności i progu burzliwej współczesności tego nieprzewidywalnego państwa.
Orlando Figes zadziwia rozmachem, z jakim kreśli obrazy przeszłości oraz żywą narracją, bez której tytułowa rewolucja w Rosji nie byłaby tak dynamiczna, a zarazem pełna nieoczekiwanych zwrotów akcji. „Tragedia narodu” to owoc wieloletniej i niestrudzonej pracy autora, czego dowodzi wielość oraz złożoność prezentowanych przez niego zagadnień, jak również umiejętne...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRosja to największy kraj na świecie i jedna z większych potęg gospodarczych. Na pewno nie można wobec niej przejść obojętnie. Jako państwo pełne sprzeczności w którym bieda miesza się z przepychem, a konserwatyzm z nowoczesnością, posiada swoją własną, tragiczną historię.
Kiedy w moje ręce wpadła ponad 900 stronicowa książka Orlando Figesa zatytułowana „Tragedia narodu – rewolucja rosyjska 1891 – 1924” w pierwszej chwili pomyślałem, że prawdopodobnie będzie to nudna, historyczna opowieść o kraju, który w obecnych czasach już chyba nikomu z nas nie kojarzy się pozytywnie.
Dałem jej jednak szansę bo chciałem móc zrozumieć między innymi analogie pomiędzy imperialną polityką carów z XVIII wieku, a okrutnymi działaniami dzisiejszych władz Rosji. Czy burzliwa przeszłość narodu rosyjskiego ma wpływ na obecne decyzje Putina i jego ludzi? Po lekturze książki oraz śledząc jego prezydenturę odnoszę wrażenie, że nie sposób nie dostrzec wielu podobieństw.
Dzieło Figesa nad którym autor pracował sześć lat po raz pierwszy ujrzało światło dzienne w 1996 roku i od razu było głośno komentowane. Jego recenzje bywały różne, choć te pozytywne stanowiły większość. Książka stała się bardzo popularna i odniosła sukces bo była kopalnią rzetelnej wiedzy o Rosji. Napisana bardzo przystępnym językiem, zawierająca niezliczoną ilość faktów, analiz czy po prostu opisów życia zwykłych ludzi, zachwyciła czytelników na całym świecie. Dzisiaj dzięki wydawnictwu Wielka Litera możemy cieszyć się jej wznowieniem.
Rzadko sięgam po tego typu literaturę w obawie przed tym, że treść może okazać się dla mnie zbyt trudna i niezrozumiała. Jednak w tym przypadku całość czyta się jak dobrą powieść, która wciąga niemal od pierwszych stron. W dużym skrócie można by napisać, że historia rozpoczyna się od przedstawienia klęski głodu w 1891 roku i kończy w momencie śmierci Lenina.
Orlando Figges przez cały czas konsekwentnie i rzetelnie przedstawia czytelnikowi ówczesne problemy oraz wyjaśnia nastroje osób bezpośrednio zaangażowanych w wydarzenia rewolucji i wojny domowej. Uwiarygodnia tezę, że chłopskie pragnienie wolności i ziemi napędzało okrucieństwo rewolucji i wojny domowej.
Czytając tę książkę, przecierałem oczy ze zdumienia, ile okropnych i brutalnych rzeczy musieli przeżyć Rosjanie oraz ile krzywd naród rosyjski wyrządził innym ludziom, swoim sąsiadom. Szkoda, że po tylu latach tamte tragedie nie powstrzymują dzisiejszych rządzących przed podobnymi działaniami.
„Tragedia narodu” to pozycja obowiązkowa dla każdego historyka i dla wszystkich tych, którzy lubią zgłębiać tajemnice przeszłości. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy w moje ręce wpadła ponad 900 stronicowa książka Orlando Figesa zatytułowana „Tragedia narodu –...